Teniszoktatás

Az online teniszoktatással segítségével, a tenisszel kapcsolatos kiegészítő ismeret birtokába juthat. Tegyen egy próbát!

Az online tenisz oktatás kétségtelenül speciális formája a tenisz tanulásnak. Edző nélkül, a számítógép mellett a teniszoktatás nemcsak pihentető, de ingyenes is!

A tenisz tanulás komplex és időigényes. Minél hosszabb ideje teniszezünk, annál inkább átlátjuk ezt.


Hogyan viszonyuljunk a tenisz tanuláshoz?

A mottó: "Egy szép napon menni fog." Ez a lényeg. Nem számít, hogy tegnap, ma mennyit hibáztunk és holnap mennyit fogunk hibázni. Ez a teniszoktatás és tanulás alapelve kell, hogy legyen.

Abból a tényből, hogy a mai edzésen 100-ból 10 vagy 60 ütést hibáztunk el, semmiféle következtetést nem tudunk levonni arra vonatkozólag, hogy milyen lesz ez az arány mondjuk fél év múlva. Ezért ne bosszankodjunk egy-egy elhibázott ütés után.

Egy dolog számít: minden alkalommal, amikor edzünk vagy játszunk 100%-os erőbedobással és odafigyeléssel tegyük. És bízzunk magunkban; biztosak lehetünk abban, hogy az eredmények előbb-utóbb megmutatkoznak.

A tenisz ill. mozgásformák tanulása nem hasonlít ahhoz, ahogyan pl. angol szavakat tanulunk. Hiába van kocsideréknyi információnk arról, hogy hogyan kell a fonák nyesést ütni, a pályán nem fog elsőre sikerülni. Sőt, sokára fog csak sikerülni.

A tanulás, tenisz oktatás során megfigyeljük az edző mozdulatait és saját képességeink függvényében valami hasonlót csinálunk. Megcsináljuk tízszer, százszor, ezerszer, mire menni fog. De menni fog.Profi teniszedzés | Janko Tipsarevic-csel
Az Alexander Waske és Rainer Schüttler német Davis kupa játékosok által alapított teniszakadémia sok fiatal tehetségnek nyújt segítséget.
Egyik közülük, Dominik Schulz, 21 éves német teniszező, jelenleg  853. helyen áll a világranglistán. Az akadémiára látogató Janko Tipsarevic most Dominiknek ad tanácsokat.

Tenisz ösztöndíjjal Amerikában 1. | Jónás Dorka élménybeszámolója
Jónás Dorka az érettségi után tenisz sportösztöndíjat nyert a wyomingi egyetemre. Tanulmányait 2013. őszén kezdte meg. Most az első szemeszter élményeiről számol be. Az interjú 2013. december 30-án, az Ábris Teniszakadémián készült.

Bemutatjuk: Jónás Dorkát
Jónás Dorka elmeséli eddigi tenisz pályafutását, és mesél arról, hogyan lehet a tanulást és az élsportot összeegyeztetni. Ősszel az USA-ba, Wyoming államba megy egyetemre, ahova tenisz-sportösztöndíjat kapott, és elmeséli nekünk, hogyan is működik ez a rendszer Amerikában.

Tenisz gyakorlás
A következő videón Roger Federer gyakorlását, beütését láthatjuk. Federer nagyon lazán, erőfeszítés nélkül mozog és üt. Mi az, ami a lazaság mellett sem hiányzik az ütések során?

Rövid hátralendítés
A rövid hátralendítés a tenisz nagyon fontos eleme. Jó lenne, ha az oktatók már az oktatás korai szakaszában megismertetnék a tanítványaikat ezzel, hiszen a normál hátralendítés kizárólagos sulykolásával később sokkal nehezebb elsajátítani.

Tenisz oktatás és tanulás - Élvezetesen és hatékonyan
Ha már részt vettünk tenisz oktatáson vagy láttunk (amatőr) teniszedzést-oktatást, akkor gyakran láthattuk, hogy az óra elején az edző üt néhányat a tanítvánnyal a háló közelében, aztán hátramennek, és az edző kosárból (vagy akár folyamatos labdamenetben) a középvonal közelében álló játékos tenyeresére vagy fonákjára adja a labdákat, a játékos pedig szinte egy helyben állva adja vissza, általában pörgetéssel azokat. A labdák mindig ugyanoda, és ugyanúgy érkeznek a játékoshoz. Így telik el az egész óra.

A szivacslabda dícsérete

A Play and Stay kezdeményezés – amely Amerikában idult el – célja, hogy a gyerekek méretüknek és erejüknek megfelelő körülmények között tanuljanak teniszezni. Így sokkal nagyobb örömet lelnek a tanulásban, és sokkal hosszabb ideig tartanak ki a tenisztanulásban. Mindez persze a kezdő felnőttekre is vonatkozik.

Ami igazán érdekes, hogy a felnőttek közül nemcsak a kezdő vagy sérült, hanem a haladó, de még a profi játékosok is profitálhatnak a módszer használatával.

Az ütések kivezetése a teniszben
Az ütések kivezetése nemcsak a teniszben, de számos más sportágban is jelentős szerepet kap, pl.: golf, kosárlabda, súlylökés, gerelyhajítás… stb. Mi a kivezetés szerepe? Miben segít a kivezetés?

Első lépés a labda felé
A gyorsaság a teniszben a sikeres játék egyik kulcsa. Az alapvonalon történő labdamenetek során gyorsan kell oldalirányban mozogni a labda irányába, történjen az a középvonaltól vagy valamelyik oldalra kiszorított helyzetből.

Tenyeres pörgetett ütés. De mi a hiba?
Nos hát, az a baj, hogy a játékos az ütés közben "megfeledkezik" az ütő előrevezetéséről, csak a rövid pörgetésre koncentrál. Ez azt eredményezi, hogy a lendítés rövid és kapkodó, az ütés rövid, és ereje pedig kicsi lesz.

Egykezes fonákütés

Tenisz szerva alapok

A tenisz szervák típusai

Tenisz anticipáció - Az ellenfél játékának olvasása
Tenisz anticipáció – Előrelátó Ön? A tenisz anticipáció annak a képessége, hogy ellenfelünk következő ütését előre tudjuk kalkulálni, még mielőtt az ellenfelünk ütőjét elhagyná. ...

Modern tenyeres 1. - Ütőfogás, ütésállás

Modern tenyeres 2. - Lábmunka

Modern tenyeres 3. - Ütő lendítés

Modern tenyeres 4. - Találati pont és kivezetés

A teniszütő és a teniszlabda találkozása
A játék során teniszütéseink jellemzői az ütő és a labda találkozásával alakulnak ki. A labda, ill. az ütés irányát, erejét, magasságát, előre ill. visszafelé irányuló pörgését az ütővel való kontaktus határozza meg. ...

Tenisz ütőfogások

A százalék-tenisz fogalma
Előfordul, hogy ezt vagy hasonló kifejezést hallunk a teniszmeccsek kommentátoraitól. Mit is jelent ez pontosan?

Nagyon tömören fogalmazva azt jelenti, hogy a játékos a hibák számát megpróbálja optimális szinten tartani a győzelem érdekében. ...

Nyitott, semleges és zárt állás a teniszben

Inside, outside ütések a teniszben
Sokszor halljuk az inside outside ütések kifejezést a teniszben. De mit is jelentenek pontosan ezek? ...

A helyes légzéstechnika játék közben
A szervezet megfelelő oxigén ellátottsága elengedhetetlen a magas szintű sportteljesítményhez. Teniszezés közben a játék “hevében” a légzés természetes ritmusa felborulhat. Fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása. ...

Tenisz split step
A teniszben a split step a hatékony játék egyik fontos eleme. Technikai értelemben véve ez egy pici ugrás minden ütés előtt. ...

Félröpte ütés
A félröpte teniszütésnél a labdát közvetlenül azután ütjük meg, hogy az a talajról felpattant a térfelünkön. Az elnevezés tekintetében némi konfúzió mutatkozik. Magyarul sokan „drop”-ból való ütésnek is hívják, bár a drop ütés angolul az ejtést jelenti. Mások egyszerűen felszálló ágban való ütésnek hívják. ...


A Teniszoktatás oldalról vissza a Főoldalra