Tenisz ösztöndíjjal Amerikában -
tapasztalatok első kézből


Előzmények: 

Jónás Dorka az érettségi után tenisz sportösztöndíjat nyert a wyomingi egyetemre. Tanulmányait 2013. őszén kezdte meg. Most az első szemeszter élményeiről számol be.
Az interjú 2013. december 30-án, az Ábris Teniszakadémián készült.

Címkék: tenisz ösztöndij AmerikábanA Jónás Dorka dosszié teljes tartalma:


Bemutatjuk Jónás Dorkát (2013. augusztus)

Ezt olvassa most:
Az első egyetemi szemeszter beszámolója (2014. január)

Tovább:
A második egyetemi szemeszter beszámolójának első része
(2014. nyara)

Tovább:
a beszámoló II., teniszmeccsekről szóló oldala 
(2014. nyara)

Tovább:
a beszámoló III., teniszedzésekről szóló oldalára
(2014. nyara)
Online Teniszakadémia - OTA: Szia Dorka!
Örömmel köszöntünk újra - bár rövid időre - Budapesten!

Jónás Dorka: Szia! Üdvözlet az olvasóknak!

OTA: Szeptemberben kezdted meg a tanulmányaidat Amerikában, (Wyoming államban, Laramie városban) és ehhez sportösztöndíjat nyertél.
Most, hogy vége van az első szemeszternek, kérlek számolj be az olvasóknak az elmúlt négy hónap élményeiről!


Gyorslinkek:

Megérkezés Laramie-ba
Az egyetem és a tanulás
A csapat
A felszerelés
A teniszpályák
Az edzések
A fejlődés
A versenyek
Az eredmények
Az ösztöndíj
Pihenés, szórakozás
Az időjárásról
Az utolsó napok
Újra itthon
Felkészülés a következő szezonra


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Megérkezés Laramie-baInfo:

Laramie városát az 1860-as években alapították a Laramie folyó mentén, Wyoming államban. Lakossága 30 000 főt számlál napjainkban. A város tengerszint feletti magassága
2 200 méter.

 Wyoming az Amerikai Egyesült Államok 44. tagállamaWyoming a legkisebb népességű tagállam, 2006-ban 515 000 lakosa volt. 


OTA: Mikor érkeztél meg Laramie-ba? Várt ott valaki? Mi történt az első napokban?

J.D.: Augusztus 16-án indultam, és aznap meg is érkeztem Laramie-ba. Denverben a vezetőedző várt a repülőtéren. Vele már korábban találkoztam Budapesten.

Az elején egy kicsit egyedül éreztem magam, mert lassan érkeztek meg a többiek. Addig viszont elég sok adminisztrációt kellett elintézni. 

Be kellett regisztrálni az órákra, kaptam egy kártyát, amivel be tudok menni a szobámba, és az étterembe. A sportolókat segíti egy ún. adviser (tanácsadó), ő választotta ki nekem a kurzusokat az első szemeszterre. Az én tanácsadóm Sarah, ő segíti a teniszezőket, a focistákat és a kosarasokat.
 

Alyona Vasilyeva, Dorka és Tori Pankey   

Onnantól kezdve, hogy megérkezett a szobatársam, Alyona Vasilyeva, már semmi problémám nem volt! Alyona orosz, Jekatyerinburg-ból érkezett. Nagyon jó barátok lettünk, örülök, hogy vele kerültem egy szobába. Az a holland lány, aki szintén megkapta az ösztöndíjat, és eredetileg a szobatársam lett volna, megbukott az érettségin, és ezért nem tudta elkezdeni az egyetemet. Összesen hárman, én, Alyona, és egy lengyel lány, Magdalena (Maggie) Stencel érkeztek újoncként a csapatba.

Nagyon jóba lettem még Tori Pankey-val, aki nem teniszezik, viszont nagyon tetszett neki egy fiú, aki a mi emeletünkön lakott, és így aztán gyakran előfordult ott, és jóba lettünk.

Hat kollégiumi épület van, én a McIntre Hall-ban lakom. A mi kollégiumunk 12 emeletes, A másodévesek már nem kollégiumban laknak, hanem a városban, kétszemélyes apartmanokban. Jövőre mi is odaköltözünk.

Egy kétszemélyes kollégiumi lakrész bemutatása
forrás: University of Wyoming    


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Az egyetem és a tanulás


Info:

A wyomingi egyetemet 1886-ban alapították. Az egyetemen jelenleg
13 800 diák folytat tanulmányokat

200 oktatási területen.


Az egyetemi város részlete  


OTA: Te milyen órákat látogattál?

J.D.: Öt órára regisztráltam: matek, makroökonómia, amerikai politika, egészségtan és tanulásmódszertan.


OTA: Egészségtan? Az meg milyen volt?

J.D.: Az egy olyan óra volt, amire nem kellett bejárnom, kaptam egy köteg papírt, és sok esszét kellett írni. Minden szerdán le kellett adni a megírt esszét, a tanárt sose láttam, csak a nevét tudom. Abban sem vagyok biztos, hogy ő értékelte-e a fogalmazásokat, csak kaptam vissza a jegyeket. 

A következő szemeszterben is lesz ilyen ún. online óra. Ez azt jelenti, hogy nem kell bejárni előadásra, hanem online anyagot kapok. 


OTA: Hogy megy az angol?

J.D.: Jól megy, én úgy élvezem! Persze bele kellett rázódni, az első egy hónapban azért vissza-vissza kellett kérdeznem. A diákok sok szlenget használnak. Az afro-amerikai diákokat nehezebb érteni, nagyon elharapják a szavakat. A vezetőedzőt még a legkönnyebb megértenem. De már eljutottam oda, hogy én is szlenget használok. Most más semmi gondom nincs.


OTA: Ez a szemeszter szerinted arról szólt, hogy az újoncok belerázódjanak az angolba? 

J.D.: A makroökonómia és a matek kőkemény tantárgyak. A matek nagyon nehéz. Függvényeket, egyenleteket tanultunk, de nagyon más felfogásban tanítanak-tanulnak. A matekkal még nagyon sokat fogok szenvedni… De most ezt a szemesztert lezártam, megvannak a vizsgáim.

Jövőre persze folytatódik a matek, lesz mikroökonómia, és lesz egy új online órám, aminek a neve: Women’s studies, ami szerintem a nők társadalmi szerepét fogja taglalni. Lesz üzleti jog, és lesz egy színházzal kapcsolatos tantárgy is.

Úgy látom, hogy az amerikai egyetemeknek fontos célja, hogy ne csak szakmai tárgyakat tanulj, hanem azon túl szélesebb látóköröd legyen. Nekem ez tetszik.

Úgy tudom, hogy a későbbiekben még fogok politikát tanulni, sőt még biológia is lesz valamikor. Természetesen azért a tárgyak többsége szakirányú lesz (én üzleti szakra jelentkeztem).


OTA: A tanulásmódszertan órán mit tanultatok? 

J.D.: Egy csomó tesztet ki kellett tölteni, ami elsősorban arra vonatkozott, hogy te milyennek látod, gondolod magad. Minden héten esszét kellett írni egy megadott témában. Például ki kellett választani egy olyan eseményt, amire magadtól biztos nem mentél volna el. Arról kellett írni, hogy miért volt rossz, és miért volt jó.

Én egy focimeccset választottam, mert én utálom a focit (amerikai foci), amit egyébként később egészen megszerettem. Hat oldalt írtam róla, többek között arról, hogy milyen volt a hangulat, milyenek voltak a szurkolók stb. Minden héten kellett egy ilyen esszét írni.

Kellett írni esszét az álmaidról, a céljaidról is, úgy mondanám, hogy „Ismerd meg önmagad” témakörökben. Ezt a tárgyat azokkal vetetik fel, akiknek fogalmuk nincs, hogy mit tanuljanak az egyetemen. Én voltam az egyetlen közülük, aki tudta, hogy üzleti tanulmányokat akar folytatni, nekem viszont nagyon jó volt nyelvgyakorlásra. 

OTA: Hányan jártatok erre az órára?

J.D.:  Voltunk vagy húszan. Ők csak elkezdték az egyetemet, konkrét elképzelések nélkül.


OTA: Na jó, de miért vették fel őket?

J.D.: Fizetnek :).   


OTA: A többi újonc nem járt erre az órára? 

J.D.: Alyona és a Maggie "rendes" angol órára (English class) járt, mert ők egy picit gyengébbek angolból. De ott is nagyon nagy hangsúly volt az esszéíráson, és a beszédkészség javításán.

A tanulásmódszertan tárgyból nem teszt volt a záróvizsga, mint matekból, hanem egy prezentációt kellett csinálnunk, arról, hogy hogyan képzeljük el a jövőnket. Én a profi teniszező/edző jövőképet mutattam be. A prezentációt Power Pointban kellett megcsinálni, és 15 percet kellett erről beszélni. Nagyon tetszett nekik az bemutatóm, egy csomót kérdeztek még utána.  


OTA: Kaptatok valamilyen segítséget a tanuláshoz?

J.D.: Igen, a sportolóknak megvan az a lehetőségük, hogy ingyen korrepetálást kérjenek, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Mindössze be kell regisztrálni az igényedet. Én hetente 3 matekot kértem, és 1 politikát. Ökonómiából kétszer voltam. 


OTA: Kik tartják a korrepetálást?

J.D.: Ők idősebbek, akik a mesterképzésüket csinálják. Nekünk a korrepetálás ingyenes, de ők pénzt kapnak érte az egyetemtől. 


OTA: Naponta hány órád volt?

J.D.: Hétfőn, szerdán, pénteken volt két órám, politika és matek. Kedden és csütörtökön pedig három, ökonómia, matek és tanulásmódszertan. 


OTA: Ha jól értem, a tanulás nem volt könnyű, de azért úrrá lettél rajta. 

J.D.: Igen, lehet kezelni a dolgot…


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - A csapat


OTA: Mesélj a csapatról!

J.D.: A csapatban 8-an vagyunk, de erről a képről hiányzik Magdalena Stencel.


A képen (balról jobbra) Dean Clower vezetőedző, Alma Espinosa, Silviya Shelyazkova, Jónás Dorka, Veronica Popovici, Christa Gecheva, Jessica Parizher, Alyona Vasileva, valamint Ewa Szatkowska és Maciej Bogusz edzők.
forrás: University of Wyoming  


OTA: Ebből hárman vagytok újoncok.

J.D.: Igen, a rövidítése a táblázatban: fr, Rfr. (freshman). 
Én, Alyona Vasileva, az orosz lány, és Magdalena Stencel, ő lengyel.

Van még 4 junior (jr), ők harmadikosok, és 1 szenior (sr), Veronica Popovici, ő negyedikes.

Dean Clower, a vezetőedző nyilatkozik a csapatról és az alapozásról 2013. szeptemberében az első versenyt követően:


"... Most az
alapozásnál tartunk. Most rakjuk le az alapokat a csapat tekintetében is. ... Az edzések tekintetében ez az év legkeményebb része....

... Évek óta ez a legfiatalabb csapat, de nagyon szeretem. Az idősebb játékosok példát mutatnak a fiataloknak, így nem kell mindig nekem a "rossz fiúnak" lennem. ... Az idősebb játékosok visszajelzést is adnak nekem, mikor lehet még egy kicsit rálépni a gázra, vagy mikor van szüksége a csapatnak egy kis szusszanásra...

... Ez a legelső időszak a lehető legjobban sikerült. Az első versenyen 24 órányi videót készítettünk. Az első napon nagyon jók voltunk a párosban. A második és harmadik nap teljesítményével kapcsolatban még vannak feladataink. ... Nagyon jó tanulási tapasztalat volt...."


OTA: Ti egy igazi csapat vagytok?

J.D.: Igen az edzők, és az idősebb lányok is igyekeznek igazi csapatot kovácsolni a társaságból. A két vezéregyéniség: Vera Popovici és Jessica Parizher.

Vera nyilván a tapasztalata miatt, ő a rangidős, 24 éves. Jessica amerikai, neki van kocsija, hoz-visz minket, ha kell, sokat segít nekünk. Például elvisz minket boltba, vagy edzésről a suliba, mert ott elég sokat kell sétálni, úgy 20-25 percet. Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy pl. a vezetőedző először őket hívja fel, ha van valami, és ők mondják el nekünk, illetve nekik eggyel több megbeszélésük van az edzőkkel.

Részlet az egyetemi térképből 

OTA: Hogy érzed, sikerült jól beilleszkedni?

J.D.: Igen, én az összes lánnyal nagyon jóban vagyok. Alyona áll hozzám a legközelebb. Ő olyan kis bolond, mint én, nagyon örülök, hogy vele lakom. 

Edzés előtt a fedett teniszcsarnokban  


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - A felszerelésOTA: Milyen felszerelést kaptatok a teniszhez? Milyen ütővel játszol?


