Teniszütő lendítési súlya


A teniszütő lendítési súlya az ütőválasztásnál legalább olyan fontos, mint a súly, vagy egyensúlyi pont.Mi a teniszütő lendítési súlya?Egy mérőszám, értéke általában 250 és 450 között változik. 
(Mértékegysége: kg*cm2)

A könnyű ütőkkel könnyű manőverezni. A nehezebb ütővel viszont nagyobb erőt lehet átadni a labdának, hiszen egy vasdarabbal nagyobbat lehet ütni egy kőre, mint egy műanyag csővel. A könnyű műanyag csövet könnyebb mozgásba hozni, illetve a mozgását felgyorsítani.  A vasdarabbal viszont – ha már egyszer mozgásba hoztuk – nagyobb erőt lehet átvinni a kőre.  

Visszatérve a teniszütőkre, az is könnyen belátható, hogy egy gyorsan érkező labda egy könnyebb ütőt könnyebben kifordít a kezünkből, mint egy nehezet.  

Azt, hogy milyen erővel tudjuk megütni a labdát, azonban elsősorban nem az ütő súlyától, hanem a lendítési súlytól függ. 

A lendítési súlyt az ütőnek csak az a tömege befolyásolja, ami azon a ponton túl van, ahol megfogjuk az ütőt a nyélen, valamint az, hogy ez a tömeg az ütőn milyen módon oszlik meg.

Gondoljunk bele, hogy ha egy kalapácsfejet a nyélen közelebb helyezünk el a kezünkhöz, kisebbet üthetünk vele, mintha távolítjuk a kalapács fejét a kézfejünktől. 

Minél nagyobb súlyrész kerül az ütőfej közelébe, annál nagyobbat üthetünk vele, annál nagyobb az ütő lendítési súlya. 


A dilemma

A fizika törvénye szerint az energia egyenlő a tömeg és a sebesség négyzetének szorzatával


E = m * v2

Figyeljük meg, hogy a szorzatban a sebesség sokkal nagyobb szerepet kap. Az ütő tömegét csak addig növelhetjük, amíg képesek vagyunk a nagyobb súlyt a korábbihoz hasonló sebességre felgyorsítani. Ha a tömeg növelése nagyon lelassítja a lendítést, akkor elvesztjük a növeléssel nyert többletet. Ez az a kényes egyensúly, amit meg kell találnunk az ütő kiválasztásánál. 

Korábban láttuk, hogy a lendítési súlyban nem vesz részt a nyél súlya, csak az a súly, amely valamekkora távolságra van a nyéltől. Minél távolabb van az ütő egyensúlyi pontja a nyél végétől, annál nagyobb a lendítési súly.

A magas lendítési súly nagyobb erőt ad át a labdának, az alacsonyabb lendítési súlyú ütővel könnyebben manőverezünk. 

Ez ad választ a fejnehéz ill. nyélnehéz ütők különbségére.  
A kezdő teniszezők könnyű ütővel kezdenek tanulni, lendítésük rövidebb és lassabb, mint a haladó társaiké. A fejnehéz ütő a nagyobb lendítési súllyal ellensúlyozza az alacsonyabb sebességű lendítést.  A fejnehéz ütővel a játék azonban nagyobb terhet jelent a karra és a csuklóra, ami gyakori játék mellett már panaszokat okozhat. 

A kezdőknek tehát kisebb súlyú, fejnehéz, és nagyobb lendítési súlyú ütőt érdemes választani. Ahogy tenisztudásuk, és fizikai erejük hosszabb és gyorsabb lendítést tesz lehetővé, úgy válthatnak nagyobb súlyú, és kevésbé fejnehéz ütőre.


Nézzük a végleteket: 

Roger Federer ütője (2014. adatok) húrozottan 357 gramm, nyélnehéz ütő (az egyensúlyi pont: 31,5 cm), így a lendítési súlya ("csak") 327. 

A Nadal által sokáig használt Aero Pro Drive GT ütő húrozva 320 gramm, lendítési súlya 316. 

A Wilson BLX Cirrus One ütő (kezdőknek) húrozott súlya 283 gramm, de annyira fejnehéz  (egyensúlyi pont: 36,2 cm), hogy a lendítési súlya 346! 

A Head TiS6 ütő húrozott súlya 252 gramm, a lendítési súlya 318. Egyensúlyi pont 38 cm. 

Az ütőkön leginkább a súlyt, az ütőfej méretét és a hosszát és egyensúlyi pontját tüntetik fel, a lendítési súlyt nagyon ritkán. Szűrhető teniszütő adatbázis


A Tennis Warehouse honlapnak viszont van egy ütőkereső alprogramja, ahol gyakorlatilag minden szempont, így a lendítési súly alapján is lehet keresni.

http://www.racquetfinder.com/Váltószámok:

1 inch = 2,54 cm
1 in2 = 6,45 cm2
1 oz = 28,3 gramm

Szélsőértékek:

Fejméret: 80 - 140 inch2
Hossz: 27 - 29 inch
Lendítési súly: 250-450
Súly: 8 - 14 oz
Egyensúly: a nulla érték a kiegyensúlyozott ütőt jelöli
Merevség (RA): 45 - 80
Húrképlet: 16 hosszanti / 19 kereszt, 18 hosszanti / 20 kereszt


A Teniszütő lendítési súlya oldalról vissza a Teniszütő választás oldalra