Versenyzés a zónában


Versenyzés a zónában - Csúcsteljesítmény a teniszversenyen
(Scott Ford cikke)

Lehet, hogy már valahol hallották azt, hogy a teniszben a folyamatra kell koncentrálni és nem az eredményre. Jó tanács, amelyet sok edzőtől és sportpszichológustól hallhatunk. De mit jelent ez valójában? Mi a folyamat és mit az eredmény? Hogyan maradunk benne az egyikben és hogyan maradunk ki a másikból?

Nos, a folyamat az a cselekvés, amely létrehozza az ütő és a labda közötti kapcsolatot. A találat létrehozása jelenti a folyamatot. Az eredmény az, ami a találat után történik. A pozitív találatot pozitív eredmény követi. A labda az ellenfél térfelére kerül a háló felett. A pont folytatódik. A negatív találatot negatív eredmény követi. A labda elakad a hálóban, vagy a pályán kívül ér földet. Vége a pontnak.

Találat (+) = Eredmény (+)

Találat (–) = Eredmény (–)

Kérdés: Hogyan fókuszálhatunk a folyamatra és az eredményre pedig nem? Nem könnyű feladat, főleg miután jól belénk nevelték, hogy mindig a labdára fókuszáljunk. Ez a hagyományosan elterjedt vizuális stratégia dilemmához vezet. Ha a labdára koncentrálunk, akkor beleragadunk egy olyan mintázatba, amely az észlelésünket folyamatosan a folyamat és az eredmény között mozgatja. Más szóval, ha a labdára koncentrálunk, akkor nem tudunk nem koncentrálni az eredményre.

Korábban megismerhettük azt a mintázatot, ahol a fókusz a találati síkra kerül, és a labda azt keresztezve fókuszba kerül, majd pedig kikerül a fókuszból. Ez az ún. rögzített fókusz, és ez az észlelési mintázat logikus megoldást kínál a folyamat/eredmény dilemmára. Nemcsak hatékonyabb és pontosabb szemhasználatot tesz lehetővé, az olyan sportokban, ahol a labda gyorsan mozog, de egyúttal biztosítja azt is, hogy folyamatra koncentráljunk és ne az eredményre. A következőképpen működik:

A teniszben a találathoz vezető folyamat magában foglalja a labda felénk irányuló mozgását, saját ellenirányú (a labda irányában) mozgásunkat, és a találatot. A találat az az esemény, amikor a labda és az ütő térben és időben találkozik, és reményeink szerint pozitív találatot hoz létre. A találati zónára történő fókuszálással időben és térben folyamatosan arra a területre koncentrálunk, ahol ez a folyamat végbemegy. A találati felületre való fókuszálás valami mást is eredményez, méghozzá azt, hogy szó szerint elvonja a figyelmünket az ütésünk eredményéről, legyen az jó vagy rossz. Ha pedig az ütés eredményéről elvonjuk a figyelmünket, akkor értelemszerűen érzelmileg „közönyösek” leszünk az eredményre.

A meccsjáték alatti érzelmi kontroll nehéz feladat, ha a játék során folyamatosan az ütéseink eredményére koncentrálunk. Az érzelmi kontroll a zónában való játék egyik legfontosabb eleme. Az érzelmi kontrollt az biztosítja, hogy elsősorban a fókuszunkat kontrolláljuk a zónában. Gondoljuk csak át! Mi kontrollálja a fókuszunkat, amikor a labdára fókuszálunk? Akár tetszik, akár nem, ilyenkor a labda irányítja a fókuszunkat és nem mi. Ha a labdára fókuszálunk, akkor mentális és vizuális fókuszunk irányítását a labda veszi át. Elvesztjük a fókuszunk feletti irányítást. Hasonlóképpen, ha az ellenfélre fókuszálunk, akkor ő veszi át a fókuszunk irányítását.

Sőt, továbbmenve: amikor az ellenfélre fókuszálunk, akkor az ő - találathoz vezető - folyamatában találjuk magunkat a sajátunk helyett. A kérdés, hogy kinek a folyamatában lennénk inkább: az ellenfelében vagy a sajátunkban? A zónában való teniszezés a saját fókuszunk feletti kontrollt jelenti, és azt hogy a fókuszunkat a találati zónán tartjuk. Ez gyakorlatot igényel, de a gyakorlás átvesszük a labda, ill. az ellenfél uralmát a fókuszunk felett. A találati zónára való koncentrálás segítségével benne maradunk a találathoz vezető folyamatban, és figyelmen kívül hagyjuk ütéseink eredményét. Vagyis két legyet ütünk egy csapásra.

Minél többet gyakorolunk, annál inkább képesek leszünk vizuálisan és mentálisan kontrollálni a játékunkat. A kettő mindig együtt jár, ha az egyik elveszik, megy vele a másik is. A fókusz kontrolljának gyakorlása frusztrációt okozhat, de ilyenkor gondoljunk arra, hogy mit éltünk át akkor, amikor először ütöttünk fonákot.

De a fény látszik az alagút végén. A gyakorlással megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk arra, „lássuk” mi történik a háló túloldalán. Az eredményt és az ellenfelet is figyelemmel követhetjük, anélkül, hogy arra koncentrálnánk. A legfontosabb dolgok a találati zónában történnek. Ha a találati zónára figyelünk, akkor legnagyobbak az esélyeink arra, hogy a találatot kontrolláljuk. Ha képesek leszünk erre a területre, pontra fókuszálni, akkor hamarosan megismerhetjük a zónában való teniszezés örömét.

Remélem, hogy ezek a cikkek betekintést engedtek zónában való teniszezés ritka és élvezetes élményébe, abba az élménybe, amiről Billie Jean King így fogalmazott: „ mindaz, amiről a tenisz szól” nevezett. Élvezzék a játékot.

Scott Ford cikke


A Versenyzés a zónában oldalról vissza a Tenisz a zónában oldalra