Tenisz ütés - tenisz piruett


Ritka, de látványos

Egy viszonylag ritka, de annál látványosabb tenisz ütés látható a következőkben, a „tenisz piruett”. Az első látásra „brahi” ütésnek túnik, de nem az, hanem szinte az egyetlen jó megoldás az adott helyzetben.Mi teszi szükségessé ezt a megoldást?

Mindegyik videón az ütés a háló közeléből történik, úgy, hogy a játékos egy előkészítő ütés nyomán a háló felé fut. Az ellenfél az ütését a játékos lábának közvetlen közelébe üti-pörgeti be, így a labda mellől el kell lépnie ahhoz, hogy vissza tudja adni. A játékos kénytelen félröptét ütni, mivel a háló felé közeledve „túlfut” a labdán ill. a labda a testvonala mögé érkezik, az ütő feje nagyon alacsonyan kell, hogy mozogjon.


Tulajdonképpen ez az, ami miatt a labdától el kell mozogni. A labdától való „elmozgást” befejezve tesz meg a játékos egy teljes fordulatot. (A piruett kifejezés persze nem teljesen helyes, mert az egy lábon való forgást jelent.)Nadal és Santoro esetében az ütés tenyeres változatát láthatjuk, a többi esetben a nehezebb, fonák változat látható.

Maga az ütés erőtlen, általában inkább ejtés, (a háló közelsége és az ütőfej helyzete miatt) amely azonban akkor nyerő lehet, ha az ellenfél az alapvonal mögül indul érte.

A láb közötti ütés nem lehet megoldás ebben a helyzetben, azt inkább akkor ütik, amikor a játékos oldalirányban fut túl a labdán.

Ha már a 360 fokos fordulatról esik szó, bár nem félröptékről van szó, az érdekesség kedvéért nézzük meg Marcelo Rios és David Nalbandian trükkjét is.

Nalbandian ütésénél a kiváló és gyors helyzetfelismerés eredménye a forgás.

. A hatás nem maradt el, Federer úgy elámult, hogy a hálóba nyeste a viszonylag röviden érkező labdát. Nalbandian megérdemelten nyerte meg pontot.Rios 2002-ben az Austral Open-en ütötte ezt a return-t Alberto Martin ellen. A meccset Rios nyerte 6-4,6-3, 7-6-ra. Ez inkább brahi ütésnek tűnik, főleg adogatásfogadáskor. Az biztos, hogy az Martinra nagy hatást tett a dolog, hiszen éppen a harmadik szett megnyeréséért szervált, de végül a meccset Rios nyerte.A kiváló helyzetfelismerés és gyors döntés tette lehetővé Radwanska röptével kombinált megoldását.

A Tenisz ütés - tenisz piruett oldalról vissza a Tenisz video oldalra