J.D.: A teniszfelszerelést szeptember első hetében kaptuk meg. Kaptunk melegítőket, teniszruhákat, meleg kabátot, teniszcipőket, hátizsákot, teniszzoknit, sportmelltartót és tenisztáskát is.

Én vittem magammal négy ütőt, és kint még kaptam három ugyanolyat.

Az ütőket akkor húroztatjuk, - a szakadásokon felül - amikor az edző jónak látja. A húr minőségét és a húrfeszességét is ők határozzák meg.

Dorka Yonex, Alyona Wilson ütővel játszik 

 
***Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - A teniszpályákInfo:

Az egyetemen belül 2011-ben nyílt meg a lakosság által is használható új, fedett teniszcentrum, amely 2,75 millió USD költséggel épült. A létesítményben az öltözők és mellékhelyiségek mellett helyet kapott az egyetemi teniszcsapat csapat-szobája is. Az új épületben a pályák fölött egy rajongói lelátót is építettek.

Az új épülettel a korábbi 2 fedett pálya 6-ra bővült a szintén meglévő nyolc szabadtéri pálya mellett. Minden pálya kemény borítású.

Az új, fedett teniszcsarnokot bemutató videó   

A csapat-szoba   
forrás: University of Wyoming  

Az teniszcsapat öltözője   
forrás: University of Wyoming  

Dorka öltözőszekrénye   

A szabadtéri pályák mellett Silviya Zhelyazkova-val  


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Az edzésekOTA: Hány edzőtök van?

J.D.: Három: Dean Clower a vezetőedző, az ő munkáját segíti egy lengyel házaspár: Ewa Szatkowska és Maciej Bogusz.

OTA: Minden reggel sulival kezdtetek? Mikor voltak az edzések?

J.D.: Nem, kedden, szerdán és pénteken reggel 6-tól kondiztunk, és utána 8-ra mentünk suliba, a többi napokon sulival kezdtünk. Ez a reggeli egy óra kondi nagyon kemény volt…

Konditerem a Roc központban  
   forrás: University of Wyoming  

Kondi után visszarohantunk a szállásra, és még aludtunk fél órát, :) mert egyszerűen máshogy nem lehetett kibírni a napot. Bár a koleszból 10 perc alatt át lehet sétálni a konditerembe, de előtte fel kell valahogy ébredni, meg valamit enni, úgyhogy a kondis napokon negyed hatkor keltünk fel. Nagyon nehéz volt így kibírni a napot, mert csak éjfél körül kerültünk ágyba megint.

Dean Clower vezetőedző, Ewa Szatkowska, Maciej Bogusz és Dorka  


A teniszedzés minden nap ½ 1-kor kezdődött és 3-½ 4-ig tartott, vagyis nagyjából 3 óra volt. Utána még futottunk 40-60 percet kint a futópályán, vagy amikor már hideg volt, akkor a teniszcsarnokban. Ezt követően mindig átmentünk az ún. Training Room-ba. Mivel az edzés után hullák voltunk, ott lejegeltek minket. Egy csomó orvos dolgozik ott.

A Roc egyik terme  
forrás: University of Wyoming  

A Training Room minden sportoló rendelkezésére áll. Az igazi neve: Rochelle center, rövidítve Roc. 

A mi dokinkat Zoe-nak hívják. Ő egy fiatal csaj, ő van beosztva a teniszcsapathoz. Akármi bajod van, a Zoe-hoz kell fordulni. Szóval a Roc-ba voltunk még egy órát a futás után, és ott ½ 5-5 körül végeztünk. Elmentünk kajálni, és utána pedig tanulni a tanulószobába, vagy korrepetálásra.

A tanulószoba is a Rochelle centerben van. A Rochelle center kizárólag a sportolóknak van fenntartva, a nem sportolóknak is van konditermük, de egy másik épületben.


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - A fejlődés


OTA: Miben fejlődtél tenisz területén?

J.D.: Nagyon sokat fejlődtem viselkedésben. Nem csapkodom az ütőmet. Ez ott nem divat. Ha odavágod az ütődet, akkor másnap reggel az egész csapat reggel ötkor futni megy miattad. De kint senki nem csapkod, nem hisztizik, csak mindenki teszi a dolgát.

Ha belegondolok, hogy én mit lehisztiztem itthon! Ehhez képest kint, meg sem szólalunk a pályán. Ezen a téren nagyon sokat fejlődtem.


