Az ütések kivezetése a teniszben


Az ütések kivezetése nemcsak a teniszben, de számos más sportágban is jelentős szerepet kap, pl.: golf, kosárlabda, súlylökés, gerelyhajítás… stb.

Mi a kivezetés szerepe? Miben segít a kivezetés?

Egyáltalán miért van szükség a kivezetésre, hiszen a labda nagyon rövid ideig érintkezik a labdával. Mit jelent ez a rövid idő? A labda 2-5 ezredmásodpercig érintkezik a labdával, ez a az ütő feje által megtett út hosszában kifejezve durván 5-8 cm-t jelent. (Egy profi teniszező ütöjének feje kb. 130-150 km/óra sebességgel halad a találati pontban. A bejövő labda sebessége kb. 30-40 km/óra. A labda kb. 130 km/óra sebességgel hagyja el az ütőt.)

A kivezetés akkor kezdődik, amikor a találati ponton keresztül vezetjük az ütőt. Keresztül, ami azt jelenti, hogy az ütő előre és felfelé irányban lendül át a találati ponton, illetve az azt követő 5-8 cm-es távon. A labda ezen a rövid távon kapja meg a pörgéshez megfelelő súrolást.

Elég nehéz lenne a találati pontban megállítani az ütőt. Gondoljunk bele csak, hogyha megpróbálnánk, akkor az ütőt már jóval a találati pont előtt lassítani kellene. Ez nemcsak kivenné az ütések erejét, de komolyan megnövelné a sérülések kockázatát is.

Az ütések kivezetése a különböző ütések esetében igen eltérő lehet; nem az a cél, hogy a kivezetés minden esetben a váll felett fejeződjön be. Ha a találati pontig az adott ütésnek megfelelő pályán halad az ütő, akkor a lendület kifutásával automatikusan jó lesz a kivezetés.

Nézzük meg pl. Federer fonák return ütését, amellyel szinte blokkolja az ellenfél szerváját; rövid a rálendítés és rövid a kivezetés is. Vagyis a lendítés és a kivezetés hossza szorosan összefügg.

Ezen a videón az is látható, hogy ennél az ütésnél Federer testtömege nem mozog előre. Könnyen belátható, hogy akkor, ha a játékos egész testtömegét beleviszi az ütésebe, akkor a kivezetésnek is hosszabbnak kell lenni. 


Nadal játékában a tenyeres ütést követően gyakran látjuk a fordított kivezetést, ilyenkor Rafa a lendítéskor igen erőteljesen felfelé vezeti (erős pörgetés) az ütőt, ill. az ütőfejet, ez eredményezi az ütés ilyenfajta befejezését.


Serena Williams tenyeres ütésének kivezetése klasszikusnak mondható: az ütő a váll felett fejezi be a mozgást, a nyél vége a háló felé mutat.

Serena ütésekor az ütő hosszan fut be vízszintes pályát, a játékos az ütés erejét testtömegének ugyanilyen irányú lendítésével növeli.
Az ütések kivezetése a teniszben oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra