Tenisz egypercesek -
Egy poén története

Hol rontotta el? Mivel nyerte meg?

Ha a tévében nézünk meccset, kevés lehetőség van arra, hogy egy-egy pontot kielemezzünk.

Ezen az oldalon egy-egy szép, illetve tanulságos poént emelünk ki, és követünk végig, megpróbálva megragadni azt a pillanatot, azt a taktikai elemet, amely a pont sorsát eldöntötte.

A rajongók kedvéért a leírásban a pont hősének (aki nyeri a pontot) neve szerepel elöl, nagyobb betűmérettel.Új alrovat a Tenisz Egypercesekben:
Babolatkong vs. Princegirl


Az oldal második részében az
alapvető taktikai kombinációkat
ismerhetjük meg.
Federer - Gulbis

Gulbis szervál, Federer fonákjára, és igyekszik is ott tartani a labdát. Federer a returnt alacsonyan visszanyesi, ami megnehezíti Gulbis dolgát, hogy támadja az ütést, annak ellenére, hogy nem túl hosszú maga az ütés. A második visszajövő labdánál, amely szintén lassabb és rövid, Gulbis kifarol tenyeresre, hogy még inkább ki tudja szorítani a fonákoldalon Federert.

Federer a kiszorított helyzetből egy igen éles szöget üt (ez már exttra ütésnak számít), amivel
Gulbist felhúzza a hálóra. Gulbis egyenes rövidítést üt, de ellenfele résen van, és beéri. Gulbis visszahelyezkedik némileg a háló felé, és várja, hogy Federer melyik irányba üti el a labdát. És ekkor Federer beveti a testcselt.  Az ütés előtt Gulbis fonák oldala felé néz, így sikerül rákényszerítenie őt, hogy meginduljon abba az irányba, majd egyenesen elüt mellette. A lassításban 0:39-nél látható, hogy mennyire tudatosan cselezi ki ellenfelét.

Rios - Chela

Chela nem túl taktikusan Rios tenyeresére szervál, és nem is túl erősen. Vagy nem tudja, hogy Rios balkezes :), vagy az egyenes szervával meg akarja akadályozni, hogy Rios szöget nyisson a következő ütésével. Rios középre és hosszan adja vissza a labdát.

Olyannyira hosszan, hogy Chela-nak hét-három lépést kell hátrálnia a labda elől. Hogy tenyerest üthessen, oldalirányban a fonákoldal felé lép el. A hátrálásból ütött labda elég rövidre sikerül, Rios belép a pályára; innen ő irányítja a pontot.

Látva, hogy Chela nem mozog vissza az alapvonal közelébe, csak oldalirányban (a tenyeres oldal felé) indul vissza a pálya közepe felé, Rios a fonákoldalra (ellenlábra) adott ejtéssel, nyerő ütéssel fejezi be a pontot.
Simon - Monfils

Hát, ez egy hosszabb lélegzetű pont. 71 ütés. Már jóindulattal sem lehet egypercesnek nevezni, mert a 71 ütés 1 perc 40 másodpercet vett igénybe. Az egyik legalapvetőbb taktikát mutatja be: Tartsd játékban a labdát!

A labdamenet elején Monfils az, aki próbál néhány ütést meghúzni, ellenlábra tenni a labdát, váratlan irányváltásokkal próbálkozik, de Simon mindent visszaad, és kivár. Lehet, hogy - ismerve Monfils-t - azt gondolja, hogy minél hosszabb a labdamenet, annál jobban csökkennek Monfils esélyei. Ebben a labdamenetben ez be is igazolódik. A labdamenet "töltőanyagát" az alacsonyabb kockázatú fonák keresztek teszik ki.

Amikor Simon úgy érzi, hogy már eléggé bealtatta az ellenfelét, egy picit rövidebben érkező labdát tenyeressel keresztben meghúzva kiszorítja Monfilst, és a következő labdát könnyedén beüti az ellenkező sarokba. Nem törekszik arra, hogy a vonalra ütve a labdát nyerőt üssön, megelégszik egy kikényszerített hibával is.

Simon taktikája nemcsak a labdamenet, de az egész meccs tekintetében beválik. Az ötszettes csata végén Monfils elvesztette a türelmét, és Simon nyerte meg a maratoni, közel 5 órás meccset.

A taktika hátránya, hogy kissé fárasztó, és a nézők egy részének véleménye szerint unalmas is.
Murray - Djokovic

Murray Djokovic fonákjára - gyengébb oldalára - szervál, de Djokovic ennek ellenére igyekszik agresszíven válaszolni. Hosszan üti a return-t, és az oldalvonal felé igyekszik szorítani Murray-t. Murray nem túl határozottan, de oldalt vált. Djokovic - a mozgatás taktikáját használva, tenyeres ütésével most a fonákoldalon szorítja ellenfelét a pálya széle felé.

Murray már csak egy keresztirányú nyeséssel (védekező ütés) tudja a labdát visszaadni. Mivel az ütés kissé rövidre sikerül, Djokovic érzi, hogy eljötta támadás pillanata. Belép a röviden érkező labdára.

Itt azonban taktikai hibát vét*: nyilvánvaló, hogy az ütés után tovább kell haladnia a háló felé, de nem egyenes ütés mögött indul a háló felé, hanem kereszt nyesést üt, valószínűleg arra számítva, hogy Murray gyorsan megindul a másik irányba, és már nem tud visszalépni a labdára.

Ráadásul Djokovic a keresztirányú támadó célzatú nyesést nem tudja eléggé hosszan ütni. Murray ezt kihasználva könnyedén üt el egyenes ütéssel Djokovic mellett.

* A háló közelében a fedezeti pont ellenfelünkkel azonos oldalon van, a középvonal mellett. Ha keresztirányú ütés mögött megyünk a háló felé, akkor nagyobb távolságot kell megtennünk a fedezeti pontig, mint az egyenes ütés esetében. A következő videó a taktikailag helyes mozgásra ad példát.

Az, hogy Djokovic ezt a megoldást választotta, nem jelenti azt, hogy nem ismeri a fedezeti pont szabályát. A profi teniszezők használják a kiszámíthatatlanság taktikáját is: ilyenkor nagyobb kockázatot vállalnak, de ez néha megtérül. Néha meg nem.
Stepanek - Roddick

Stepanek Roddick tenyeresére szervál, ezt követően fonák kereszt ütéseváltás alakul ki. Amikor Roddick a fonákoldalon a tenyeresére kapja a labdát, irány vált, és most a tenyeres oldalon váltanak néhány keresztet. Stepanek kezdeményez, és sikerül egy ütéssel a folyosóra terelnie Roddick-ot, majd a visszaérkező labdával irányt vált. Az ellentétes sarokba helyezett labdája nem túl erős, de az egyenes ütés nyomán elindul a háló felé, támadást indít.

A fedezeti pont a hálónál - az alapvonali helyzettel ellentétben - az ellenféllel azonos oldalon, a T vonal lába mellett van. Ha egyenes ütés mögött megyünk fel a hálóhoz (támadunk), akkor kell a legrövidebb utat megtennünk a fedezeti pontig. Persze ez nem garancia a sikerre, de a pálya geometriáját figyelembe véve helyes taktikai döntés.

Stepanek a T vonalig jut, amikor Roddick megüti a labdát. Stepanek split step-pel készíti elő, könnyíti meg a mozgását Roddick labdája felé. Roddick elütéssel próbálkozik, de kiszorított helyzete miatt csak egy erőtlen nyesésre futja. A jól helyezkedő Stepanek a nyitott pályarészre röptézi a labdát, így nyerővel fejezi be a pontot.
Sharapova – Serena Williams

Sharapova szervál, ezúttal középre, Serena tenyeresére. Tenyeresre szerválni alapvetően elég kockázatos, hiszen a legtöbb játékosnak a tenyeres az erőssége. Az viszont, hogy Sharapova középre szervál, megnehezíti azt, hogy Serena szöget nyisson a return-ből. Serena nem is vállalja ezt a kockázatot, de minden ütésével igyekszik egy picit nagyobb szöget nyitni. Ezzel tulajdonképpen a kezébe veszi a pont irányítását.

Amikor Serena úgy érzi, hogy Sharapova-t már kellően kiszorította, egyenes ütéssel támad, de talán egy kicsit elhamarkodottan, hiszen Sharapova viszonylag erősen és hosszan adja vissza a labdát. Serena ismét egyenessel válaszol.

Mintha csak teniszedzésen lennénk, a játékosok „hóziznak" (hózentróger), vagyis azt játsszák, hogy az egyik csak egyenest üt, a másik pedig csak keresztet. Ebben a játékban mindig az a játékos fut többet, aki egyenest üt, mert ellenfele keresztütéseiért néha az oldalfolyosón túlra kell elmennie, míg saját, egyenes ütései nem keresztezik az oldalvonalakat.

Itt tehát – elvben - Sharapova tudná jobban megfuttatni Serenát, hiszen a keresztütésekkel inkább ki tudja őt szorítani, de keresztütései rendre szűkebbre sikerülnek, mint Serena egyenesei. Így aztán Sharapovának kell többet ide-oda mozognia. Ettől eltekintve viszonylag semleges játék alakul ki, de az idő Serena-nak dolgozna, hiszen Sharapova előbb-utóbb várhatóan kifullad. A semleges játékot Sharapova azzal tudja fenntartani, hogy ütései mindig hosszan érkeznek Serena térfelére, így annak nincs lehetősége a pályára belépve egy meggyorsított egyenessel befejezni a pontot.

Végül Serena meg akarja lepni Sharapovát egy irányváltással (ellenlábra adott labdával), de out-ra üti a labdát. A videó alapján a hiba oka talán az lehetett, hogy Serena hezitált, hogy melyik irányt válassza inkább.Janowicz - Murray

Janowicznak a fonák oldalra adott szervával sikerül Murray-t a folyosó külső szélére szorítani. A szerva nem annyira erős, mint inkább nagyon jól helyezett. Kiszorított helyzete miatt Murray a "kockázatmentesebb" keresztet üti, Janowicz-nak bőven van ideje kifarolni erősebb ütésére, a tenyeresre. Murray helyzetét figyelve egyenes ütéssel, nyerővel fejezi be a pontot.Janowicz - Murray

Janowicz nagyot szervál és jó helyre, Murray fonákjára. A pont irányítása az első pillanattól az utolsóig az ő kezében van. A rövid és erőtlen return nyomán közeledik a hálóhoz. Nem akarja azonnal befejezni a pontot, hanem szépen felépíti a játékot. A rövid returnt követően egy jól helyezett ütéssel tenyeres oldalra kiszorítja Murray-t, majd fellépve a hálóhoz a röptét a nyitott pályarészre üti.
Federer - Mardy Fish

Mardy Fish kifelé, Federer fonákjára szervál, és sikerül ellenfelét a return-nel a folyosón kívülre szorítani. Arra számít, hogy a visszajövő labdát az ellenkező sarokba fogja ütni. Federer a return-nel nem kockáztat (nem vált irányt): hosszan adja vissza abba az irányba, ahonnan jött. Szokásához híven nyesi a returnt, amely a keménypályán kellemetlenül megcsúszhat, illetve a laposan érkező labdát az ellenfél nehezebben támadja. 

Fish folytatja a labdamenetet az elképzelt taktika szerint, fonákoldalon kifarolva tenyeressel, inside-in ütést üt Federer tenyeresére.

Fish ütése nem is túl hosszú, nem is túl gyors, ezért ezen a ponton Federer átveszi a poén irányítását. Fish várakozásával ellentétben tenyeres egyenest üt. Fish - mivel tovább akarja mozgatni ellenfelét - keresztet üt, de ismét nem elég agresszíven.

Federer a lehetőséget kihasználva ismét oldalt vált egy hosszú és erős fonák egyenessel, amivel kikényszeríti Fish rövidebben érkező válaszát. Figyeljük meg, hogy Fish a fonák egyenes "visszakanalazása" után mennyire hátulmarad, méterekkel az alapvonal mögött. Federer a rövidebb, középre érkező labdára belépve egy tenyeres nyerővel fejezi be a pontot.
Federer - Youzhniy

Federer taktikusan ellenfele fonákjára szervál, majd a returnt Youzhniy tenyeresére adja, amit ellenfele egyenesen ad vissza. A labdáról picit (úgy tűnik, mintha keresztet várt volna) lekésett Federer fonákkal nyes keresztbe.

Youzhniy-nak "tetszik az ötlet", keresztirányú fonák nyesés menet alakul ki. A fonákkal nyesett labda alacsonyan érkezik, a kemény borításon megcsúszhat, az oldalra vezetett ütő oldalirányú pörgést is adhat a labdának: ebben a helyzetben kockázatos lehet az oldalváltás. Federer az, aki megpróbálja a labdamenet irányítását átvenni.

Néhány ütésnyi bealtatást követően váltogatja a fonák nyesést és pörgetést, ritmusváltással próbálkozik, ki tudja szorítani Youzhniy-t, és a visszajövő labdából támadást készít elő. Végül a támadásából Youzhniy ki tud jönni; újból fonák nyesések váltják egymást.

Federer picit újra bealtatja az ellenfelet, majd ismét ritmust vált, a magasra pörgetett gyors ütés kizökkenti Youzhniy-t, és végül ront.

Federer - Murray

Federer először 5:5-ös és 30:0 vezetésnél Murray második szerváját beejti a háló mögé. Majd a váratlanság taktikai fegyverét használva a következő első szervát is a háló mögé ejti.


Alapvető taktikai kombinációk


A legtutibb taktika: Ász


A legjobb taktika úgy szerválni, hogy az ellenfél még beleérni se tudjon. Ha - mint esetünkben - az ellenfél fonákjára egyenes irányban szerválunk, akkor a legnagyobb az esély az ászra, hiszen a labda a háló legalacsonyabb része felett halad át, és a lehető legrövidebb idő alatt ér pályát az ellenfél oldalán. Chip and charge


A gyengébb szerva mögött a fogadó játékos a return után nyesett, jellemzően az ellenfél gyengébbik (fonák) oldalára adott ütéssel fel megy a hálóhoz, és röptével fejezi be a pontot.Meglepetés szerva - tenyeresre

Az adogató - meglepetésszerűen - a fogadó tenyeresére szervál, aki emiatt csak visszakanalazni tudja a labdát. A rövid labdára fellépve az adogató könnyen befejezi a pontot. Szerva kifelé, majd egyenes tenyeres vagy fonák


A szerváló játékos kifelé irányuló szervával az oldalvonalon túlra szorítja az ellenfelét, majd a visszajövő labdát egyenes irányban meggyorsítva üt nyerőt.
Ejtés, átemelés


A hosszan, jobb és baloldalra adott labdák után - egy rövidebb válasz nyomán - ejtés a háló mögé, majd átemelés a halóhoz felfutó játékos fölött.
Ejtés, ellentejtés

A labdamenet semleges, középre irányuló ütéseit követően először Piros próbál építkezni egy gyorsítással, de Fekete hosszú és magasra pörgetett labdája kizökkenti Pirost az egyensúlyából.

Piros jó védekező ütést üt (hosszan középre), így elég ideje marad Piros ellentétes irányú ütésére odaérni. Fonák oldalon nehezebb védekeznie, a magasra pörgő labdát, ismét csak védekező ütéssel (magas nyesés) teszi vissza, miközben jóval az alapvonal mögé szorul.

Fekete ezt észreveszi, és a lassan érkező labdát nem esik nehezére a háló mögé ejteni (a pálya mélységében mozgatja ellenfelét), de itt taktikai hibát vét, mert bár visszamozog a középvonal felé, de az alapvonalon marad.  

Piros (miután beéri a rövid labdát) látva ezt nem hosszan egyenesen üti vissza a labdát, hanem röviden keresztbe ejti a háló másik oldalára. 

Feketének fontos lett volna a háló felé mozognia, mert Pirosnak, aki éppen, hogy eléri a labdát, felfelé kell ütnie azt, amit Fekete akár egyenes vagy keresztirányból könnyen nyerő röptével fejezhetett volna be, ha a háló felé mozog.Előkészítő ütések nyomán nyerő röpte

Az adogató (Federer) egy erős, taktikusan az ellenfél fonákjára ütött szervával indít, és a visszajövő labdát hosszan az ellenkező sarokba teszi. A rövidebben visszaérkező labdára fellép, és egyenes irányú ütés mögött megy fel a hálóhoz. A középre érkező labdát a nyitott pályarészre üti röptével.
 Nyerő tenyeres - ellenlábra

A fogadó a fonákjára érkező szervát hosszan, keresztbe visszanyesi, hogy az alacsonyan pattanó labda korlátozza az ellenfél támadási lehetőségét. Ellenfele a visszaérkező labda elől kifarol, hogy tenyeressel átvegye a pont irányítását. Az egyenesen megütött labdával nem tudja ellenfelét kiszorítani, ütése pedig nem elég erős ahhoz, hogy egy rövid választ kényszerítsen ki. A kifarolással ő viszont a páros folyosóra kerül. Ezt követően a keresztbe érkező labdát még eléri, de nagyon gyorsan a pálya közepe felé kell visszamozognia. A picit kiváró ellenfél az ellenlábra adott labdával könnyen fejezi be a pontot.   

Szóljon hozzá!

Mi a véleménye a Tenisz egypercesekről?

A Tenisz egypercesek oldalról vissza a Főoldalra