Azt, hogy technikailag fejlődtem-e, nehezen tudnám megmondani. Érzem, hogy gyorsabb vagyok, érzem, hogy erősebb vagyok. Jobb a röptém, de a szervámat még nagyon sokat kell gyakorolni! Arra valahogy kevés idő jutott, mert a röptét nyomtuk.

Nagyon fontos, hogy fejben jó legyél, és ebben szerintem nagyon sokat fejlődtem. Fejben nagyon erősnek kell lenni, előfordul, hogy csalni próbálnak az ellenfelek a meccs alatt, nagyon kell figyelni. Kell tudni vitatkozni, de azután szó nélkül el kell tudni fogadni egy adott döntést.


Volt még egy gond a játékommal, hogy térddel nem mentem le, nem teniszeztem elég mélyen. Egy másik lánynak is volt hasonló problémája, így aztán az egész csapat „erre gyúrt”. Gyakoroltuk a támadó lépést, sok falülést csináltunk, erősítettük a combunkat. A konditeremben keményen súlyzóztunk, sok guggolást csináltunk súlyzókkal. Ott úgy kezdtem, hogy a rudat alig bírtam el, ami 20 kiló!

A konditeremben látszik a fejlődés, mert egyre több súllyal csináljuk a gyakorlatokat. Ezt szeretem, mert a számok mutatják, hogy hol tartok. Érdekes, hogy otthon csak testsúllyal (külön súlyok nélkül) végeztük az erősítő gyakorlatokat.

Maggie az edzőteremben   


OTA: Mi az, amit még máshogy csináltatok?

J.D.: Például az, hogy a reggeli kondi után mindenkinek meg kellett inni az edző előtt egy dobozos fehérje italt. Én eléggé utálom azt az italt, nem szerettem, hogy hogy reggel 7-kor meg kell inni. Amikor utolsó cseppig kiittad, jött a 20 perc nyújtás, szigorúan az edző felügyelete mellett.

A konditerem úgy van beosztva, hogy minden sportág külön kondiedzést tart. Pedig rengeteg sportoló van, csak a focicsapat 90 fiú! Az úszócsapatban is vannak vagy hetvenen, a futócsapatban hatvanan.


OTA: A kemény-pályás játék nagyon megterhelő az ízületeidnek a salak után?


J.D.: Nem vészes, de azért mindenképpen megterhelőbb, mint a salak. Nemrégiben be volt gyulladva a talpam az ujjak alatti csontos rész. Mindenfélével kezelték, még rögzítőbe is rakták, emiatt ki kellett hagynom futóedzéseket, olyankor én bicikliztem. Kaptam elektromos kezelést is, és sokat kellett jegelni. És van a jégfürdő is, ami úgy néz ki, mint egy jakuzzi, de jéghideg víz van benne!


OTA:  És abba kell belelógatni a lábadat?

J.D.: Igen, és edzés után derékig bele is kell menni.


OTA: Miért?

J.D.: Mert, amikor túl sokat edzünk, vagy olyasmit csinálunk, amitől tuti biztos, hogy másnapra iszonyú izomlázunk lesz, akkor abba bele kell menni, és 15 perccet kell benne eltölteni. Az kegyetlen! Olyan hideg víz az, mint a csapvíz. Másnapra viszont nem lesz izomlázad, de tényleg. Mondjuk én, ameddig a legmélyebbre belementem, az a hasam közepe. Annál jobban én képtelen vagyok belemerülni! Állunk a medencében, és vacogunk. A végén már nem is érzed a lábujjadat! Persze a helyiségben jó meleg van, szóval ettől nem fázunk meg. De a focis fiúk még a fejüket is belemerítik!

Mindezt a doki, a Zoe felügyeli, ez is a Trainig Room-ban van. Amikor egyszer kihagytam, ellógtam a jegelést, másnap keményen megfizettem érte. Nem tudtam rendesen edzeni, mert olyan izomlázam volt.

Van emellett egy forróvizű medence is, mert vannak olyan sérülések, amiket úgy kell kezelni, hogy három perc a melegben, egy perc a hidegben, és ezt néhányszor váltogatni kell. Ezt az orvos határozza meg.

Az orvoshoz kell, ill. lehet fordulni minden egészségügyi problémával. Ő megvizsgál, és meghatározza a további teendőket, ő adja a gyógyszereket is, ha szükség van rá.


OTA: Ezek valamiféle plakátok?

J.D.: Igen, ezek embernagyságú poszterek, mindenkiről van ilyen, és a teniszcsarnokban vannak kirakva. (Ők Alyona Vasilyeva nevét egy picit máshogy írják.)


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - A versenyek


Csatlakozásra várva  


OTA: Hány verseny volt ősszel?


J.D.: Az első négy hónapban négy versenyen vettünk részt, ez amolyan bemelegítésféle volt. Az igazi szezon januártól kezdődik el.

Az őszi és a tavaszi versenyek időpontjai  

Eddig egyéni versenyek voltak olyan értelemben, hogy nem a csapatért, hanem "csak" magadért játszol. Ezen belül volt szingli és páros verseny is. Vagyis még nem kellett meghatározni a csapaton belüli rangsort. Én egész szemeszterben Verával játszottam párost, de a többieket a párosban mindig keverték.

Szóval, januártól kezdődik az igazi szezon, a "Mountain West Conference" csoport mérkőzései. A "conference" egy területi alapon meghatározott kisebb csoportot jelöl. A mi csoportunkban kilenc csapat van. Ezek egynapos meccsek lesznek. Minden héten lesz meccsünk, megnéztem. Tizenkilenc verseny lesz januártól április végéig, ebből három otthon.

Az biztos, hogy én párosban a Verával maradok az 1-es pályán, vagyis mi vagyunk a csapat legerősebb párosa. A szezon-versenyeken hat szingli mérkőzést és három párost kell játszani. A szemeszter elején meg kell határozni a játékosok rangsorát, de év közben ezen lehet változtatni. 


OTA: Te mit gondolsz, hányas pályán fogsz kezdeni januártól egyéniben?


J.D.: Úgy tudom, a 2-es vagy 3-as pályán, az edző így mondta nekem.

Los Angelesben  

OTA: Hogyan utaztok a versenyekre?

J.D.: Minden versenyre utazik az egész csapat, most kivétel volt a vegasi verseny, mert az meghívásos volt. Mindenhol szállodában lakunk. Nagyon szigorúan fognak minket. Időben le kell feküdni aludni, hogy rendesen kipihenjük magunkat. Egész nap a pályán vagyunk, az ebédet oda rendelik az edzők, este étteremben vacsorázunk. A szállodából nem lehet csak úgy elmenni várost nézni. Vegasban kivételesen volt egy pár óra, amikor az edzők elvittek minket kicsit körülnézni. Szóval nagyon vigyáznak ránk.

Las Vegasban. Christa, Alma, Silvyia és Dóri  

A versenyeken különösen odafigyelnek arra is, hogy mit eszünk. Ilyenkor nincs desszert, nincs csokizás, nasizás. Nem ihatunk az étteremben cukros üdítőket, csak vizet. Már alig várjuk, hogy hazaérjünk, hogy ehessünk egy kis csokit!

A versenyeken azok, akik nem játszanak, ott ülnek a pálya mellett, és drukkolnak a többieknek. A többiek támogatása mindig jól jön játék közben.

Las Vegasban  


***Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Az eredmények


OTA: Nézzük az eredményeket!
Egyéniben kilenc meccset nyertél és ötöt vesztettél. Párosban a Veronicával nyolcat nyertetek, és ötöt vesztettetek. Ez nem rossz!


Az első szemeszter eredménytáblázata  


J.D.: Szerintem az öt egyéni vereség egy kicsit sok. Ott volt két olyan meccs, ami nagyon kevésen múlott. De egyéniben én nyertem a legtöbb meccset! Viszont Vera vesztett a legkevesebbet. A páros eredményekkel elégedett vagyok.

Az Air Force-os verseny nagyon rosszul sikerült, a többi nagyjából rendben volt. A vegasi verseny volt a legfontosabb, az egy regionális verseny, ott 128 lány indult, a 8-ban kaptam ki, annak nagyon örülök.


OTA: Hogyan történik a versenyek, eredmények értékelése?


J.D.: Minden verseny után a három edző minden játékossal egyesével leül, hogy értékelje a teljesítményt. Ilyenkor leginkább a Dean beszél. Nekem azt hangsúlyozta, hogy tetszik neki a küzdeni tudásom. Persze beszélt technikai dolgokról is, hogy még gyakorolni kell a röptét, meg hogy mélyebben kell játszanom.

Amikor Las Vegasban öt egyéni meccset játszottam (és ezen felül még 4 párost), abból négy döntő szettest, és már hulla fáradt voltam, panaszkodtam a Dean-nek a game-ek között. Az értékelésen akkor azt is kiemelte, hogy nem lehet „nyavalyogni”. (A Vegasi verseny egy hétig tartott).  


