Teniszütő húrozás profiknak


Teniszütő húrozás profiknak (2013) : a profi teniszezők hétről hétre más földrészen, országban, városban indulnak versenyeken. Sok mindenhez kell alkalmazkodniuk: a klímához, az időzónához, a pályaborításhoz, a versenyek időbeosztásához, stb.

A versenyzés egyik aranyszabálya azt mondja: „Ne akarj azon változtatni, amin nem tudsz!” Így aztán a versenyzők azokat a tényezőket próbálják meg kontroll alatt tartani, amelyekre a ráhatásuk van, így legfontosabb munkaeszközüket, a teniszütőt, ill. a teniszütő húrozást.

Erre szakosodott a Priority1 cég, amelynek székhelye Tampában, Floridában van. Az ő szakterületük a teniszütő húrozás profiknak, és az ütők egyénre szabása.  A cég 1998-ban kezdte meg a működését, az első jelentős szerződést Pete Sampras-szel kötötték, ügyfeleik száma mostanra 40-re nőtt.

A cégben 4 ember dolgozik, akik közül 3 egész évben úton van; ök végzik a teniszütő húrozást: minden Grand Slam és Master Series versenyen, alkalmanként a svájci ill. szerb csapat Davis Kupa meccsein, és egyéb versenyeken is húroznak a megbízóiknak. Az év 52 hetéből 25-30 hetet az otthonuktól távol töltenek. Egy ember szinte állandóan a Tampa-i székhelyen dolgozik, és leginkább az ütők testre szabásával foglalkozik.

A versenyekre általában 3 nagy Babolat (Babolat 4 star) húrozógépet visznek, minden versenyre ugyanazt a hármat. Így biztosan játékos mindig ugyanazt a húrfeszességet kapja, anélkül, hogy a kalibrálással külön időt töltenénk.

A szolgáltatásaikat Arany, Ezüst és Bronz (ár)kategóriába sorolják.
Az Arany kategóriás ügyfelek: Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray, Mardy Fish, Fernando Gonzalez, Stanislas Wawrinka, Marcos Baghdatis, Gael Monfils and Lleyton Hewitt. Ők – 2010-es adat - 40 000 dollárt fizetek évente a Priority 1 csapatának. Ezért a játékosok összes ütőjét egyénre szabják, és minden Grand Slam, valamint Master Series versenyen húrozzák a játékosok ütőit. Minden további versenyen való szolgáltatás további tízezrekbe kerül. Roger Federer vélhetően külön fizet azért, hogy az ő ütőit mindig Ron Yu húrozza.

Az Ezüst kategóriájú ügyfeleknek 5 500 dollárért 30 db ütőt szabnak egyénre.

A Bronz kategóriájú szolgáltatás esetén bármely elvégzett munka árát az alkalmilag elvégzett munka mennyisége alapján határozzák meg.

Mit jelent az egyénre szabás?

A Priority 1 szerint az ütő legfontosabb része a nyél. Az eredeti alapgripet eltávolítják, és az ütők nyelét a legapróbb részletekbe menően egységesítik.

Ivo Karlovic-nak például a legnagyobb gyári grip is vékonynak bizonyult. Megoldást kellett találni arra, hogy jelentős súlynövekedés nélkül alakítsák ki a megfelelő méretű nyelet. Ehhez speciális poliuretán habot használtak, hogy az ütő eredeti egyensúlyi pontja ne tolódjon el nagyon.

Ha egy ügyfél jobban szereti a kerek nyelet, mint a szögleteset, akkor olyat raknak az ütőjére. Amikor az egyes változtatások nyomán kialakul a nyél jellemzőinek legjobb kombinációja, egy sablont készítenek róla, és e szerint gyártják le az összes ütő nyelét. Ez a nyél strapabíróbb anyagokból és erősebb ragasztóval készül, mint a gyári ütők nyele. 


Nate Ferguson, a Priority1 egyik alapítója
szerint a nyél a legfontosabb a nagyerejű ütések kontrolljához, ezért szinte minden játékosnak javasolja a nyél súlyának a - gyárihoz képest történő - növelését.


A nyélre általában bőr alapgrip kerül, de pl. Robin Söderling nem bőr alapgripet használ, mert a természetes anyag a játék során helyenként a nyomás hatására elvékonyul, és már nem ugyanazt a fogást teszi lehetővé. Neki formatartó anyagból készítik az alapgripet.

