Tenyeres pörgetés
Mi a hiba?


Mi a hiba?

Nézzük meg a videót és próbáljuk kitalálni, hogy mi a baj ezzel a tenyeres pörgetéssel?Nos hát, az a baj, hogy a játékos az ütés közben "megfeledkezik" az ütő előrevezetéséről, csak a rövid pörgetésre koncentrál.

Ez azt eredményezi, hogy a lendítés rövid és kapkodó, az ütés rövid, és ereje pedig kicsi lesz.

(Természetesen, ha egy játékos erősen oldalra kiszorított helyzetben rövid keresztet akar ütni, akkor az ütő előrevezetése sokkal kisebb szerepet kap, de itt nem erről van szó.)

A következő két videón a játékos felbontja az ütést e két alkotóelemre és külön-külön próbálja azokat gyakorolni, hogy lássa egyenként az eredményüket.Elsőként tehát az ütő előrevezetése kerül terítékre.

A játékos csak az ütő előrevezetésére koncentrál. Az ütés közben karjával, testével és az ütő fejével sokáig kíséri a labda útját. Ez az, ami alapvetően meghatározza az ütés erejét és hosszát. Ezen a felvételen a játékos a pörgetésre koncentrál. Az ütő fejét alúlról felfelé vezeti; minden ütésnél alúlról felfelé megsúrolja a labdát. A labda magasan a háló felett megy át a másik térfélre, de az adogatóvonal környékén landol.

A pörgetés szerepe, hogy a labdát a háló felett tartsa, és az, hogy az ütés biztosabban a pályán érjen földet. A pörgetés segítségével tudjuk szabályoznia a labdák magasságát is. Végül ötvözi a kettőt: az ütő előrevezetése adja az ütés dinamikáját, a pörgetés pedig pályán tartja a labdát.

Az edzéseken törekedjünk mindig arra, hogy először előre vezessük az ütést és csak utána felfelé.

Végül nézzük meg az elsőként látott ütést korrigálva. Fontos megfigyelni, hogy az ütés végén az ütő feje nem a játékos feje felett halad el (inverz tenyeres), hanem a kivezetés a váll felett fejeződik be.
A Tenyeres pörgetés oldalról vissza a Teniszoktatás oldalra