***


Az ösztöndíjOTA: Te tudod, hogy mennyit kellene fizetned, ha nem lennél ösztöndíjas?

J.D.: Nem tudom igazán, de lehet, hogy jobb is. A nyomás akkor is megvan, hogy szeretnél megfelelni. Mind a nyolcan ösztöndíjasok vagyunk, mindannyian szétdolgozzuk magunkat. Én úgy érzem, hogy mindannyian megdolgozunk ezért az ösztöndíjért, senki nem lazsál. Én itthon nem tettem 100%-ot bele, de ott kint, igen. Ez nagyon más, mint itthon. Úgy érzem, hogy kint nagyon megváltoztam. Máshogy nincs értelme csinálni, ezért vagyok ott!


OTA: Mindenki hozzád hasonlóan értékeli ezt az ösztöndíjat?

J.D.: Igen, mindenki. Például volt egy olyan, hogy futottunk a futópályán, de iszonyú sokat, és már nem is értettük, hogy miért nem végzünk. Később kiderült, hogy valaki otthagyta az ugrálókötelét a pályán előző nap, ezért büntettek minket.

Ott az a szokás, hogy edzés közben hangosan kell támogatni, biztatni egymást. Nekem az elején nagyon furcsa volt, gondoltam, mit ordítoznak itt ezek! Szóval, futottunk vagy 20 perce már teljes csendben, - a végkimerülés határán - amikor egyszer csak odaszólt a lengyel edző, hogy nem buzdítjuk egymást.

Akkor éppen iszonyú dühösek voltunk rá, hogy ennyit kell futnunk, én személy szerint ilyenkor rá sem merek nézni, nehogy valami véletlenül kicsússzon a számon. A panamai lány, Alma ugyan ránézett, de egyszerűen kitört a sztrájk, és senki nem volt hajlandó a buzdító szavakat kiáltani.

Ezért persze nem kapunk büntetést, sőt az edző jól szórakozott rajtunk, hogy ennyire utáltuk őt abban a pillanatban. Az edzés utáni este Alma viszont majdnem sírva mesélte nekem, hogy ő mennyire megijedt, hogy emiatt elveszti az ösztöndíját. Ezzel most csak azt akartam mutatni, hogy mennyire értékeljük az ösztöndíjat. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy meg vagyunk félemlítve.

Az ösztöndíjat egyébként olyanok miatt lehet elveszteni, ha berúgsz, ha drogozol, ha verekedsz, vagy más módon bajba kerülsz.


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Pihenés, szórakozásOTA: Mit csináltok hétvégén?

J.D.: Szombaton reggel 7-től edzés van. Nekem reggel mindig nehéz volt teniszezni. A déli edzések nekem könnyebbek voltak. A szombati edzés kb. 12-ig tart.


OTA: Mit csinálsz utána?


J.D.: Alszom. Egyszerűen igényli a szervezetem, mert hétköznap 5-6 órákat alszunk. Néha szombat esténként házibulira megyünk. A vasárnap az egyetlen nap, amikor lehet aludni. Én akár délután 1-ig is el tudnék aludni, de nem lehet. Általában 11-ig alszom, mert utána tanulni is kell, meg akkor Skype-olok anyával. Úgyhogy olyan igazi nagy alvás csak itthon van, most.


OTA: Ezek a képek hol készültek?


J.D.: Itt a focicsapatnak meccse volt. A sportolók elég jól ismerik egymást. A meccsek általában szombaton vannak. Ez a hatalmas stadion szinte mindig megtelik! Nagyon jó a hangulat, zene van, meg interjúk, amiket a kivetítőkön lehet nézni. Ez egy jó program, jobb, mint egy mozi!
A meccsekre az egyetemi hallgatók ingyen bemehetnek, de a Laramie-ban lakók is nagyon olcsón bejuthatnak.


Info:

A Háborús Futball Emlékstadion 1950-ben épült. Eredeti befogadóképessége 20 000 fő volt, a 2009-2010-es felújítás óta már 32 580 főt tud fogadni. Ez az egyik legnagyobb egyetemi foci stadion. 2005-ben a pályát műfüves borítással fedték be.


