Teniszütő GYIK
(2015.07.)Teniszütő GYIK 1:
Mi a teniszütő választás lényege?

Az ütőválasztás legfőbb dilemmája: ERŐ vagy KONTROLL? : ez a két "végpont". Az ütők minden lényeges tulajdonsága, illetve annak változtatása vagy az ERŐT, vagy az ÜTÉSKONTROLL-t módosítja.

A választás művészete abból áll, hogy egy adott játékos adottságainak, igényeinek leginkább megfelelő kombinációt megtaláljuk e két végpont között.


***


Teniszütő GYIK 2:
Honnan lehet megtudni egy ütő adatait?

A legtöbb ütőn a nyél felett, az ütőnyak belső oldalán a gyártók feltüntetik az ütő legfontosabb adatait. (A súly általában a húrozatlan súly.) (Weight = súly, Balance = egyensúlyi pont, Headsize = az ütőfej mérete, Length = hossz, RA = merevség)


Az ütők tulajdonságairól a forgalmazónál, illetve a gyártók honlapján is tájékozódhatunk, illetve a www.racquetfinder.com honlapon.

Ütőváltáskor mindig a korábbi ütőnk adataiból induljunk ki. Határozzuk meg, hogy mi az ütőváltás célja (nagyobb erejű alapvonali ütések, könnyebb röptézés, ízületek kímélése, stb.), amelyhez hasznos lehet az oktató vagy edző tanácsa is. A célhoz rendeljük hozzá az azt befolyásoló ütő tulajdonságokat, és ezek alapján válasszunk a kínálatból.

Ha nincs konkrét cél, akkor általános szűkítéssel csökkenthetjük a kínálatot: pl. biztosan HEAD ütőt szeretnék, 300 gr.-nál könnyebb ütőt szeretnék, nem akarok nagyfejű ütőt stb.

Ne feledjük: a végleges döntést lehetőleg tesztelés után hozzunk!


***


Teniszütő GYIK 3:
Mi különbözteti meg a profikat az kezdőktől, ami miatt másfajta teniszütőt használnak?

A profi teniszezők a sok éves gyakorlás miatt általában a húrfelület  azonos pontján találják el a labdát.

A profi teniszezők fittebbek és erősebbek, mint amatőrök vagy kezdők, lendítésük sokkal gyorsabb, ezért ütéseik erősebbek.Teniszütő GYIK 4:
A teniszütőnek van a legnagyobb szerepe az ütéserőben?

Nem, az ütéserőben a legnagyobb szerepe a lendítés sebességének, és az ütőfej gyorsulásának van.


***


Teniszütő GYIK 5:
A profi teniszezők milyen teniszütőt választanak?

Számukra az ütéskontroll a fontos. Általában nehezebb, vékony keresztmetszetű, kis fejű, rugalmasabb, fejkönnyű teniszütőt választanak.Teniszütő GYIK 6:
A kezdőknek milyen teniszütő ajánlott?

Mivel lendítésük lassabb, számukra az ütéserő a fontosabb. A könnyebb, nagyobb fejű, vastagabb keretű, inkább fejnehéz, merevebb ütő lassúbb lendítésnél is nagyobb erejű ütést tesz lehetővé.

Teniszütő GYIK 7:
A
z ütő hossza nem befolyásolja az ütő tulajdonságait?

De. A sztenderd ütőhossz a felnőtteknél 68,5 cm. A szabályok szerint az ütő keretének teljes hossza, a nyelet beleértve nem haladhatja meg a 73,66 cm-t, de az ütők zöme sztenderd méretű. A sztenderdnél hosszabb ütő nehezebben kezelhető.***


Teniszütő GYIK 8:
Miért jó a kisebb fejű ütő?


A kisebb fej akkor jó, ha - kisebb mérete ellenére - ütésről-ütésre az optimális találati pontban tudjuk megütni a labdát. Ez a legjobban a profiknak megy.
Ha a labda találati pontja egy picit eltér az optimálistól, akkor a kisebb fejű ütő kevésbé forog el a hosszanti tengelye körül a teniszező kezében. A kisebb fejű ütőt az ütésmozdulat során könnyebb forgatni.

A versenyütők fejének mérete általában 645 cm2, vagy annál kisebb.


Teniszütő GYIK 9:
Miért jó a nagyobb fejű ütő?


A nagyobb fejű ütőnek nagyobb az optimális találati felülete (lásd később). A nagyobb fejű ütőben a húrozat egy picit lágyabb, ezért a találatkor kevesebb energiát veszt a labda, nagyobb erejű ütést tesz lehetővé.

A nagyfejű - 680 cm2 feletti - ütőket OS-sel jelölik (oversize).


***


Teniszütő GYIK 10:
Miért jó a nehezebb keret?


Ugyanolyan lendítési sebesség mellett, a nagyobb súlyú ütővel erősebbet lehet ütni, de nagyobb erő kell az ütő felgyorsításához.

Hasonlóképpen, azonos sebességű ütést a nagyobb súlyú ütővel kisebb lendítés segítségével lehet elérni. A kisebb lendítés növeli a kontrollt is. 

