Teniszmeccsek -
USA tenisz ösztöndíj


A Jónás Dorka dosszié tartalma:

Bemutatjuk Jónás Dorkát (2013. augusztus)

Az első egyetemi szemeszter beszámolója
 (2014. január)

A második egyetemi szemeszter beszámolójának első része
(2014. nyara)


Ezt olvassa most:
a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldala 
(2014. nyara)


Tovább:
a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára
(2014. nyara)

******

Képes beszámoló a teniszmeccsekről
Jónás Dorka második szemesztere II. rész

OTA: Szia Dorka, arra kérlek, hogy mesélj ezekről a képekről!

J.D.: Örömmel!

A mi egyetemünk, a Laramie egyetem Wyoming államban van.

Az egyetem - ami a csapatsportokat illeti - az ún. Mountain West Conference tagja. A Mountain West Conference az USA nyugati régiójában fekvő egyetemek (piros ponttal jelöltük a helyüket a térképen) alkotta egyesülés-közösség, amely lehetőséget ad arra, hogy az egyetemeken sportoló diákok a lehető legmagasabb szinten mérhessék össze tudásukat.

A későbbiekben, amikor a "régiós csapatversenyekről" beszélek, akkor a Mountain West Conferenc-re utalok.

***


Ez a plakát a januárban készült a csapatversenyek kezdete előtt
. Amíg az első félévben egyéni versenyeken vettünk részt, a második félév a csapatversenyekről szól.

Maga a fotó már szeptemberben elkészült, amikor a csapatképeket csinálták rólunk.

A plakátot az egyetemi teniszpálya lelátójára függesztették ki, minden játékosnak van ilyen plakátja, és mindaddig ott is marad, amíg a csapatban játszik. 

Minden játékos maximum négy évet tölthet el az egyetemi teniszben, illetve összesen öt évet úgy, ha egy évet „ül”, mondjuk azért, mert például sérült.

***


Ez a 2013-as őszi és a 2014-es tavaszi meccseink összefoglaló táblázata.

Az első félévben (Fall 2013) nem voltak csapatversenyek.

Most, a második félévben (Spring 2014) először "barátságos meccsekre" utaztunk, a félév végén voltak Mountain West versenyek. (A *-gal és "S"-sel jelzett áprilisi meccsek az MW régiós fordulók.) 

Az otthon játszott meccsek vastagon szedettek. Látható, hogy a 20 alkalomból mindössze 5 alkalommal játszottunk otthon

Az őszi meccsek mellett a non-scoring jelzés azt jelenti, hogy nem szerepel a régiós (magyarázat a következő képnél) végeredménybe.***


Ez a táblázat régiós csapatversenyek összefoglaló eredményeit tartalmazza.

A csapatunk (Wyoming) január és április között csapatmeccseket játszott. (Az első félévben csak egyéni meccsek voltak.) Mi a Mountain West Conference-ben játszunk, 11 csapat alkotja.

Idén a harmadik helyen végeztünk; 4 fordulót nyertünk, és egyet vesztettünk, ezt a Conference (Régiós csapatmeccsek) W-L oszlopban láthatjuk.

Voltak olyan meccsek is, amelyek nem számítanak bele a régiós helyezésbe. Ezek az "edzőmeccsek" meghívásos alapon szerveződnek az edzők más egyetemekkel kialakított kapcsolatai alapján, de ezek a meccsek is megjelennek a táblázatban, az Overall (Minden meccs) W-L oszlopban.

Összesen tehát 11 fordulót nyertünk és 8-at vesztettünk, amiből 4-et nyertünk és 1-et vesztettünk a mi régiónk versenyében. Az edzőmérkőzések január és március között zajlottak, a régiós csapatmeccsek pedig csak áprilisban.

Minden fordulóban 6 egyéni és 3 páros meccs van. A 6 egyéni mérkőzésen a csapatok erősorrendje alapján kerülnek össze az ellenfelek, tehát az két legerősebbtől a két leggyengébb játékosig. Én a csapat második legerősebb játékosa voltam ebben a szezonban, az első a Vera Popovici volt. Ő idén lediplomázott, úgyhogy jövőre már nem játszik velünk. 

A Dean (vezetőedző) szerint ez az eredmény, hogy nem rossz, de szerinte lesz ez még jobb. Ő arra számít, hogy a közeljövőben a csoport élére kerülhetünk. (Ez nem jelenti azt, hogy a csapat valahova feljebb jutna, a régiók összetétele nem változik.) A régiók kialakítása minden sportban a focicsapatokét követi, mert a foci a legnépszerűbb egyetemi sport.

