A tenisz tenyeres ereje


Egyik forrása a felsőtest erőteljes elforgatása


Az alapütések, így a tenisz tenyeres ereje is nagymértékben származik a felsőtest erőteljes elforgatásából, főként a modern teniszben.

A képen Roddick tenyeresének kezdeti és végpontját látjuk; a felsőtest az ütés során 180 fokban fordul el. (Itt az ütés erejét felugrással is fokozta; a lendület akkora volt, hogy a lábak helyzete is ellentétes a kiindulási állapothoz képest.)

Ez a mozgás számos sportnak az alapeleme, gondoljunk csak a hajító sportokra és a golfra.

Az oldalirányú forgás edzésének több lehetősége is van. A gyakorlatok előtt mindig alaposan be kell melegíteni.


1. Gyakorlatok labdával, mozgással


A fallal szemben a labdát két kezünkben tartva fordítsuk felsőtestünket minél inkább oldalra.

Ebből a helyzetből indulva pattintsuk a labdát oldalirányban a falra, és a labda irányában oldalra mozogva kapjuk el azt, majd a másik irányban elfordítva felsőtestüket kezdjük meg a korábbi mozdulatsort az ellentétes irányban.

Figyeljünk arra, hogy amikor a labdát elkapjuk, akkor a külső lábunkkal szélesen támasszunk ki.


2. Gyakorlatok medicinlabdával, álló helyzetben:

A súly szerint (1,2,3 kg) különböző színű, rugalmas medicinlabdákkal nagyobb terheléssel végezhető a gyakorlat:Az erősítés zárt, semleges és nyitott ütésállából is végezhető.

3. A gyakorlatok párosan, a teniszpályán is végezhetők:Amikor a labda nem a falról pattan vissza, idő van arra is, hogy amikor partnerünknek visszadobjuk azt, figyeljük a kivezetésre is; a karok magasan a fej felett fejezzék be a mozgást.

A teniszpályán imitálhatjuk az ellenfél mozgatásának taktikáját is: a dobáskor szorítsuk az "ellenfelet" a háló mentén a oldalvonalak felé.

Ezekkel a gyakorlatokkal a lábmunkánkat is javíthatjuk.
A Tenisz tenyeres ereje oldalról vissza a Tenisz kondi oldalra