Tenisz flowban - Párhuzamos mód 2. rész


AZ ÜTÉSEK IDŐZÍTÉSE

Az 1. lépés gyakorlatai arról szóltak, hogy hogyan tartsuk távol a labdát a képzeletbeli ablaktól. Ennyit kellett megpróbálni az 1. lépésnél.

Minden alkalommal, amikor ezt megkíséreltük, ütéseinket úgy időzítettük, hogy a találat éppen a képzeletbeli ablak előtt jöjjön létre. A 2. lépés az ütések időzítéséről szól.

Mit jelent az ütések időzítése?
A szótár szerint az időzítés: A legmegfelelőbb időpontban elvégezni valamit egy meghatározott cél érdekében.

A teniszben a cél az hogy a labdát a háló felett az ellenfél térfelére üssük, és e cél érdekében a labdát az ütővel megütjük. Az időzítés tehát arról szól, hogy a labda és az ütő a legmegfelelőbb pillanatban találkozzanak. A 2. lépésben azt is megtapasztaljuk, hogy mi a különbség a pozitív, a semleges, és a negatív időzítés között.


A TALÁLATI ZÓNA

Abban, hogy a legjobb időben találjuk el a labdát az ütővel, segítségünkre lesz a találati zóna fogalmának megértése. Ha ezt megértjük, akkor könnyebben kaphatjuk el a legjobb találati pontot az ütéseink során.

Képzeljünk magunk elé kényelmes kartávolságra egy ablakot, és képzeljünk el egy ugyanakkora másikat éppen a testünk elé. Most két képzeletbeli ablakunk van – az elülső jeleníti meg a találati zóna elejét, a hátsó, éppen a testünk előtt, pedig a találati zóna végét.

Így néz ki:


Az ábrán a kontakt zóna háromdimenziós ábrázolását látjuk. Ha pedig a találati zónán belül az egyes mélységeket megkülönböztetjük, akkor meg tudjuk különböztetni minden egyes ütésünk időzítését.


POZITÍV, SEMLEGES, ÉS NEGATÍV IDŐZÍTÉSAhogy azt a fenti ábrán is láthatjuk, minden labda érinti a találati zónát és az érintés helyének függvényében 1,2,3-as mélységben. 


3-as mélység

A 3-as találati mélység azt jelenti, hogy az ütésünket teljesen kontroll alatt hajtottuk végre; a labda nem hatolt be a találati zónába.
A találati a találati zóna legelején történt, ütésünk teljesen kontrollált. A 3-as pontban történő találat azt jelenti, hogy ütésünk jól időzített volt.
2-es mélység
Ha a 2-es mélységben történik a találat, az azt jelenti, hogy ütésünk találati zóna mélységének felében történt, ütésünk „félig” volt kontrollált. Ezt az időzítést semlegesnek nevezzük.

1-es mélység
Az 1-es mélységben történő találat azt jelenti, hogy a labdát a találati zóna legvégében ütöttük meg, az ütésünk időzítése negatív.


Angol nyelvű oktató videók:
TALÁLATI TUDATOSSÁG

Ha a képzeletbeli ablakot már sikeresen megvédjük, akkor eljött az ideje annak, hogy a találatainkat a találat mélységének függvényében értékelni tudjuk.

Minden találat alkalmával válaszoljunk a kérdésre: 1-es, 2-es vagy 3-as pontban jött létre a találat?

Legyünk akkurátusak, minden alkalommal nevezzük meg a találat mélységét, és az időzítésünk jellegét. Ez azonnali visszajelzés az agyunk felé. 
Ez a Párhuzamos Mód 2. lépése.


A TALÁLATI MÉLYSÉG MEGNEVEZÉSE

A 2. lépés ezen gyakorlatát legjobb félpályán kezdeni és fokozatosan haladni az alapvonal felé. Meglátják, nehezebb feladat, mint első hallásra gondolnák! Hiszen teljes figyelmünket a találati pontra kell fókuszálni.

Gyakorlattal azonban elsajátíthatjuk azt, hogy minden egyes megütött labda találati mélységét értékelni tudjuk. A gyakorlat révén tapasztalatot szerezhetünk arról is, hogy a találati zóna egyes negyedeiben jellemzően milyen a találatunk minősége.És ha a találat semleges vagy negatív, itt az ideje javítani rajta! 

AZ IDŐZÍTÉS JAVÍTÁSA

Az igazi kérdés ez: mennyire rossz az ütés időzítése?

Ha az időzítés negatív, hogyan válhat pozitívvá?

Ha a találati zónát felhasználjuk arra, hogy az ütéseink időzítését objektív módon értékeljük, ez lehetőséget ad a változtatásra, javításra is.

Lehet, hogy a rossz időzítés csak a találati negyedekből csak néhányat érint, de az is lehet, hogy az ütéseink időzítése egy negyeden belül is változó, néha 2-es, néha 1-es, de néha 3-as mélységben ütjük meg a labdát.

A változó időzítés igen gyakori az amatőr teniszezőknél, és a hibák alapvető oka is egyben. A megoldás az, hogy a változó minőségű időzítést állandó minőségű időzítésre, méghozzá a 3-as mélységű állandó időzítésre sikerüljön cserélni. A következő gyakorlat megmutatja, hogy milyen az állandó pozitív időzítés és ennek milyen hatása van a játékunk minőségére.

Ugyanúgy, mint a képzeletbeli ablak megvédésénél, itt sincs jelentősége annak, hogy az általunk megütött átmegy-e a háló felett. A feladat abban áll, hogy a találatra koncentrálva a 3-as mélységben találjuk el a labdát. Csak ez a fontos. Hangosan mondjuk „igen” ha sikerült, és „nem” ha nem sikerült. Ismét azonnali szóbeli visszacsatolást kapunk.

A 3-as pontban való találattal nemcsak azt érezzük meg, hogy milyen a tökéletes időzítésű találat, hanem azt is, hogy ez hogyan hat az ütéseinkre. 
A Tenisz flowban - Párhuzamos mód 2. rész oldalról vissza a Tenisz a zónában oldalra