A nagyobb súlyú ütőben kevesebb a rezgés.

A versenyütők férfiaknál 300-340 gramm (húrozatlan) súlyúak.


Teniszütő GYIK 11:
Miért jó a könnyebb keret?


A könnyebb súlyú ütő mozgását kisebb erővel lehet felgyorsítani, és az ütés erősségében a lendítés sebessége a legmeghatározóbb.

A kevésbé edzett/erős amatőr teniszezők a könnyebb keretet nagyobb sebességgel tudják lendíteni.

A nehezebb ütőt az amatőr játékosok lassabban tudják lendíteni, így az ütőfej nem ér időben a megfelelő találati ponthoz, a játékos „lekési” az ütést/labdát.

A legkönnyebb felnőtt ütők 220 gr. (húrozatlan) súlyúak.


***


Teniszütő GYIK 12:
Miért jó a rugalmas teniszütő?


Ha az optimális pontban találjuk el a labdát, akkor ugyanakkorát lehet vele ütni, mint egy merev ütővel, de jobban kíméli az ízületeket.

A gyors lendítésű játékosnak a merev ütő - adott esetben - túl nagy erejű, és a rugalmasabb ütő nagyobb komfortot biztosít.

A rugalmas ütő segítheti a pörgetést, és a kontrollt azzal, hogy a labda több időt tölt a rugalmas ütőn, mint a merev ütőn.


Teniszütő GYIK 13:
Miért jó a merevebb teniszütő?


A merevebb ütővel erősebbet lehet ütni, mert kevesebb energiát nyel el. Ez kedvezőbb a lassabb lendítésű játékosoknak. A szélesebb és üreges keretű ütők a merevebbek. 


Teniszütő GYIK 14:
Milyen határok között változik az ütők merevsége?


A merevséget számmal jelzik, 50-85 között változik. 50-es a legrugalmasabb, és 85-ös a legmerevebb ütő. A jelölése RA***


Teniszütő GYIK 15:
Miben különbözik a fejnehéz és fejkönnyű ütő?


A sztenderd ütő 68,5 cm hosszú. A „semleges” ütőnek a hosszúság felénél, tehát 34,25 cm-nél (342,5 mm) van az egyensúlyi pontja. Az ütők egyensúlyi pontja 310 és 390 mm között változik. Ha az egyensúlyi pont az ütőhossz felétől az ütőfej felé esik, akkor fejnehéz, ha a nyél felé esik, akkor fejkönnyű ütőről beszélünk.

Ha az ütőt szabályosan kézbe véve a talajjal párhuzamosan tartjuk, akkor a fej-nehéz ütőt nehezebb tartani. Ezzel az ütővel nehezebb sokat röptézni.

Egy adott test esetében minél távolabb van a súly a nyéltől, annál nagyobbat tudunk vele ütni, de minél közelebb van a súly a nyélhez, annál hamarabb, gyorsabban tudunk vele ütni.


Teniszütő GYIK 16:
Miért jó a fejnehéz ütő?


A fejnehéz ütő súlyelosztása olyan, hogy az ütő hosszának a felé túl, az ütőfej részen van a nagyobb súly. Ilyenkor az ún. lendítési súly nagyobb.

A kezdő teniszezők könnyű, de fejnehéz ütővel kezdenek tanulni, lendítésük rövidebb és lassabb, mint a haladó társaiké. A fejnehéz ütő a nagyobb lendítési súllyal ellensúlyozza az alacsonyabb sebességű lendítést.  

A fejnehéz ütővel való a játék azonban nagyobb terhet jelent a karra és a csuklóra, ami gyakori játék mellett már panaszokat okozhat.


Teniszütő GYIK 17:
Miért jó a fejkönnyű ütő?

A fejkönnyű ütővel könnyebb "manőverezni", röptézni, és hosszan tartó, ill. gyakori játék mellett is kevésbé terheli az ízületeket.

***

Teniszütő GYIK 18:
Miért jó a vékony ütőkeresztmetszet?

A vékony ütőkeretek 18-20 mm vastagságúak.

A profi teniszezők nagyon erősen pörgetnek. A pörgetés során a játékos az ütővel megsúrolja a labdát; a labda emiatt a húrfelületre hegyesszögben érkezik. Ha ez a szög nagyon kicsi, akkor a vastag keret akadálya lehet a biztonságos pörgetésnek, míg a vékony keret mellett jobban elfér a labda.

A vékony keresztmetszetű ütővel gyengébbet, de nagyobb kontrollal lehet ütni.

A vékony keresztmetszetű ütővel a játékos jobban "érzi" a labdát.


Teniszütő GYIK 19:
Miért jó a vastag keresztmetszet?

A vastagabb keresztmetszetű ütők valamivel merevebbek, a merevebb ütővel nagyobbat lehet ütni. A gyors lendítésű profi teniszezőknek "nincs szükségük" erre.

A vastag ütőkeretek elérik a 26-30 mm-es vastagságot.


***

Teniszütő GYIK 20:
Miért jó a sűrűbb húrozás (18x20)?

A sűrűbb húrozással kisebb erejűek és pontosabbak az ütések, mert a húrfelület egy picit merevebb.


Teniszütő GYIK 21:
Miért jó a ritkább húrozás (16x19)?

A kisebb húrsűrűséggel a húrfelület kicsit lágyabb, ezért nagyobb sebességgel pattan el róla a labda. A ritkább húrozattal jobban lehet pörgetni, mert a labda a ritkább húrozatba jobban "beleharap".

***


Teniszütő GYIK 22:
Mi a különbség a régi és az új ütők között?


A legelső ütők fából készültek, természetesen tömör fából. A tömör anyagú ütők nehezebbek (cca. 400 gramm) voltak a mostaniaknál , de jóval rugalmasabbak is, mert a fa anyaga rugalmasabb. A tömör anyag mindig rugalmasabb, mint a modern, üreges szerkezetű keret.

Az ütő, illetve az ütőfej maximális méretét a faanyag teherbírása határozta meg. További probléma volt, hogy a fa erőssége a száliránytól is függ.

A modern anyagok sokkal erősebbek, mint az alumínium, vagy a fa, ezért nem törnek el az üreges szerkezet ellenére sem. Az üreges szerkezetű anyagokat az erőnek jobban kitett pontokon meg lehet erősíteni. Az erősebb anyagok használata lehetővé tette az ütőfej növelését. A rugalmas anyagú ütőkkel kisebb erővel lehetett megütni a labdát, mert az ütő több energiát nyelt el.


***


Teniszütő GYIK 23:
Az optimális találati pont (sweet spot) milyen értelemben optimális?

A teniszütőknek (egyelőre beszéljünk a mozdulatlan, 0 km/h sebességű ütőről) nem csak egy, hanem három sweet-spot-ja is van.

Az egyik optimális találati pontban (az ábrán: Node) az ütés nem okoz rezgést az ütőben.

A második pontban (az ábrán: COP) az ütés a legkevésbé megterhelő a kar számára.

A harmadik sweet-spot (az ábrán: best-bounce) azt a helyet jelöli az húr felületén, ahol az álló helyzetű, rögzített ütőről a legmagasabbra pattan fel a labda.

Ez a három terület nem esik egybe.


Teniszütő GYIK 24:
Van a sweet spot-nak ellentéte?

Igen, van: "holt pontnak" (az ábrán: dead-spot) hívják, és a keret felső részéhez közel eső húrterületet jelöli. A rögzített, és mozdulatlan keret esetében az erre a területre ejtett labda nem pattan fel, mert az ütő nem ad vissza energiát a labdának.


Teniszütő GYIK 25:
Hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Az ütőt úgy fektessük az asztalra, hogy csak a nyél feküdjön az asztalon, az ütő feje legyen a levegőben. Az egyik kezünkkel szorítsuk a nyelet az asztalhoz, a másik kezünkkel pedig ejtsünk - a korábbi ábrának megfelelően - a húrfelület sárgával, ill. lilával jelölt területére a labdát.


Teniszütő GYIK 26:
A mozgásban levő ütőről mely pontban a legnagyobb az ütéserő?


Az, hogy a labdát az ütőfej mely részével lehet a legnagyobb sebességgel és a leggyorsabban elütni, nem állandó, mert az ütőt (a nagyon rövid röpték kivételével) ív mentén lendítjük a labda felé. Az ív „középpontja” az ütőt tartó kezünk. Az ütő nyeléhez közeli húrterület nem azonos sebességgel mozog, mint az ütő tetejéhez közeli húrterület, hiszen az ütő fejének nagyobb ívet kell azonos idő alatt megtenni ugyanazon idő alatt.  

A labda gyorsabban/jobban pattan el a kisebb sebességgel mozgó nyél közeli részen (best bounce), és lassabban pattan el a az ütőfej végéről (dead spot), amely nagyobb sebességgel mozog. Ezt az ütő gyors lendítése ellensúlyozhatja. Van tehát egy olyan pont, ahol - adott sebességű lendítés esetén - a kettő „kiegyenlíti” egymást; erről a helyről pattan el a lehető leggyorsabban a labda.


Tehát minden lendítési sebességhez tartozik egy optimális találati pont, ahonnan a legnagyobb sebességgel pattan el a labda.

Az alábbi videón figyeljük meg az egyes ütéseknél :

- az ütőfej sebességét, gyorsulását
- a beérkező labda és az ütő sebességének sebességét
- a találati pontotA szervánál
a labda sebessége 0 km/h, az ütőfej sebessége viszont nagy, ilyenkor az ütő adja át a labdának az energiát. A szervánál a legjobb pattanást adó pont valahol az ütő középpontja felől az ütő felső része felé, a dead spot-hoz közelít.

A röpténél, ahol az ütő sebessége közelít a 0-hoz, viszont a labda nagy sebességgel közelít, a legnagyobb pattanást adó pont az ütő középpontjától lefelé esik.

Hasonló ehhez a szervafogadás esete, ahol a beérkező labda sebessége nagy, az ütőfej sebessége a rövidebb lendítés miatt kicsi.A teniszütő GYIK oldalról vissza a Teniszütő oldalra