Az amerikai futball a rögbiből kifejlődött csapatjáték. A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel pontokat szerezzenek. A labdát lehet hordani vagy passzolni, esetenként rúgni. Pontot többféleképpen lehet szerezni.

A Wyomingi stadion sportpályáját a közelben található, 1990-ben felfedezett gázmezőről Jónás mezőnek nevezték el tisztelegve ezzel a gázmező tulajdonosai előtt, hiszen a Martin és McMurry család adományából készülhetett el a pálya műfüves borítása.

Egyedül a stadionban (még szeptemberben)  


***


Az időjárásról


Hirtelen vége lett a nyárnak  


OTA: Milyen volt az idő? Ez a havas kép mikor készült?


J.D.: Október 2-án. Amúgy őrült időjárás van. Még most decemberben is volt egy olyan nap, amikor csak pulcsiban mentünk. Másnap havazott és fagyott. Nagyon magasan vagyunk, 2200 méter a tengerszint feletti magasság. Ott sokkal nehezebb futni, edzeni, mert ritkább a levegő.


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Az utolsó napokJ. D.: Ezek már az utolsó napok voltak. Elmentünk vásárolni, kakaózni. Itt már semmi dolgunk nem volt. A suli december 10-ig tartott. Utána még négynapot ott voltunk a koleszban, és eljártunk kondizni Alyonával, de szinte üres volt az egyetem. Ezt követően Tori meghívására 4 napot töltöttünk el náluk Alyonával. Tori családja nagyon kedvesen fogadott minket, segítettünk a mamájának a sütésben. :)

Amikor megvettünk szeptemberben a retúrjegyet, nem tudtuk előre, hogy pontosan meddig tart a suli. Emiatt plusz 8 napot voltam kint. Mindegy, most már ezt is tudjuk. :)

Lazulás Torival  

Tory otthonában  


***


Újra itthonOTA: Hogy érzed magad itthon?

J.D.: Nagyon más a környezet kint. Most, hogy hazajöttem, nagyon jól éreztem magam, mert találkoztam a barátaimmal. Sok időt töltök anyával és a Mamiékkal, de várom, hogy menjek vissza. Fura, hogy nincs itthon dolgom. Megszerettem a kinti életet. Örülök, hogy nagyon hamar barátokat találtam ott, jól kijövök az edzővel. 

Végre itthon!  


***


Tenisz ösztöndíjjal Amerikában - Felkészülés a következő szezonraOTA: Mikor indulsz vissza?


J.D.: Január 1-én. Az első meccsünk Oklahomában lesz. Már január 3-án elutazunk oda. Mivel ott melegebb van, és szabadtéren fogunk játszani, egy kicsit hosszabb ideig készülünk fel a meccsre.


OTA: Mikor látunk legközelebb?


J.D.: Június 22-e után. Akkor lesz a nyári suli vége. A "rendes" sulinak május elején vége lesz, és május 10-én jöhetnék haza, de én úgy döntöttem, hogy ottmaradok a nyári sulira. Ez benne van az ösztöndíjban, olyankor 6 hétig 1 vagy 2 tantárgyat tanulsz. Annak a végén is van vizsga, a négy hónapos anyagot tanuljuk meg 6 hét alatt. Igazából ott nem kell nehéz tantárgyat választani, mert abba könnyen belebuksz. Alyona is kint marad, majd vele edzünk a suli mellett. Mivel a vezetőedző Laramie-ban lakik, tud segíteni az edzésben.


***


Kérdés


OTA: Az egyik olvasó kérdést tett fel neked, kérlek, válaszolj rá!

"Szia, Dorka! Először is gratulálok Neked! Remélem jól vagy! Azt szeretném Tőled kérdezni, hogy én 19 és fél évesen fogok érettségizni a 0, évf. miatt. Szerinted még akkor is lenne esélyem ösztöndíjra? Persze valószínű, hogy nem az élvonalba..

Köszi: Petra"

Válasz:

J.D.: Szia Petra,
A válaszom egyértelműen igen! Nem az számít, hogy hány éves vagy, hanem az, hogy az érettségidet követően 1 éven belül meg kell kezdeni a tanulmányaidat.

Sok sikert!

Dorka


OTA: Köszönjük a interjút, jó utat kívánunk, és sok sikert a következő szezonra!

J.D.: : Köszönöm, viszontlátásra!Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a teniszcsapat hivatalos honlapját !

Ugrás a második szemeszter beszámolójára
A tenisz ösztöndíjjal Amerikában oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra