Tenisz anticipáció


Tenisz anticipáció – Előrelátó Ön?

tenisz anticipáció annak a képessége, hogy ellenfelünk következő ütését előre tudjuk kalkulálni, még mielőtt az ellenfelünk ütőjét elhagyná.

A tenisz "előrelátás" gyakorlása nem csak haladó szintű játékosoknak fontos. Az előrelátás fejlesztésének fontos eleme az előrelátás, azazhogy előrenézés.:) Mit is jelent ez?

A kezdő tenisz játékosok a pályán általában nem látnak távolabb, mint a saját térfelük adogatóvonala, a profi játékosok viszont figyelemmel kísérik a labda útját attól a pillanattól fogva, hogy az, az ellenfél ütője felé közeledik.

Ön mennyire előrelátó?


Mi segíti az ellenfél játékának olvasását és hogyan fejleszthetjük ezt a képességünket?

1. A labda útjának tudatos figyelése a pálya teljes hosszában

2. Tenisz taktikai ismereteink fejlesztése.
Melyek ezek? Például annak ismerete, hogy mikor várható az ellenféltől egyenes vagy keresztütés.

Ha az ellenfél védekezik, akkor a legkevésbé kockázatos ütés a keresztütés. Egyenes ütés támadás esetén valószínűbb. Vagy: A taktikai tapasztalatokkal rendelkező játékos a lecsapást és a röptét általában az üres pályarészre irányítja.

3. Az ellenfél ismerete.
Ha ellenfelünkkel többedszer játszunk, már felismerhetünk játékában állandó mintázatokat, amelyek lehetővé teszik a következő ütésre való korai felkészülést.

4. Sokat tanulhatunk abból, ha egy-egy profi teniszmeccset videóról nézünk meg.
A pontok között megállítva a felvételt, pontonként elemezhetjük a játékot. Válasszuk ki, hogy melyik játékos helyébe képzeljük magunkat és az ő nézőpontjából figyeljük az ellenfél ütéseit. Ehhez még edző sem kell, otthon is edzhetjük ilyen módon az anticipáció képességét.

5. Az ellenfél megfigyelése.
Az ütések álcázása még a profiknak sem könnyű feladat; ha ellenfelünk nem mester ebben, akkor ütéshez való hozzáállása, csípőjének, alkarjának mozgása sokat elárul abból, hogy milyen ütésre készül. Ez az anticipáció egyik fő forrása játék közben. A szervánál a feldobásból is következtethetünk a szerva irányára és egyéb jellemzőire. A szervafogadáskor az anticipáció különösen nagy szerepet kap.

6. Általában véve a pontra való játékban való jártasság.
Minél több meccset játszunk, annál nagyobb tapasztalatra teszünk szert a tenisz anticipáció terén.

Hogyan gyakorolhatjuk?

Azt, hogy figyeljük a labda mozgását az ellenfél ütőjéig: Játék közben kérjük meg partnerünket, hogy az ütésre készülve emelje fel a mutatóujját a grippről. Minden ütés előtt hangosan jelezzük, hogy partnerünk felemelte (fel) vagy nem (le) az ujját.

split step-pel együtt is gyakorolhatjuk: A split step végrehajtásánál az a lényeg, hogy akkor érjünk az ugrás legmagasabb pontjára, amikor a labda az ellenfél ütőjét érinti.

Szituációs gyakorlatok:


1. Partnere a hálónál áll, Ön pedig az alapvonalon a középvonal közelében. P hozza játékba a labdát. Ön közepes erősséggel adja vissza a labdát. A hálónál álló P jobb, vagy bal oldalra az alapvonal közelébe röptézi a labdát. Az Ön feladata az ütés irányát előre felmérni.

2. Most a partnerétől kapott labdát magasan adja adogatóudvar környékére P tenyeres oldalára. Az Ön feladata partnere lecsapása irányának anticipálása.A Tenisz anticipáció oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra