Nyitott, semleges és zárt állás a teniszben (stances)


A teniszben az ütéseknél háromféle állás különböztetünk meg:

- Nyitott

- Semleges és

- Zárt állás

A háromféle állás fonák és tenyeres oldalon egyaránt értelmezhető.


Nyitott állás

Nyitott állásnál a játékos lábfejeit összekötő vonal nagyjából párhuzamos a háló vonalával ill. az alapvonallal. A nyitott állás igen gyakori a profi teniszezőknél, mert ez megkönnyíti tenisz az ütést követő továbbmozgást. 

Semleges állás

Semleges állásnál a játékos lábfejeit összekötő vonal merőleges a hálóra ill. az alapvonalra. 

Zárt állás

Zárt állás esetében az összekötő vonal ferdén helyezkedik el a hálóhoz képest. Tenyeres ütést lehetőleg ne zárt állásból üssünk, mert megnehezíti a felsőtest elforgatását az ütés irányába. 

Játék közben természetesen ritkán ütünk tisztán nyitott, semleges vagy zárt állásból. A köztes állásokat félnyitott vagy félzárt állásnak nevezik.

Végezzük el a videón látható tanulságos
"kísérletet" magunk is
:

Tenyeres és fonák oldalon is próbáljuk végig az egyes ütésállásokat! A kísérletezés közben magunk is megtapasztalhatjuk az egyes pozíciók előnyeit és hátrányait. Figyeljünk arra, hogy számunkra melyik pozíció a legkényelmesebb.

A videón látható Tomaz egykezes fonákot üt, de természetesen a két kézzel ütő játékosok a kétkezes fonákot próbálják ki.

Figyeljük meg a videót abból a szempontból is, illetve akkor, amikor mi magunk végezzük el ezt a gyakorlatot, hogy az egyes ütésállások hogyan befolyásolják a a felsőtest elforgatását és az ütést követően a test egyensúlyát.


A profi játékosok a játék napjainkban egyre gyorsuló üteme miatt gyakran ütnek nyitott állásból.


A következő videón Nadal tenyeres ütéseit elemezhetjük ebből a szempontól.

Az első három ütést Nadal nyitott állásból üti; ezeket a labdákat a partnere hosszan ütötte. Amikor a partner ütése kissé lerövidül, Nadalnak néhány lépést be kell lépnie, a harmadik ütést semleges állásból üti. 



A Nyitott, semleges és zárt állás a teniszben oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra