Tenisz koncentráció

A tenisz koncentráció meghatározása

Sokszor hallhatjuk a teniszedzésen vagy teniszmeccsen: Koncentrálj! Fókuszálj! De mit is jelent ez valójában? Hogyan is kell csinálni?

A koncentráció lényege, hogy a jövő esélylatolgatásai és a múlt hibáinak felhánytorgatása helyett a jelenben maradunk, és ezt az állapotot a meccs folyamán a lehető leghosszabb ideig fenntartjuk. Ha sikerül a jelenben maradnunk, akkor sem mindegy, hogy mire koncentrálunk. Nem olyasmire kell koncentrálni, amire nincs ráhatásunk. Pl. Meg kell nyernem ezt a játékot. 

A figyelmünk, a fókuszunk a jelenben is sok mindenre kiterjedhet. Figyelmünk befelé vagy kifelé, a környezetünkre is irányulhat. Ki kell választanunk azokat az elemeket, amelyek teljesítményünkre hatással vannak. Ezekre kell összpontosítanunk.

A meccs folyamán tehát ki kell szűrnünk a meccsel kapcsolatos kulcsfontosságú tényezőket.

Pl: Az ellenfél fonákja sokkal gyengébb, mint a tenyerese. Fontos arra összpontosítani, hogy a fonákjára játsszunk.

Hasonló tényező lehet, ha szélben kell játszanunk. Ilyenkor fontos, hogy laposabban üssük a labdákat, a magasra ívelt labdákat könnyen pályán kívülre sodorja a szél.

Az elménk a pozitív módon megfogalmazott dolgokat érti meg igazán, vagyis nem arra összpontosítsunk, hogy NE adjunk labdát az ellenfél tenyeresére, hanem arra, hogy az ellenfél fonákjára kell játszani.

A legjobban az (a végrehajtó) elménk a képeket érti meg, a meccs előtt tehát – amennyiben ismerjük az ellenfelet – a követendő taktikát vizualizáslással rögzíthetjük. Vagyis elképzeljük a fonákjára adott szervákat és ütéseket.

A koncentráció megtartásának fontos eleme az érzelmek kontrollja. Ilyen érzelem lehet a düh egy elrontott ütés vagy egy hibás out miatt, vagy a félelem a meccs elvesztése miatt. Az erős érzelmek, legyenek azok negatívak, vagy akár pozitívak, kibillentenek a koncentrációból. Feszültségmentes állapotban sokkal jobban tudunk koncentrálni.

A pszichikai tényezők szerepe akkor különösen megnő, ha egyéb szempontból hasonló képességű, képzettségű játékosok csapnak össze.

Hogyan érjük el a koncentrált állapotot?

Az elme kiürítésével. Az elménkből ki kell üríteni a negatív gondolatokat, a legfontosabb dolgokra való fókuszálással.

Még egy nagyon fontos dolog a koncentráció természetével kapcsolatban: A koncentráció könnyen lanyhul, és ha elvesztjük, csak lassan áll helyre. Ezért fontos például, hogy ha egy szett elúszni látszik, akkor ne azt gondoljuk,, hogy „Ok, most egy kicsit pihenek fejben, ez a szett már úgyis elment, majd a következőben odafigyelek, és megnyerem.” Egyáltalán nem biztos, hogy a koncentráció a két szett közötti pihenőidőben visszaáll.

A meccs előtt:

Készítsünk  fejben egy listát arról, hogy mi zavarja meg leginkább a játékunkat:
 

- ha nem melegítünk be megfelelően
- ha késve érkezünk a meccsre és csak beesünk a pályára
- ha nem viszünk magunkkal elég innivalót, és szomjasan játszunk

- ha nem jók a nyerési esélyeink: ilyenkor előfordul, hogy nem játszunk 100%-kal, így próbálva magyarázatot adni magunknak az esetleges vereségre.
- ha papírforma szerint nekünk kell nyerni

- ha szélben kell teniszezni
- ha a pályára kívűlről zajok szűrődnek a pályára
- ha szurkolnak nekünk
- ha nem szurkolnak nekünk

- ha korábbi rosszul sikerült ütéseinkre gondolunk
- ha arra gondolunk, hogy esetleg kikapunk

- ha a szettek közötti szünetben az ellenfél beszélgetni akar
- amikor az ellenfél egy vonalas labdára out-ot kiált
- amikor tudatosan próbálunk hosszan ütni, vagy egy ütést technikailag helyesen kivitelezni
- amikor egy elrontott első szerva után azon aggódunk, hogy beütjük-e a másodikat

Ez a meccs folyamán segít majd észlelni a koncentrációnk szintjének csökkenését.

- Adjunk időt magunknak a meccsre való mentális felkészüléshez.

- A meccs előtt lehetőleg
kerüljük el a konfliktusokat környezetünkkel.

- Ha ismerjük az ellenfelet, gondoljuk át,
milyen taktikát alkalmazunk majd.

