Tenisz támadás védekezésből?


Tenisz támadás védekezésből

Amikor teniszmeccset játszunk, a pontban kialakult helyzetünk a következő lehet:

  • Védekező
  • Semleges
  • Támadó

Fontos, hogy megtanuljuk felmérni a játék közben, hogy helyzetünk támadó, védekező, vagy éppen kiegyenlítettek a pozícióink ellenfelünkkel.

Amikor védekező helyzetben vagyunk, ennek a helyzetnek megfelelően kell ütéseinket megválasztani. Ebben a helyzetben a cél a semleges viszonyok helyreállítása.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy védekező helyzetből támadást indítani komoly kockázatot jelent. (Néhányan most biztosan azt gondolják, hogy igazán kiszorított helyzetben érdemes védekező helyzetből kockázatos támadást indítani, mert a következő ütésre az ellenfél mindenképpen befejezné a pontot. Ez igaz lehet; az a lényeg, hogy a kockázatot mindig tudatosan vállaljuk.)

Hogyan állíthatjuk vissza a semleges helyzetet? Például kiszorított helyzetben a labdát megemelve, magasan adjuk vissza ellenfelünknek, hogy időt nyerjünk a pályán való visszahelyezkedésre.

Magasan a háló felett ütjük a labdát és nem az oldalvonalat, vagy alapvonalat célozzuk. Ha az ellenfél térfelének közepére játszunk, az megnehezíti számára, hogy jó szöget üssön.

semleges helyzetben a cél az ellenfél támadásának megakadályozása. Jellemzően ilyen helyzet, amikor keresztirányú labdamenet alakul ki. A játékosok a kedvező pillanatra, lehetőségre várnak, ill. a játék és az ütések dimanikáját változtatva próbálnak kedvező lehetőséget kialakítani.

Mik a tenisz támadás lehetőségei? Pl. amikor az ellenfél egy rövidebb labdát üt.

Ilyenkor van lehetőség támadás indítására. A pályára belépve a rövidebb labdát könnyen jó szögben üthetjük. Egy jó előkészítő ütés után felmehetünk a hálóhoz, és ott egy vagy két röpte után lehetőség adódhat befejezni a pontot.

Ne arra törekedjünk, hogy azonnal megnyerjük a pontot! Készítsük elő megfelelően a pont befejezését! Ha az ellenfél hatékonyan védekezik és sikerül visszaállítania a semleges pozíciót, akkor ismét várjuk meg a következő lehetőséget.

Az, hogy egy adott pillanatban, helyzetben támadást tudunk-e indítani, függ attól, hogy a labdát a pálya mely részén és milyen magasságban tudjuk megütni.

A következő ábrán térfelünk 9 részre van osztva és "osztályozva" a támadás lehetősége szerint. Legkevesebb esélye a támadásnak az 1-es, legnagyobb lehetősége az 5-ös mezőben vanA Tenisz támadás védekezésből? oldalról vissza a Tenisz taktika stratégia oldalra