Teniszlabda - Hogyan készül?


Hogyan is készül a teniszlabda, amelyből becslések szerint évente 360 millió darabot gyártanak?

gumialapanyagot hevítés után hosszú hengerré sajtolják, amelyet kis darabokra aprítanak.

A kis darabokat félgömb alakúra sajtolják. A sajtolás miatt keletkezett sorját levágják a félgömbökről. A félgömbök szélét előkészítik a ragasztásra. A félgömbből így egész gömbök lesznek.

gömbök nyomásának kialakítására általában kémiai eljárást használnak. A kémiai anyagok a két félgömb összaragasztása után létrehozzák a kívánt nyomást a gömbök belsejében. A kémai reakció során létrejövö nitrogén hozza létre a nyomást.

(Mivel a gumi alapanyag átereszti a gázt, a labdákat a gyártási folyamat végén túlnyomásos csőbe helyezik, így azok a cső kinyitásáig megtartják az eredeti nyomást.)

Az ilyen módon elkészült gömböket gumi oldattal vonják be.

A külső borítás különböző gyapjú tartalmú fedőanyaggokkal történhet. Az anyag hátoldalát vulkanizálható oldattal vonják be, és babpiskóta formájú darabokra vágják. Egy gömb bevonására 2 darabot használnak fel. A két anyagdarabot géppel tökéletesen illesztik a gömbök felületére.

Ezután hevítés következik, hogy az anyag a gömb felületére ragadjon, és az két anyag illesztésénél varrat alakuljon ki.A Hogyan készül a teniszlabda? oldalról vissza a Teniszlabda oldalra