Tenisz gyakorlás


A következő videón Roger Federer gyakorlását, beütését láthatjuk. Federer nagyon lazán, erőfeszítés nélkül mozog és üt. Mi az, ami a lazaság mellett sem hiányzik az ütések során?


Az alapütések esetében négy dolgot emelünk ki:

 • A tenyeres oldalon az ütő karral ellentétes kéz a fej magasságáig az ütőn marad. Ez biztosítja a nyitott ütésállás során is az oldalra fordulást.

  (Megjegyzés: A félig zárt ütésállásból ütött tenyereseknél - amikor az ütő kézzel ellentétes oldali lábbal a háló felé lépünk - a kilépés önmagában elősegíti az oldalra fordulást. Ilyenkor az ellentétes kéz hamarabb leválik az ütőről, és a bejövő labda irányába mutat.

  A másik eset, amikor az ellentétes kar hamar leválik az ütőről, az amikor a
  hátralendítés lerövidül.)

  Az ütések között a
  lábak folyamatosan mozognak és az ütés előtt a pici split step segíti a labda irányába való mozgást. 
 • Az ütések befejezése után mindkét kéz az ütőre kerül. Ez az alapállás egyensúlyi helyzetét stabilizálja, és biztosítja, hogy bármely irányba (tenyeres és fonák) egyformán könnyen elmozduljunk.
 • A fonákoldalon (az egykezes fonák esetén is) az ütő karral ellentétes kéz segíti az ütő hátravezetését. A fonákoldalon az oldalra való elfordulás nem jelent problémát. Az ellentétes kéz részvétele az ütő hátravezetésben tehermentesíti az ütő kart, és részt vesz a megfelelő egyensúlyi helyzet kialakításában.

A szerva gyakorlása során most azt emelnénk ki, hogy az ütő tartó kézzel ellentétes kar a feldobás után (magasra emelve) a labdára mutat.


Nézzük meg néhány más játékos videóját is, elsőként Rafael Nadalt:


Kei Nishikorit:Agnieszka Radwanska-t:A legközelebbi edzés vagy gyakorlás során figyeljük meg, hogy ezeket az alapelemeket tartalmazza-e játékunk. Ha nem, akkor próbáljuk meg azokat fokozatosan játékunkba illeszteni.


A Tenisz gyakorlás oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra