US OPEN teniszverseny útmutató


Írta: Tomaz Mencinger


Ha azt tervezi, hogy elutazik a US Open-re, a következő kis útmutató segítségére lehet abban, hogy időt és pénzt takarítson meg, és a lehető legjobban kihasználja a lehetőségeket.

Én részt vettem a 2011-es US Open-en, és az ott szerzett tapasztalatokat szeretném megosztani Önnel.


Tervezés

A jegyeket 45 nappal, de inkább 60 nappal előre tanácsos lefoglalni ahhoz, hogy a legjobb ár-érték arányú helyeket megvehessük.

A repülőjegyekre is igaz, hogy minél hamarabb megrendeljük, annál olcsóbban jutunk hozzá. Én júniusban vettem meg a repülőjegyemet, de már az is szinte túl késő volt. Rendelje meg a repülőjegyet még június előtt!

Ugyanez vonatkozik a szállodákra is. Én történetesen egy barátomnál szálltam meg, de végignéztem a szállodák árait is. A Manhattan környékén a Billie Jean Tennis Center-ben a 200 USD körüli ár jónak számít.

Összefoglalva: két, de inkább három hónapra előre szervezze meg az utazást, hogy a legjobb árakat kaphassa.


A US OPEN jegyek megvásárlása

Amikor a US Open jegyet meg akarja venni, először is azt kell eldönteni, hogy kit akar látni.

Ha a TOP 3 játékosokat szeretné megnézni, Novak Djokovic-ot, Rafael Nadal-t vagy Roger Federert játékát szeretné látni, akkor mindenképpen az Arthur Ashe Stadium-ba kell jegyet vennie. Az ide váltott jegyekkel a környező pályákra is be lehet lépni.

Az Arthur Ashe Stadium-ban nappali és esti jegyeket lehet venni, de az, hogy, melyik játékos mikor fog játszani, csak a meccs előtt 1-2 nappal derül ki.

A következő táblázat az mutatja, hogy a TOP 10-es játékosok mikor és hol játszottak a 2011-es US Open-en.

Rövidítések:
AA – Arthur Ashe Stadium
LA – Louis Armstrong Stadium
GS – Grandstand
C13 or C17 – Court 13 vagy Court 17


A (DS) (NS) jelölések az nappali (DS) és az esti (NS) programot jelölik. A nappali program délelőtt 11-től a kiírt meccsek végéig tart az Arthur Ashe-n. Az esti program este 7-kor kezdődik az Arthur Ashe-n, de a jeggyel már délután 5-től beléphetünk a US Open-re és a külső pályákra. Az Arthur Ashe-re 7-től lehet bemenni ezzel a jeggyel.

Egy példa a táblázatból: Novak Djokovic az első fordulóban AA (DS) az Arthur Ashe-stadionban AA, a nappali programban (DS) lépett pályára.

Látható, hogy a TOP 3 játékosok mindegyike vagy az Arthur Ashe, vagy a Louis Armstrong pályán játszott, amíg a vilagranglista 4. helyezettje egyszer a Grandstand-on is páylára lépett. Az ennél alacsonyabban rangsorolt játékosok nem feltétlenül játszanak a központi pályákon, de gyakran előfordul, hogy igen.

Az a lényeg, hogyha a TOP 3 játékost szeretné látni, akkor az Arthur Ashe pályára kell jegyet vennie. A TOP 3 játékosok közül csak Djokovic játszott egyszer a Louis Armstrong pályán, míg a többi meccset az Arthur Ashe-n játszották.

És minthogy előre nem lehet tudni, hogy a nappali vagy az esti programban lépnek pályára, a legjobban akkor jár, ha 4 egymást követő nappali vagy 4 egymást követő esti programra vált jegyet. A táblázatból látható, hogy a TOP 3 játékosok egy nappali és egy esti programban játszottak az első két körben.

Így tehát 4 egymást követő esti programra váltott jeggyel (Hétfőtől legalább csütörtökig) gyakorlatilag biztosan látni fog legalább kettőt a TOP 3-as játékosok közül (ha nem mindegyiket), persze feltételezve azt, hogy nem esnek ki az első körben. 

Az Arthur Ashe-ben 4 nagy terület van, rendre egyre távolodva a játéktértől: Courtside, Luxury Suites, Loge and Promenade


Courtside helyek (sötétkék) vannak a pályához a legközelebb, de ezek a legdrágább helyek. Még az első fordulós meccsekre is 600 USD a belépő.

Loge (piros) helyek némileg feljebb vannak, - a Luxury Suites (sárga) felett - valahol középmagasságban, de szerintem ezek a legjobb ár-érték arányú helyek. Én a Loge-ra vettem jegyet az A sorba (a játéktérhez legközelebb) és ez 160 USD körüli összeg volt.

Promenade jegyek (világoskék) az első fordulóra 40-60 USD-be kerülnek.

Én azt gondolom, hogy a legjobb választás a hétfőtől-csütörtökig tartó időszakra 3 vagy 4 egymást követő esti programra jegyet váltani a Loge területre.

A jegy vásárlásakor érdemes kipróbálni a Seat Viewer szolgáltatást, amelyre klikkelve a videón látható, hogy az adott helyről milyen látvány tárul majd elénk.


A legjobb jegyek kiválasztása az Arthur Ashe-n

Szerintem a legjobb a játékosok a mögötti széksorok valamelyikén ülni. Onnan jól lehet látni a labda röppályáját, érzékelni a játék sebességét, és megfigyelni a játékosok taktikáját. Én ezt láttam a Loge-ról:


A pálya oldalán ülve kevéssé követhető a játék menete; a játék közben a folyamatos fejforgatás igen fárasztó :).

Persze az is klassz, ha a külső pályák valamelyikén a játékos mögött közelebbről nézhetjük a játékot.

Én a David Nalbandian - Bobby Reynolds meccsen a 17-es pályán a helyemről ezt láttam:


Hogyan váltsunk jegyet a US Open-re?

Ha a usopen.org honlapon keresztül vált jegyet, akkor azonnal tapasztalni fogja, hogy Individual ticket (egy-egy meccsre szóló jegyet) vagy Mini plan (néhány napra szóló jegyek) csak a Lower vagy Upper Promenade szekcióba lehet váltani (most csak az Arthur Ashe-ről beszélek).

Van néhány online jegyiroda is, amelyek némi felárral adják a jegyeket. Én jó üzletet kötöttem Bobbal az Arena Tickets-nél tel: 001 631-547-5423

Egy utolsó tipp: Ha sikerül a Loge-ra az A sorba jegyet venni, látni fogja, hogy az A sor gyakorlatilag 2 sort fed. Az 1-3 számú jegy a második sorába, a 4-6 számú jegy az első sorába szól. Ha az első sorba vált jegyet, akkor semmi nem zavarja a kilátást. 


Tippek ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az US Open látogatásából

1. A nappali jegyekkel délelőtt 10-től, az esti jegyekkel délután 5-től léphet a USTA Tennis Center területére. Ha közvetlenül a meccsek előtt érkezik, sokat kell majd sorban állnia a bejáratnál. Időzítse érkezését korábbra vagy a meccsek kezdetét követő időszakra!

2. Minden nap – az elővételben elkelt jegyek számától függően – az első fordulókban napijegy váltható a bejáratnál. Az ára 60 USD. Ezek hamar elkelnek, érdemes időben odaérni. Kéz alatt is árulnak ilyen jegyeket, általában az eredeti ár kétszereséért.

3. Az alábbi linken ellenőrizheti a mit vihet be a rendezvény területére.

4. A csomag nélkül érkezők külön folyosón át léphetnek a National Tennis Center területére!

5. Ha valamely külső pályán két magasan rangsorolt játékos meccsére szeretne bejutni, akkor a meccs előtt legalább fél órával érkezzen meg. A meccs kezdetekor mindent lezárnak, és sokat kell várni, amíg a helyét elfoglalhatja.

6. A Louis Armstrong pályán ingyenes belépésre is lehetőség van, de nagyon sokat kell sorban állni. Például a második fordulós John Isner és Marcos Baghdatis meccs előtt 3 órát kellett sorban állni.

7. A területre üdítőital/ásványvíz bevihető, de csak műanyag üvegben.

8. Az esti programra ne felejtsen melegebb ruházatot magával vinni a központi pályákra. A magasabban levő ülések este hűvösebbek és szelesebbek.

9. Nyomtassa ki a napi programot otthon és tervezze meg, hogy mely meccseket szeretné megnézni. Ha a jobb játékosok meccsére későn érkezik, akkor nem lát majd sokat belőle. Nem lehet minden meccset emgnézni, de jó tervezéssel néhány meccset jó helyről nézhet végig.A US OPEN teniszverseny oldalról vissza a Profi teniszverseny oldalra