***


Ebben a táblázatban az egyéni teljesítményeket lehet nyomon követni. Én 17-szer nyertem, és 16-szor kaptam ki egyéniben, illetve Verával 14-szer nyertem, és 13-szor kaptam ki párosban. Alonával a páros győzelmek és vereségek száma 5 és 3 volt.

Sok olyan egyéni meccsem volt, ahol nagyon pici kellett volna a győzelemhez, ahol a meccs döntő szett tízes tie-break-ben ment el. 

A régiós csapatversenyben nagyon jól teljesítettem, 4 meccset nyertem, és csak egyet buktam, és ez számít a legjobban.

***

Ő Dean Clower, a vezetőedző. Úgy érzem, hogy a három edző közül vele sikerült a legjobb kapcsolatot kialakítanom. Az ő jelenléte mindig segít a meccseken.

***


A képen egy otthoni meccs előtt állunk a lelátón Torival (az egyik legjobb barátnőm), bár a meccsek előtt nincs sok szabadidőnk.

A meccs napján kb. 3 órával a meccs előtt van egy kb. másfél órás edzés, egy órával a kezdés előtt pedig egy ötven perces beütés


***


Ez a kép még a meccs előtti edzésen készült, itt még a tenisztáskák benn vannak a pályán. A meccsre való felkészülés fontos része a megfelelő frizura elkészítése! 

A meccsek alatt csak az adott meccsen résztvevő játékos lehet a pályán, a csapattagok a lelátón szurkolnak. 


***A meccs kezdetekor a két csapat feláll a pályán, és először meghallgatjuk a himnuszt. Utána bemutatják a két csapatot, illetve a csapatok minden tagját. A bemutatott csapattagok pacsiznak az egész csapattal. Mindez segít a meccsre való hangolódásban. A szurkolók tapssal köszöntik a bemutatott csapattagokat.


***Áprilisban az utolsó otthoni meccsen a játékosok bemutatáskor búcsúztak el a szurkolók és a csapat Vera Popovicitől, aki idén dietetikusként lediplomázott. A képen a három edző és a csapat egy csokor virággal köszönti a búcsúzó játékost. Vera volt a csapat legeredményesebb játékosa.

***

Ez California-ban egy régiós csapatforduló, de már áprilisban. A Boise elleni találkozó hét óráig tartott. A forduló sorsát az utolsó páros meccs döntötte el, amit végül a Verával megnyertem. Nagy volt az öröm, azt hiszem, hogy a kép minden elárul! Ez az utolsó meccs volt, utána kezdődtek a vizsgák.

A meccsek után egyébként mindig összeülünk, és az edzők értékelik a forduló eredményeit. Nemcsak dicséretet kaptunk, ha nem ment a játék, akkor bizony az egész csapatot leszidták. Amikor az egész csapat együtt van, akkor csapatként kapunk dicséretet, vagy szidást; az egyéni teljesítményeket egyénileg értékelik mindig. Az értékelés után lassan megnyugszunk, és együtt kajálunk.


***


A meccsek után találkozunk a szurkolókkal és rajongókkal, és plakátokat írunk alá nekik.

***


Ezek a képek egy hazai meccs után készültek. Az egyetemi lap, és az egyetem honlapja is rendszeresen beszámol a teniszélet eseményeiről.

Sok meccs után néhány perces interjút készítenek a csapattal, amely az egyetemi honlapon jelenik meg. Az interjúban az edzők mellett a játékosok is szót kapnak. Az edzőnk, Dean szokta eldönteni, hogy ki ad interjút, de ez nem a meccs alapján nyújtott teljesítmény alapján dől el. Ilyenkor mindig a csapatról kell beszélni. Én nem számítottam rá, hogy nekem kell majd beszélnem, ez még újdonság volt nekem!

Ugrás arra a videora, amiben Dorka is (0:57) szerepel.


***


A tavaszi szünetben egy teljes hetet töltöttünk el edzésekkel és versenyzéssel California-ban, a fárasztó hét végén viszont "vakációzni" mentünk
. Biciklizünk, fagyiztunk, sétáltunk az ősfák között, és a tengerparton. Nagyon jól éreztük magunkat!


***

Tovább:
a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára
(2014. nyara)


A Teniszmeccsek USA tenisz ösztöndíj oldalról vissza az USA tenisz ösztöndíj oldalra