Teniszedzés
USA egyetemen tenisz ösztöndíjjal

***

Jónás Dorka második félévi élménybeszámolójának záró fejezete


A Jónás Dorka dosszié tartalma:

Bemutatjuk Jónás Dorkát (2013. augusztus)
Az első egyetemi szemeszter beszámolója (2014. január)


A második egyetemi szemeszter beszámolójának első része
(2014. nyara)

a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldala 
(2014. nyara)


Ezt olvassa most:

a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldala
(2014. nyara)

***


OTA: Az első félévben hetente 3 alkalommal reggel 6-tól kondi edzés volt. Délelőtt suli, délután teniszedzés volt, utána pedig kb. 5-től a tanulószobán ültél, és gyakran éjfél volt mire ágyba kerültél.
A második szemeszterben változott a napirend?

J. D.: Az edzésrendet úgy alakítják ki, hogy mindenkinek megfeleljen a csapatban. Most úgy alakult, hogy a kondi edzéseket nem reggel tartottuk, így minden nap elég volt 8-9 körül felkelnem. Az óráim kb. délután 1-ig tartottak.

kondi edzés alatt csak a súlyzózást kell érteni, de a teniszpályán minden nap futottunk. 

OTA : Kérlek, hogy mutass be néhány tenisz-specifikus erősítő gyakorlatot!

J.D.: Először a könnyebb, ún. saját testsúlyos gyakorlatokat mutatom, utána pedig a súlyzóval (a felvételeken csak kisebb súlyokat használok) végzetteket. Ez utóbbiakat csak szakszerű felügyelet mellett lehet végezni. 

Alona és Dorka

A teniszedzés idén fél 2-kor kezdődött és 4-1/2 5-ig tartott, utána pedig kondiztunk (hetente háromszor). 6-kor vége volt a kondinak, utána mentem a tanulószobába. Annak ellenére, hogy később végeztem, nekem jobb volt, hogy reggel tovább lehetett aludni, így is, úgy is éjfél körül kerültem ágyba. 

Örülök, hogy a kondi nem reggel volt, az az érzésem, hogy a felsőbb évesek jelezték az edzőknek, hogy a reggel 6 órás kondi túlságosan megterhelő. 

Az edzések a második szemeszterben nem nagyon változtak, annyi volt, hogy márciustól, amikor kezdtek a meccsek és az utazások nagyon besűrűsödni, akkor a teniszedzések lerövidültek, és csak 1 ½-2 óra hosszúak voltak, illetve a kondiedzések is enyhébbek voltak. 

OTA: Hogy néz ki egy átlagos teniszedzés?

J. D. : A második szemeszterben az elsőhöz képest sokkal több meccsünk volt. Az első szemeszterben 4 egyéni versenyem volt, de a csapatversenyek (conference matches) januárban kezdődtek. 

Bemelegítésként futunk pár kört, végigcsinálunk egy bemelegítő gyakorlatsort, és ugráló-kötelezünk kb. 2 és fél percet. Az ugrálókötelezés közben az edző folyamatosan mondja, hogy két lábon, jobb lábon, bal lábon stb. kell éppen ugrálni. Ennek az a célja, hogy egy kicsit felgyorsuljon a lábunk. Csak ezután vehetjük kézbe az ütőt.  


Bemelegítő gyakorlatsor:
Az ütővel-labdával végzett bemelegítés 20 percig tart. A 8 emberre 4 pálya van (a fedett pályák száma négy, szabadtéren meg van vagy kilenc, de mindegyiknek a borítása azonos, kemény pályák), szóval egy térfélen egy ember van. Ebben a húsz percben be kell melegíteni hátulról az alapütéseket, a röptéket és a szervákat is, de addig nem mehetsz fel röptézni, amíg nem vagy már stabil az alapvonalon. Ezt figyelik az edzők, és visszaküldenek az alapvonalra, ha szükséges.  

Hétfőnként mindig ritmust ütünk
, ez alatt iskolázást kell érteni, de ők így hívják: „We are gonna do rhytm”. 

Az iskolázás az, amikor 10-10 percig (az edzők ezt nálunk stopperrel mérik) csak tenyeres keresztet, fonák keresztet, tenyeres egyenest, fonák egyenest ütünk, illetve hózizunk. Az iskolázás során arra kell törekedni, hogy állandó ritmusban hosszan tudjuk ütni a labdát. 

Hétfőn, amikor visszajövünk a meccsről, akkor szépen össze kell rakni a meccsek során esetleg "szétzilálódott" ütéseket. Ez a technikai megalapozása a hét további munkájának. Hétfőn előre tudjuk a programot, ami kissé monoton is, ezért kevéssé van kedvünk edzésre menni. 

(Magyarországon a pályák legnagyobb része salak, de a kemény-pályán tartott férfi edzés megmutatja, hogy miért hívják az iskolázást Amerikában ritmust ütésnek.) 

A luxemburgi Davis kupa csapat tagjai (a képen Gilles Müller és Mike Scheidweiler) "ritmust ütnek" 


OTA: Mi a hózizás?

J. D.: A hózi hózentrógert jelent. Azt jelenti, hogy az egyik játékos csak egyenest, a másik csak keresztet üt. 

A hózinak több változata is van, szóval az iskolázás eltart vagy másfél óráig. 


A kedd-pénteki program mindig változó. Pl. Gyakorlatok kosárból, pontkijátszás csak egyenes, és csak kereszt változatban. Ilyenkor – mivel csak a pálya egyik felén játszol – sokkal inkább rá vagy kényszerítve, hogy ejts, vagy felmenj a hálóhoz, mert csak az egyik irányba félpályán napestig el lehet ütögetni a labdát, még akkor is, ha erősen ütöd, szóval valamit csinálni kell! 


Leggyakrabban úgy csinálják, hogy a négy pályán nyolc (mert nyolc félpálya van) ún. állomás (stations) van, és minden állomáson más a feladat. Az egyes-kettes pálya mondjuk a pihenőpálya, ott csak szerva és ritörn van, a másik kettőn pl, hózi, mert ritmust minden nap ütünk. A harmadik-negyedik pályán kosárból adott labdákkal csinál két ember gyakorlatokat valamelyik edzővel, az 5-6 és 7-8 állomás meg mondjuk pontkijátszás van. Az állomások között 10 percenként van a csere, vagyis ez 80 percig tart, de van, hogy két kört csinálunk és az 160 perc. 


Dorka és Vera párosoznak


Nagyon sokat gyakorolunk a párosra
, leginkább a felállásokat, amikor te szerválsz, és a párod beguggol a háló mögé, hogy hova szerválj, annak függvényében, hogy hova akar elmozdulni, levadászni a ritörnt. A párosnál fontos, hogy a pároddal összecsiszolódj. Ott értelemszerűen két pályán folyik az edzés. Nagyon sokszor van pontkijátszás is. 

Dorka és Vera párosoznak


OTA: Lábmunka gyakorlatokat is végeztek? 

J. D. : Persze. Vannak ún. vonalsprintek, bójás gyakorlatok, amikor kerülgetni kell bójákat, vagy ugrálni bóják tetejére kitett pálcák felett. Ezek a gyakorlatok felgyorsítják a lábadat. Érdekes, hogy a koordinációs létra kint pont nem divatos, inkább a bójákat használják. Ilyen rész a teniszedzésen hetente 3-4 alkalommal van, alkalmanként kb. 1 óra időtartamban. Ez nagyon fárasztó a kemény pályán!  

Lábmunka gyakorlatok


OTA: Mennyit pihentek az edzés alatt?

J.D.: Az edzések alatt kb. félóránként lehet pihenni
, alkalmanként másfél percet. Ha innod kell, akkor viheted magaddal az egyes állomásokra az innivalódat, de pihenni csak félóránként lehet. Először nagyon nehéz volt ezt megszokni, mert itthon ennél gyakrabban pihentünk.

Bírni kell...


A pihenő alatt az edzők buzdítják vagy szidják, de szigorúan csak a csapatot,
 soha nem emelnek senkit ki, de mindenki tudja, ha miatta szúrják le a csapatot, egy mindenkiért, mindenki egyért! Edzés közben nincsen semmiféle megkülönböztetés, olyan van, hogy az edzés után az edző valakit a pályán tart, hogy beszéljen vele, ha esetleg valami nagyon gázos dolgot csinált az illető. 

Alyona és Dorka Dean-nel beszélgetnek a pihenő alatt


A csapat előtt soha senkit nem szidnak le, vagy dicsérnek meg, az edzők a kivételezés látszatát is el akarják kerülni. Amikor a Dean megdicsért, akkor is mindig külön tette, nem a többiek előtt. Például azt mondta, hogy látja, hogy ezen vagy azon nagyon dolgozom, aminek nagyon örül, de ezt vagy azt még lehetne javítani. Azt hiszem, hogy az elsőévesekkel többet foglalkoznak ilyen módon.  

Az edzés végén mindig nyújtás van.

OTA: Köszönjük a beszámolót, sok sikert a második évre!

J.D.: Köszönöm, és viszontlátásra jövő nyáron!

***
Ezzel - ha kissé megkésve is - a végére értünk Jónás Dorka második féléves beszámolójának. Dorka már azóta már visszarepült Amerikába, és elkezdte a második évet. 

Az első egyetemi évről szóló beszámolót Alyona - Dorka volt szobatársa és legjobb barátnője, aki idén egy másik egyetemen folytatja - "évzáró" videójával fejezzük be, amely rövid, és tömör összefoglalása a történteknek. :)
 

Thank you for the video, Alyona!A Teniszedzés USA egyetemen tenisz ösztöndíjjal oldalról vissza a Jónás Dorka második szemeszteréről szóló előző részhez