Tenisz oktatás

Tenisz oktatás - Élvezetesen és hatékonyan

Ha már részt vettünk tenisz oktatáson, vagy megnéztünk néhány (amatőr) teniszedzést-oktatást, akkor gyakran azt láthattuk, hogy az óra elején az edző üt néhányat a tanítvánnyal a háló közelében, aztán hátramennek, és az edző (általában) kosárból a középvonal közelében álló játékos tenyeresére vagy fonákjára adja a labdákat, a játékos pedig szinte egy helyben állva adja vissza, általában pörgetéssel azokat. A labdák mindig ugyanoda, és ugyanúgy érkeznek a játékoshoz. A végén szerválnak, és kész. Így telik el az egész óra. Sokan azt mondják, hogy így kell megtanulni az ütéseket.

De játszani, hogyan lehet megtanulni így?

Teniszezni megtanulni nagyon sok mindent jelent:
Megtanulni nemcsak ütni kell, de azt is, hogy felénk érkező labda hogyan és milyen sebességgel pattan fel a földről ellenfelünk különböző erejű, pörgetésű, nyesésű és irányú ütései után.

Meg kell tanulni azt is, hogy ne csak az alapvonalra érkező labdákat tudjuk jól megütni, hanem a háló mögé ejtetteket, az oldalvonalra ütötteket, az adogatóudvar végére kapott labdákat is. A nyesett, laposan érkező labdákat, a magasra pattanó, pörgetett labdákat.

Meg kell tanulni futni, kicsit ütni és nagyot ütni, nyesni meg pörgetni, helyezkedni, elindulni, megállni, meg kell ismerni a pálya minden egyes pontját… stb.

Ezért jobb, hasznosabb, ha a teniszoktatás, gyakorlás játékszituációk gyakorlásából áll. A háló közelében, az adogatóudvarban, a tenyeres vagy a fonák oldalon, egész pályán, és nem kosárból adott labdákkal, hanem folyamatos labdamenetekkel.

Kezdetben szivacslabdával, vagy alacsony nyomású labdával a háló közvetlen közelében, majd igazi labdával egyre inkább birtokba véve az egész pályát, fokozatosan felépítve a technikát, a játék sebességét, a taktikai mintázatokat.

Ilyenkor, a játék közben derülhet ki az, hogy az, amit meg akarunk csinálni, nem megy. A rövid kereszt, a nyesés, a fonák pörgetés… stb. Azokat lehet további játékszituációkban gyakorolni. Először szivacslabdával akár, aztán pedig igazival.

(És ha teniszt nézünk a tévében, akkor láthatjuk, hogy mit lehet akarni… Például ezt: :) )És miért találkozunk oly sokszor mégis az egy helyben álló oktatóval és tanítvánnyal? Az ok: talán a tanítvány türelmetlensége és az edző kényelmessége.

Pedig sokkal izgalmasabb dolog az adogatóudvarban egy jó meccset játszani szivacslabdával, mint túlnyomásos labdával az alapvonalon állva ütni, és azon gondolkodni, bosszankodni hogy miért olyan sok a hibás ütés. 

Sokkal jobb a játékra, ill. folyamatos labdamenetekre alapozott módszerrel állandóan fejleszteni tenisztudásunkat, mint ugyanazt a monoton, alapütésekre koncentráló gyakorlatot végezni egyik edzés után a másikon.

De ehhez még teniszedző sem feltétlenül kell, ha nem teljesen kezdő szintről van szó. Kerítsünk magunknak egy teniszpartnert és játsszunk vele így! 
Szivacslabdával kispályán, igazi labdával nagypályán. A cél mindig a gyakorlásnál, hogy minél hosszabb ideig tartsuk játékban a labdát.
A Tenisz oktatás - Játék és tanulás oldalról vissza a Tenisz oktatás menüpontra