Tenisz banán -
csak meg ne unjuk!

Tenisz banán - A banán a teniszben elvont és valóságos értelemben is megjelenik.

Kezdjük az elvont értelmű aspektussal: az ún. banán ütéssel.
Mi is ez? Nézzük meg:A banán ütés olyan ütés, amikor a labda nem egyenesen, hanem a banán formáját követve ívet ír le a röppályája közben. A labda röppályája az alapütések esetében is íves, általában a háló felett halad el a legmagasabban. Az íves röppályát pörgetéssel érjük el, úgy, hogy a labdát az ütővel alulról felfelé megsúroljuk.

A banán ütésnél csak a súrolás iránya eltérő. Itt a labdát oldalirányban kell erősen megpörgetni, ahhoz, hogy oldalirányú íves röppályát kapjunk.

Nézzük meg a banán ütés jellegzetességeit a következő video alapján:Nadalt az ellenfele hosszú keresztütéssel a folyosón túlra szorítja, Nadal nagy sebességgel oldalirányban mozog a labda felé, de az ütéshez nem tud a labda mögé kerülni, így kevéssé tudja a háló irányába lendíteni az ütőt.

Ezt a labda oldalirányú pörgetésével ellensúlyozza, amely segít a pályára tenni a labdát. Az oldalirányú pörgetés erős csuklómozdulatot követel.A fenti videón közvetleül egymás után láthatunk egy tenyeres és egy fonákoldali banán ütést. A két ütés azért követheti egymást közvetlenül, mert Verdasco balkezes. A két banán ütés nem teljesen azonos, mert Verdasco a fonákoldalon nyesésnek ad oldalirányú plusz pörgetést, míg Nadal a pörgetett ütést egészíti ki ugyanezzel.

A videon jól látszik, hogy az oldalirányú pörgetés hatása a lepattanás után is érvényesül, Verdasco labdája az oldalirányú pörgés irányába halad tovább a folyosó felé, ami különösen megnehezíti Nadal dolgát.

Figyeljük meg Verdasco fonákoldali ütését: mivel az ütőnek a test előtt elhaladva kell elhaladni, ezért - ellentétben tenyeres oldali párjával - ezt az ütést csak a rövidebben érkező, és jól elérhető labdák esetében lehet jól kivitelezni.

A tenyeres banán ütést általában egyenes ütés esetében használják.

Az alábbi videón Tomic ütése valóban kissé szokatlan, viszont jól megfigyelhetjük az oldalirányú pörgetést, amellyel röviden keresztbe üti a labdát.A Federer szintén gyakorta él vele, amikor az ejtéseknek ad oldalirányú pörgést.


_______________________________


Na, most jöjjön a banán a maga valójában. Gyakran láthatjuk, hogy a játékosok a víz és az izotóniás ital mellett banánt majszolnak a játékok közötti szünetekben. Mi ennek az oka?

A sportolók nagy melegben sokat izzadnak, többek között rengeteg káliumot vesztenek, pedig a kálium fontos a megfelelő ideg, izomműködés, valamint a szervezet folyadékszintjének fenntartásához. A banán megfelelő arányban tartalmaz káliumot és nátriumot valamint az energia pótlására alkalmas szénhidrátot is.

Nagy melegben dobjunk a tenisz táskába egy-két banánt is!


A Tenisz banán oldalról vissza a Tenisz video oldalra