A tenisz szerva és a rítusok


A tenisz szerva biztonságának növelése rítusokkal, rituális cselekedetekkel.

A rítusok az élet minden területén használatosak. Ezek mindig azonos módon végrehajtott cselekedetek, vagy akár gondolatok; végrehajtásuk szinte automatikus.


A rítusoknak az a szerepe, hogy levezessék feszültségeinket, segítsék a koncentrálást. Mivel hiszünk bennük, sikerre predesztinálnak. Gondoljunk csak arra, amikor a diák a vizsgáira mindig egy meghatározott ingben megy. A rítusok belső erőt adnak az erőpróbák előtt.

A rítusok a teniszben is hasonló szolgálatot tesznek. Rafael Nadal a meccsen az ivóvizes üvegeket mindig egy meghatározott helyre teszi. A játékosok minden pont után hátrasétálnak a törölközőjükért, hogy a törölközés rítusa közben összeszedjék gondolataikat.

Vannak, akik meghatározott játék elteltével ütőt cserélnek. Minden nyert meccs után ugyanazokat az ételeket eszik, ugyanazokat az italokat isszák. Novak Djokovic a szerva előtt 10-15-ször lepattintja a labdát.

A rítusok a szerválásnál jók arra, hogy a labdát pattogtatva a szerva mozdulatát végiggondoljuk. Lehetőséget adnak arra, hogy nehogy valami fontos mozzanatról megfeledkezzünk. Segítenek abban, hogy ne siessük el a szervát. Segítenek abban, hogy túlságosan ne siettessük a meccset, ha erre hajlamosak vagyunk. Megteremtik az összpontosítás közegét a meccsen.

A szervánál különösen fontos, hogy rítusok előzzék meg. Melyek ezek?

- a szerva előtt mindig pattintsuk néhányszor a földre a labdát.

- vegyünk egy nagy levegőt az orron keresztül, és fújjuk ki lassan a szánkon keresztül.

- gondoljuk végig a szerva mozdulatát magunkban, jelenítsünk meg magunkban gondolatban egy képet arról, ahogy végrehajtjuk a szervát.

- képzeljük el a labda röppályáját, képzeljük el, ahogy a labda ellenfelünk adogatóudvarában landol.

- a szerva előtt nézzünk fel, nézzünk át ellenfelünkre. Gondoljuk végig, hogy hova akarjuk helyezni a szervát.

- helyezzük a testsúlyunkat a hátsó lábunkra, mielőtt megkezdenénk az ütő lendítését.

A rítusokat ne csak meccsen használjuk, de minden alkalommal, amikor edzésen vagy edzőmérkőzésen szerválunk. Minél automatikusabbá válik, annál hatékonyabb lesz.


A tenisz szerva - rítusok oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra