Tenisz ösztöndíj Amerikában - európai játékosoknak2011-ben a legjobb 25 egyetemi csapatban, a tenisz ösztöndíj rendszerben résztvevő külföldi női és férfi játékosok együttes aránya 37% volt, a legmagasabb az 1., és a legalacsonyabb a 3. divízióban. (Forrás: SportDigest)

Miközben az USA nagyon fejlett sport-ösztöndíjrendszert működtet számos sportágban, így a teniszben is, azért, hogy továbbtanulási lehetőséget adjon tehetséges amerikai fiataloknak, éves szinten 10 milliós (USD) nagyságrendű összeget költenek az egyetemek és főiskolák külföldi teniszezők támogatására. S minthogy az összeg az amerikai adófizetők befizetéseiből származik, sokan - joggal - teszik fel a kérdést, hogy mi az oka a külföldi teniszezők pénzügyi támogatásának.

A vezetők közül néhányan azzal érvelnek, hogy így lehetőséget teremtenek a hazai versenyzőknek a nemzetközi élmezőnnyel való megismerkedésre, d de - valószínűleg - nem ez a fő ok.

A valós ok: a verseny. Amerikában ezres nagyságrendben működnek teniszcsapattal rendelkező egyetemek és főiskolák, 3 divízióban. Az első divízióban kb. 400 intézmény versenyez, élükön az elit egyetemekkel, mint pl. a Stanford. Ezek az elit egyetemek lefölözik a legjobb amerikai játékosokat, miközben a többség azért küzd, hogy felkerüljön a 75-ös ranglistára, megjelenítve magát az egyetemi/főiskolai tenisz térképén. 

Az egyes intézmények sportigazgatóinak célja, hogy az iskola keresett, és elismert legyen az egyetemi teniszcsapatok között, így a tenisz sportágért felelős vezetőket és edzőket arra szorítják, hogy minden évben egyre jobb eredményeket érjenek el, illetve a csapatnak tartós hírnevet szerezzenek. 

Ebbe a rendszerbe nehezen fér bele az, hogy 1 vagy 2 évet szenteljenek egy erős csapat kinevelésének. Vagyis minden évben a már kiemelkedő eredményekkel rendelkező játékosokat kell vonzani az iskolába, így az edzők figyelme a hazai játékosok mellett a külföldi tehetségekre irányul. Így aztán a nyári szünetet Európában töltik, hogy az ITF versenyeken keressék a következő évi utánpótlást. A keresés fő színtere Európa és Kanada, háttérbe szorítva ezzel az ázsiai és afrikai játékosokat. Ennek többek között az az oka, hogy ezen országok kultúrája, mentalitása, vallása, illetve a játékosok felépítése és képzettsége is hasonlít az amerikaihoz.

Az utóbbi években az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) egyik fő célja, hogy az utánpótlás nevelést olyan módon továbbfejlessze, hogy megfelelő számban nevelődjenek ki olyan junior játékosok, akik átvehetik a külföldi játékosok helyét az egyetemi/főiskolai versenyteniszben. 


A Tenisz ösztöndíj oldalról vissza a Jónás Dorka oldalra