Tenisz lábmunka gyakorlása


Sémák gyakorlása

A tenisz lábmunka fejlesztésének az egyik része a gyorsaság növelése, egy másik fontos része bizonyos lábmunka minták megismerése, begyakorlása is. Ezek a sémák optimalizálják a lábmunkát, amellyel értékes tizedmásodperceket spórolhatunk meg a játék közben.

A split step-et, a gyors elindulást a labda felé, a visszamozgás sémáit először labda nélkül, majd holt labdás gyakorlatokkal (amikor az edző kosárból adja a labdákat), végül játék közben gyakorolhatjuk.

Melyek ezek a lábmunka mintázatok?


Split step (új ablakban nyílik meg)Kilépés az ütéshez

A játékos a split step-ből egy lépéssel lép ki az ütéshez.

Tenyeres ütés előreszökkenéssel, semleges ütésállásból

Támadó ütésfajta. A játékos a pályára belépve üti meg a labdát, és továbbszökken a háló irányába az előkészítő ütést követően, majd split step-pel várja az adogatóvonalon az ellenfél ütésének irányát.Tenyeres és fonák ütések az alapvonalon

Amikor a játékosok a pálya szélességében mozgatják egymást, az oldalvonalak közelében ütik meg a labdát. Az oldalvonal irányába ható lendületet a pálya széle felé eső láb kitámasztásával állítják meg.


Kifarolás tenyeresre

Nagyon erőteljes lábmunkát igényel. Ilyenkor a tenyerest általában nyitott ütésállásból ütik. A labda „háta mögé” kell mozogni hátrafelé, majd onnan előre megindítani az ütést. A játékos oldalvonal felé való sodródását az oldalvonalhoz közelebb eső láb kitámasztása állítja meg.Szimmetrikus tenyeres ill. fonák

Nyitott ütésállásból, oldalvonal közelébe ütött labda visszaadásakor. A jól kiegyensúlyozott testhelyzetből kivitelezett ütés után gyors visszafordulást tesz lehetővé.

Szimmetrikus kitámasztású tenyeres és fonákütés

Nyitott ill. semleges ütésállásból, kis elmozgással.Általában akkor használják, amikor kevés idő van az ütésre rákészülni, amikor pl. a split step-ből azonnal kell ütni.Egylábas kitámasztású tenyeres, nyitott ütésállásból
.

Amikor a játékost a tenyeres ütés közben a lendület kissé az oldalvonal irányába viszi, vagy az ütéskor a testsúlya erőteljesen a hátrébb levő lábán van, az egyensúlyt a pálya belseje felé eső térd felfelé lendítésével őrizheti meg.
Árnyéktenisz

Labda nélküli gyakorlással nemcsak az egyes ütésfajták fejleszthetőek, de az árnyéktenisz a lábmunka gyakorlására is jó.
Lábmunka mintagyakorlatok

A következő videók segítségével egy mintagyakorlatot tanulhatunk meg, amellyel a lábmunka jól gyakorolható.

1. rész
2. rész
1+2. rész
3. rész
4. rész
Egyben az egész:Ha már jól megy, akkor labdával is:


A Tenisz lábmunka oldalról vissza a Tenisz videók oldalra