Tenisz szerva flow-ban - Párhuzamos mód 3. rész


Tenisz szerva a zónában - 3. lépés

A 3. lépés nem a szerva technikájáról szól, hanem a zónában való szerválás módjáról.

Mindenkinek megvan a maga sajátos szervatechnikája, és ahogyan ez a technika a szerva zónához viszonyul, különbséget tesz a jó és a hibás szerva között.

Ennek a lépésnek az a célja, hogy szerva technikánk és a szerva zóna kapcsolatát megvizsgáljuk, de ehhez ismerkedjünk meg a szerva zóna fogalmával.

A szerva zóna dimenzióiAz alábbi ábrák a szerva zóna magasságát, szélességét és mélységét illusztrálják.

Szélesség
Az alapvonalon állva, a szervához készülődve képzeljünk el egy folyosót, a hálón keresztül a szemben lévő adogatóudvarhoz vezet. A folyosónak meghatározott szélessége van, magát a folyosót jobb oldalra, középzónára és baloldalra osztjuk fel gondolatban. 


Mélység

A zónának meghatározott mélysége van, 3-as, 2-es, és 1-es mélység, úgy, mint a találati zónának, ahogy a következő ábra mutatja.
 


Magasság

A zónának meghatározott magassága van: 3-as, 2-es, és 1-es magasság, úgy, mint a találati zónának.


Így magunk elé képzelhetjük a 3 dimenziós szerva zónát: egy zónát, aminek magassága, mélysége és szélessége van.

Ha a labdát feldobó karunkat kinyújtva felemeljük a szerva zóna közepe felé, képzeljünk el egy ablakot, amelyet éppen elérünk az kezünkkel, és amely olyan magas, amit az ütőnk fejével elérünk. A képzeletbeli ablak síkja az, amelyhez függőlegesen igazítanunk kell majd az ütőnket.

A szerva mozdulasor

A szerva mozdulatsor magában foglalja a mozgást (feldobás), az ellenmozgást (lendítés) és a találatot (ez az a pillanat, amikor a lendítés és a labda találkoznak.)

A teniszben a szerva az egyetlen ütés, ahol a mozdulatsor mindhárom elemét kontrolláljuk. Kontrolláljuk a feldobást, a lendítést és a találatot is. Viszont a szerva egyben a legnehezebb mozdulatsor. 


Az 1. és 2. lépésben megtanultuk a képzeletbeli ablak, mint a találati zóna megtestesítőjének használatát, és azt is, hogy hogyan jellemezhetjük és ennek segítségével hogyan javíthatjuk meg ütéseink időzítését.

A 3. lépésben megtanuljuk, hogy hogyan jellemezhetjük, és ennek segítségével hogyan javíthatjuk meg a szerva mozdulatsor egészét: a feldobást, a lendítést és a találatot is.


A 3-as pont

Az első feladat, hogy beazonosítsuk a találati pontot a szerva zónán belül.

A vélemények megoszlanak arról, hogy a szervánál hol kell lennie a találati pontnak, mindenesetre én a telilapos szerva esetén a 3-as magasságban és a 3-as mélységben, valahol középen javaslom a találati pontot.

Nevezzük meg a találati pontot!
Ehhez egy jó gyakorlat, hogy az egyenlő oldalról üssünk tíz szervát egymás után, és minden alkalommal nevezzük meg a találati pontot! Más szavakkal, ahelyett, hogy csak feldobnánk a labdát, megütnénk a szervát, és néznénk, hogy hova megy, ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy tudatosabbá váljon a találat pontos helye.

1-es, 2-es vagy 3-as magasságban volt a találat?
1-es, 2-es vagy 3-as mélységben volt a találat?
A találati pont a találati zóna jobb oldalán, középen, vagy bal oldalán volt? 

Ezt követően üssünk 10 szervát egymás után az előny oldalról, és nevezzük meg a találati pontot. Nevezzük meg minden szervának a magasságát, mélységét, és a szélességét is.

A találati pontok meghatározása nem jelenti a szerva korrekcióját, mindössze annyit, hogy őszintén megnevezzük azt, hogy hol van a találati pont, de ez az első lépés a szerva korrekciójához. A találati pont megnevezése maga után vonja a feldobás korrekcióját is.


Feldobás a 3-as ponthoz

A legtöbb amatőr teniszezőnek az a problémája, hogy a feldobás nem konzisztens, nem azonos minden szervánál. Ez azt is jelenti, hogy a találati pont sem konzisztens, nem mindig azonos.

A konzisztens találati pont kialakításának feltétele a konzisztens feldobás, amelyet úgy definiálhatunk, hogy a feldobás mindig a találati zóna ugyanarra a helyére érkezik.

A szervánál a feldobás egyik célterülete lehet a 3-as mélységben, 3-as magasságban, a találati zóna közepe. Vagyis a konzisztens feldobás azt jelenti, hogy mindig a 3-as pontba érkezik a labda. Konzisztens feldobás, konzisztens lendítés, konzisztens találati pont – ezek a konzisztens szerva elemei. De akkor, mi a játékosok problémája a szerválással?

A válasz a szem használatában rejlik. Hogy hogyan értem ezt?

Ha gondjaink vannak a szervával, akkor gondoljuk át, hogy mit nézünk, illetve látunk, amikor a labdát a szervához feldobjuk. A labdára fókuszálunk, amikor feldobjuk a labdát? 
Arra a helyre fókuszálunk, ahova fel kell dobnunk a labdát?

A következő gyakorlat segít ezt megállapítani:

Álljunk nagyjából kartávolságnyira a kerítéstől, és az ütő felső részével érintsük meg a kerítést a lehető legmagasabb pontban, amit elérünk.
Ez a 3-as pont. 

Most pedig dobjuk fel a labdát, úgy, ahogy a szervánál szoktuk, és nézzük meg, hogy mennyire közelíti meg a 3-as pontot.
Ismételjük meg a gyakorlatot öt alkalommal, és figyeljük meg, hogy szemünkkel mire fókuszálunk a feldobás során. 

A labdára, vagy a kerítésen levő pontra fókuszáltunk? A labdára vagy a 3-as pontra fókuszáltunk?

A kerítésnél való gyakorlás után térjünk vissza a pályára és az egyenlő oldalról üssünk tíz szervát, és tegyük fel a kérdést: Mire fókuszáltam a feldobáskor? A célterületre vagy a labdára?

A 3-as pontra való fókuszálás

Ezután szerváljunk több alkalommal mindkét oldalról, de a labda helyett a 3-as pontra próbáljunk fókuszálni a feldobáskor, illetve az azt megelőző pillanatban.

Ezzel tehát meg kell változtatni a fókusz tárgyát, és ez azt jelenti, hogy arra kell koncentrálni, hogy hogyan használjuk a szemünket, és nem pedig arra, hogy hogyan szerválunk.

Valószínűleg a szerva közben nem szoktunk arra gondolni, hogy hogyan használjuk a szemünket, sőt valószínűleg gondolataink a szerva technikai kérdései, vagy szervánk célterülete körül forognak.

Egy dologra nem nagyon gondolunk valószínűleg: hogy mit csinálunk a szemükkel. Ehhez vizuálisan és mentálisan is koncentrálni kell.

Összefoglalás

1. A szerva zóna kijelölése:
Képzeljünk el egy folyosót, amely arra az adogatóudvarra vezet, ahova szerválni kívánunk. Képzeljünk el egy ablakot kényelmes kartávolságnyira a folyosón.

2. A feldobás
Nézzünk fel a 3-as pontra a képzeletbeli ablak felületén a feldobás előtt.Dobjuk fel a labdát a 3-as pontba.

3. A lendítés
Lendítsük felfelé az ütőt és üssünk keresztül a képzeletbeli ablakon. Üssük meg a labdát a 3-as pontban.A Tenisz szerva flow-ban oldalról vissza a Párhuzamos mód oldalra