Tenyeres futás közben


Amikor nincs idő a megállásra... Tenyeres futás közben.

Amikor az ellenfél egy jó keresztütéssel az egyik oldalra kiszorítja a játékost, akkor kell az ütést, itt tenyeres, futás közben megütni.

Nézzünk erre először is két balkezes és két jobbkezes példát:

Tenyeres futás közben

Az idő rövidsége miatt nincs lehetőség arra, hogy a játékos megálljon. Az ütést vagy nyitott vagy zárt ütésállásból kell megütnie.


Az 1. és 4. videón láthatjuk a zárt pozícióból megütött tenyerest, ilyenkor az ütés pillanatában az ütőt tartó kézzel ellentétes lábra esik a testsúly.

Jellemző az, hogy a test nagy sebességgel mozog az alapvonallal párhuzamosan. Az ütés pillanatában a játékos nem tud megállni, és az ütés irányába nem tudja a testtömegét beleadni.

A fenti okok miatt szinte lehetetlen a felsőtest ütés irányába történő fordítása. Emiatt ebből a pozícióból a keresztütés kivitelezése különösen nehéz feladat. Erre a későbbiekben térünk vissza.

Az ütés erősségét az ütő nagyobb lendítésével lehetséges növelni.


Az 2. és 3. videón láthatjuk a nyitott pozícióból megütött tenyerest, az ütés pillanatában az ütőt tartó kézzel azonos oldali lába helyezzük a testsúlyt.

Jellemző az itt is, hogy a test nagy sebességgel mozog az alapvonallal párhuzamosan.

Ebből a pozícióból több valamivel lehetőség van a felsőtest ütés irányába való fordítására. Az ütés erejét így a kar mozgása, illetve a hátralendítés határozza meg. 


Inverz ütő kivezetés (tenyeresnél)

Amikor a játékos tenyerest keresztet akar ütni futás közben, akkor alkalmazhatja az ún. inverz ütő kivezetést.

Ez azt jelenti, hogy a kivezetés során a játékos az ütőt a feje felett vezeti el és nem pedig a teste előtt. Tehát a kivezetés iránya nagyjából félúton megfordul.

A kivezetés iránya teszi lehetővé a keresztirányú ütést (a felsőtest elfordítása nélkül) és biztosítja a megfelelő ütéshosszt.

Az 2. és 4. videón Nadal és Federer is így fejezi be az ütést.

Nadal különösen sokszor alkalmazza az inverz kivezetést, - kevéssé kiszorított helyzetben is - azért, hogy élesebb szöget üthessen.


Visszamozgás az ütés után

Az ütést követően (bár Nadal az első két videón nyerőt üt) gyorsan kell visszamozogni a visszajövő ütés fedezéséhez.

Amikor a futás közben zárt állásból üt a játékos, akkor a kitámasztáshoz csak egyet kell lépni. Ezt látjuk a kép első sorában.

A nyitott állásból történő ütés után csak egy keresztlépést követően tud a pálya széle felé eső lábbal kitámasztani és a fordulás után a pálya közepe felé mozogni.A Tenyeres futás közben oldalról vissza a Tenisz videók oldalra