-
Mérjük fel a pályát és a pálya környezetét. Nézzük meg mennyire salakos a pálya, mennyire lehet rajta csúszni.  

- A várható
időjárás függvényében készüljünk fel a meccsre.

-
Erősítsük meg önbizalmunkat! Ha az edzéseken teljes erőbedobással dolgoztunk, akkor gondoljunk erre, hogy önbizalmunkat erősítsük; az edzéseken befektetett energia nem marad eredmény nélkül.

- Készüljünk fel a lehető "legrosszabbra" is, ami egy teniszmeccsen érhet minket!
Az, hogy aznap nagyon jól megy a játék, és az ellenfél sem túlságosan nagy falat, szép az idő, nem tud kihozni a sodrunkból. Az ellenkezője viszont igen.

Készüljünk fel erre is: hogy nem megy a játék, hogy meccs közben feltámad a szél, hogy az ellenfél esetlegesen hamis out-ot kiált. Készüljünk fel arra, hogy ez is benne van a pakliban. Ha így teszünk, a negatív eseményeket könnyebben elfogadjuk a meccs folyamán, és nem zökkentenek ki minket a lelki egyensúlyunkból.

- Tűzzünk ki célokat a meccsre! Ez a cél ne egyszerűen csak az legyen, hogy: Nyerni! Természetesen lehet ez az egyik cél, de tűzzünk ki több, kisebb célt is magunk elé pl.: az első szervák beütésének arányának növelése, tartósan hosszan játszani, és távol tartani az ellenfelet az alapvonaltól, minden pontot 100%-os erőbedobással játszani, a meccsen végig fókuszálni, stb.

A meccs alatt:

Próbáljuk meg a tenisz koncentrációt fenntartani az egész meccs folyamán. Minden pont előtt ellenőrizzük magunkban, hogy a játékra figyeljünk! A játékok közötti szünetben lélegezzük mélyeket, és összpontosítsunk a légzésünkre; ez ellazít, és fenntartja a fókuszálást. A szünet végeztével összpontosítsunk újra a játékra és a labdára!

A labdára irányuló koncentrációt megkönnyíti, ha nem a labda teljes röppályáját figyeljük, hanem 3 fő momentumra: amikor az ellenfél megüti a labdát, amikor a labda saját térfelünkön lepattan, és amikor mi megütjük a labdát. Figyeljünk az ütés-pattanás-ütés ritmusra.

Az ütést követően tartsuk a szemünket a találati ponton mindaddig, amíg a labdánk átlépi a háló vonalát. Ezzel fenntartjuk a fókuszt, és megakadályozzuk, hogy a test vagy a fej túl korai elmozdításával az ütést elrontsuk.

A pontok között ne az ellenfelet vagy a nézőket figyeljük, hanem a következő pontra gondoljunk inkább. Tekintetünket inkább az ütőre vessük, a profi játékosok nem azért igazgatják a húrokat, mert feltétlenül elcsúsztak volna egymás felett, hanem azért, hogy összpontosításukat ne vesszék el.

Egy vesztett pont után ne lehajtott fejjel vánszorogjunk a pályán, hanem húzzuk ki magunkat, és magabiztosan álljunk oda a következő pont lejátszásához.

Ha az ellenfél mondvacsinált okokkal húzza a szerva előtt az időt, ne rá figyeljünk, hanem készüljünk a következő pontra. Éreztessük vele, hogy nem hagyjuk kizökkenteni magunkat a játék ritmusából.

A szettek közötti szünetben mindig üljünk le pihenni, sosem tudhatjuk, hogy a következő pihenőre mennyi idő múlva kerül sor. Törölközzünk meg, hogy komfortérzetünk javuljon. Igyunk minden adandó alkalommal, akkor is ha nem vagyunk szomjasak. Pihenő közben gondoljuk át újra a fő stratégiát.

A profi játékosok a rítusok egész sorát alakítják ki a koncentráció fenttartására. Amíg ezekkel foglalkoznak, nem vonja el más a figyelmüket.


Ha elrontunk egy ütést
, akkor ne kezdjük ostorozni magunkat! Próbáljuk felidézni azt, amikor jól hajtottuk végre az elrontott ütést, vagy idézzük fel magunkban egy profi játékos mozdulatait, amikor ugyanezt az ütést hajtja végre. Vizualizáljuk magunkban az ütés helyes végrehajtását! A meccsen csak pozitív beszélgetéseket folytassunk magunkkal! A pozitív gondolatok a jelenre segítenek koncentrálni.

Amikor a meccset értékeljük, akkor az értékelés alapja ne a nyerés vagy a vesztés legyen. Gondoljuk át: jól játszottam? Végig jól játszottam? Teljesítettem a célokat, amiket kitűztem magam elé? Mit csináltam jól a meccsen?



A Tenisz koncentráció a teniszmeccsen oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra