A tenyeres ütés jellegzetességei - 1. rész


Ütőfogás, ütésállás:

Napjainkra a modern tenyeres ütés nagymértékben megváltozott a teniszjáték megváltozott ritmusának megfelelően, pl. az ütőfogás és ütésállás. A modern tenisz oktatás már ennek megfelelően oktatja a forehand ütést.

Először nézzünk egy-egy példát a "hagyományos" és a modern ütésre:

Ilyen a "hagyományos" forehand ütés semleges ütésállásból. (A video második részében az ütésállás azonos, de a találati pont feljebb kerül.)És ilyen a modern tenyeres ütés, nyitott ütésállásból:
A modern forehand ütésnek több jellegzetessége van, amelyekre a tenisz oktatás során ki kell térni: (Az első részben a pirossal jelölt elemeket nézzük meg.)

 • 1. Ütőfogás – gyakran félnyugati, nyugati
 • 2. Ütésállás – általában nyitott
 • 3. Lábmunka – tölt-robbant-landol.
 • 4. Az ütő lendítése
 • 5. Találati pont
 • 6. Kivezetés

  A következőkben ezeket nézzük át részletesen. A videón Andy Roddick lassított tenyeresét nézhetjük meg. A modern forehand ütésnek sokfajta változata van; elemzésünk alapját ez a videó szolgáltatja. • A legfontosabb mozzanatokat képekben is rögzítettük:


  Grip - ütőfogás

  A régebben használt keleti forehand ütőfogást a modern teniszben a fél-nyugati ütésfogás váltotta fel. Szintén használatos a hibrid (a keleti és a fél-nyugati közötti) ütésfogás is.


  A nyugati ütésfogást kevésbé alkalmazzák
  , mert bár erősen pörgetett ütésekre alkalmas, de nehéz sebességet adni a labdának ezzel a fogással.

  A fél-nyugati vagy hibrid ütőfogás lehetővé teszi az erős pörgetést és egyúttal az erőteljes ütést is. Ezekkel az ütésfogásokkal a magas labdákat könnyű kezelni, könnyű a labdákat felszálló ágban megütni, és nagy mozgásteret biztosítanak a csuklónak. A rövid és alacsonyan pattanó labdák kezelése azonban gondot jelenthet.

  A találati pont a testhez közelebb és magasabban van és sokkal inkább a test előtt, mint a keleti fogás esetében. Közvetlenül a találati pont előtt az alkar és a felkar, valamint az alkar és az ütő derékszögben áll.

  Ütésállás

  Korábban a forehand ütést leggyakrabban semleges vagy zárt ütésállásban ütötték úgy, hogy közvetlenül az ütés pillanatában az ütő kézzel átellenes lábbal a háló irányába léptek.

  Az ütést követően a külső lábbal oldalirányban kilépve tudja lefékezni a játékos lendületét és megkezdeni a visszamozgást.

  Természetesen ez az ütésmód ma is használatos, főként akkor, amikor egy rövidebb labdára a játékosnak be kell lépni pályára.

  A modern teniszben a leggyakrabban használt ütésállás a nyitott.
  A nyitott állás előnye, hogy a nagy sebességű labdamenetek során egy lépéssel kevesebb kell az ütésre való rákészüléshez. Ennek akkor különösen nagy jelentősége van, amikor a játékos az alapvonal előtt állva a labdákat felszálló ágban megütve gyorsítja a játék ritmusát.


  További előny, hogy az ellenfél kevésbé tudja olvasni az ütés irányát.Ennél az ütésállásnál (gyors játék esetén) kisebb hátralendítés is elegendő.A nyitott állásban már az ütés fázisában megkezdődik a fedezeti pont irányába a visszamozgás.


  A nyitott ütésállás esetén a pálya külső széle eső lábon van a testsúly az ütés megkezdésekor. Az ütés folyamán a testsúly fokozatosan a pálya közepe felé eső lábra tevődik át, amelyet a csípő fordulása is kísér.Földet éréskor azonnal megindulhat a visszamozgás a pálya közepe felé.

  Nyitott ütésállásban a váll elfordításával a felsőtest „előfeszítésével” a csípő és a felsőtest erőteljes visszaforgatásával kialakult perdület jelentősen növeli az ütés erejét.

  Zárt állásban gyakorlatilag lehetetlen a felsőtest háló irányába történő fordítása; ilyenkor csak az ütőt tartó kéz előreirányuló lendülete, ill. az ütőfej gyorsítása növeli az ütés sebességét.  A Tenisz oktatás - Modern tenyeres 1. oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra