Mit keres a pólómon egy krokodil?


A krokodil a René Lacoste által alapított cég logoja. René Lacoste (1904-1996) francia teniszező volt. 15 éves korában kezdett teniszezni, és a világ első számú játékosává nőtte ki magát az 1920-as években.

Tagja volt a legendás "Négy muskétás"-ként elhíresült francia Davis kupa csapatnak Jacques Brugnon, Jean Borotra és Henri Cochet mellett.


A négytagú csapat 1927-ben megnyerte a Davis Kupa sorozatot.

A franciák 1928-ban építették meg a Roland Garros stadiont
, ahol 1928-ban a Négy Muskétás újra győzött, és ezt követően még 4 alkalommal őrizték meg a híres salátás tálat.

A fiatal Lacoste 1923-ban.

Lacoste Amerikában, 1927-ben Bostonban kapta a becenevet, mely később cége logója lett. Az utcákon sétálgatva egy üzlet kirakatában pillantott meg egy aligátorbőrből készült táskát.

Megkérdezte Pierre Gillou-t, a Davis Kupa csapatkapitányát, hogy megvenné-e neki a táskát, ha megnyeri a csapat számára fontos mérkőzést. Gillou igennel felelt.

Lacoste ugyan elvesztette a meccset, de az amerikai sajtó végérvényesen ráragasztotta az aligátor becenevet a meccseken a végsőkig harcoló népszerű francia játékosra.

Franciaországban a hír lefordításakor a krokodil szót használták, és így rögzült a köztudatban.

A becenév azért is illett rá, mert tükrözte Lacoste elnyűhetetlen, szívós játékát. Lacoste elérte, hogy ellenfelei magukat verjék meg, hiszen minden labdát visszaadott. 

Lacoste büszkén viselte a becenevet, sőt ezt követően a kabátjára hímeztette a hüllő képét. 

A francia tenisz szleng ma is 
krokodil jelzővel illeti a kitartó, alapvonaljátékra építő salakpálya-specialista játékosokat.


Érdekesség, hogy Lacoste a csapat tagjai közül utolsóként kapott állandó jelzőt, becenevet. Cochet a "Magician" (varázsló), Borotra a "Basque bondissant" (a repülő baszk), Brugnon pedig a "Toto" becenevet kapta a rajongóktól.

Lacoste nemcsak a fizikai edzés terén volt fáradhatatlan, de taktikai és mentális területen is tudatosan fejlesztette játékát. 

Lacoste-nak mindig volt egy terve.
Volt terve Bill Tilden ellen is, így le tudta győzni nagy termetű, amerikai sztárt is.

Kehrling Béla 1929-ben így írt róla: "Lacoste minden verseny idején egy kis noteszbe jegyezte fel, hogy mi újat látott, jegyzetfüzete egész tárháza volt a világ összes teniszezőiről készített megfigyeléseinek, amelyekből saját játékára vonatkozóan, s a vetélytárs ellen alkalmazandó taktikát illetően egyaránt tudott meríteni az idők folyamán. "

René Lacoste 1922. és 1929. között 7 alkalommal nyert Grand Slam bajnokságot.

1929-es visszavonulása után az üzleti életben is ambiciózus Lacoste 1933-ban, André Gillier textilgyárossal társulva alapította meg ruházati cikkeket gyártó cégét, amelynek logója a krokodil lett.

Az első, ún. piké (speciális hurkolású pamut) anyagból készült inget még 1927-ben saját magának csináltatta Londonban, hogy az amerikai versenyek idején jobban bírja a hőséget. Ez a rövid ujjú, szellős teniszing lett a cég első terméke, amely forradalmasította az akkori tenisz viseletet.

René Lacoste a teniszben, felesége
Simone Thion de la Chaume (sokszoros francia golfbajnok) a golfban népszerűsítette a cég termékeit.

Később Lacoste alkotta meg az első adogatógépet, és 1963-ban az első fémből készült teniszütőt is. Két évig elnöke volt a francia tenisz szövetségnek is.

1996-ban bekövetkezett halála után a cége termékeit promotáló reklámügynökség a cég logóját, és az ismert, az 1950-es években Bobby Charles által írt amerikai sláger


első néhány szavát tartalmazó hirdetéssel vett tőle búcsút:


"See you later..."A Tenisz krokodil oldalról vissza a Tenisz anno oldalra