Az ütő fején, és nyelén ólomsúlyokkal alakítják ki az ideális súlyt, egyensúlyi pontot és lendítési erőt.

Csak ezután következhet a húrozás. A P1 szakemberei a legjobbnak azt tartják, ha egy darab húrból húrozzák végig az ütőt, mert így a legkevesebb a feszesség veszteség.

A hibrid húrozás elterjedésével azonban szinte mindig két különböző húrdarabot használnak. Sok profi játékos használja a természetes bélhúr és a Luxilon (Big Banger) húrok kombinációját. A szakértők és a játékosok véleménye megoszlik arról, hogy ilyenkor mely húrt kell a hosszanti és melyiket keresztirányban az ütőbe húzni. A P1 szerint az a jó, ha a bélhúrt húzzák be hosszanti irányban. Szerintük a keresztben húzott bélhúr nem érezteti megfelelőképpen a hatását.

Ron Yu szerint a Tour játékosok körében a nagy ütőerejű ütők megjelenésével egyre népszerűbbek a rugalmatlan poliészter húrok, amelyekkel növelni tudják az ütéseik kontrollját. A Tour játékosok leggyakrabban használt márkája a Luxilon. Azért szeretik a játékosok, mert nagyon tartós, és az erős pörgetések hatására sem csúsznak szét a húrok.

Ron Yu még arra is figyel, hogy a játékosok úgy kapják meg az ütőt a meccs előtt, hogy a húrozástól számított idő nagyjából mindig azonos legyen.

Teniszütő húrozás profiknak:
Roger Federer, a cég legnevesebb ügyfele.


Roger Federer minden évben 5*12 új ütővel játszik
: az évet 12 új ütővel kezdi, aztán cserél a salakszezon elején, a füves-szezon elején, a nyári keménypályás szezon elején, és az év végi fedettpályás szezon elején.


Uploaded with ImageShack.us


Meccsenként 6-10 ütőt használ, az ütőket minden meccs előtt újrahúrozzák. Ha egy versenyen eljut az elődöntőig vagy a döntőig, akár 70 ütőt is húroznak neki egyetlen verseny alatt. Általában 22 kg körüli húrfeszességet használ. A meccs előrehaladtával fokozatosan feszesebbre húrozott ütőkre vált, ha a helyzet úgy kívánja. A meccs közben fel nem használt ütőket a következő napi edzésen használja.

1.30mm-es Babolat VS Natural Gut húrt használ hosszában, és 1.25mm-es Luxilon ALU Rough húrt keresztben.

Minden ütőbe összesen 10 db teniszbolhát tesznek a 10 középső hosszanti, és az ütő tetejétől lefelé számított 4. és 6. kereszthúr találkozásához, ezzel csökkentve a húrok elcsúszásának a lehetőségét.

A teniszütők jellemzőinek egyénre szabását a játékosok a teniszütők gyártóitól is megrendelhetik. A Babolat szakemberei gondoskodnak Nadal ütőiről, igényeinek megfelelően módosítják az ütő fontos paramétereit:


A teniszütő húrozás és egyénre szabás a profi játékosoknak jól fizető piac, többen is ki akarják venni a részüket belőle:


Ma is működik az a cég, ahol Nate Ferguson a szakmát kitanulta
:
Warren Bosworth cége a www.bosworthtennis.com. Ők egy kicsit más utat jártak be: nem a nagy gyártók ütőit szabják személyre, hanem saját ütőmárkát hoztak létre, amelyet minden megrendelőnek, a saját specifikációja alapján gyártanak le. A cég 2013-as honlapja szerint egy ilyen ütő 399 amerikai dollárba kerül; ez ma kb. 90 000 Ft.

A régi bajnokok közül Martina Navratilova és Ivan Lendl is az ügyfeleik közé tartozott. A mai versenyzők küzül Radek Stepanek egy időben ilyen ütővel játszott.

Egy tíz perces kérdőív kitöltésével bárki rendelhet magának ilyen, teljesen egyedileg gyártott ütőt.

A világ más országaiban működnek hasonló vállalkozások. Ilyen például a Grörögországban a Racketspecialist nevű vállalkozás. Ők a P1-hez hasonló szolgáltatásokat kínálnak.


A Teniszütő húrozás profiknak oldalról a Teniszütő oldalra