Tenisz a zónában

Egy kalandos utazás - tenisz a zónában

"Kedves Olvasók,

Üdvözlöm Önöket, és engedjék meg, hogy ezennel meginvitáljam Önöket, hogy megismerjék a párhuzamos mód titkát. Kérem, hogy tartsanak velem ezen az izgalmas utazáson, hogy az ismereteket felhasználva új dimenziókat tapasztaljanak meg teniszjátékukban. A változás nem egyik percről a másikra fog bekövetkezni, de ha türelmesen és kitartóan végigjárják ezt az utat, akkor a siker nem marad el."


Scott Ford
, a "B terv: Tenisz a zónában" c., és a "Párhuzamos mód" c. kézikönyv (ez a könyv magyar nyelven az oldal alján letölthető) szerzője.

A szerző klinikai orvos, sport teljesítményekkel foglalkozó specialista, 1977. óta az USPTA, az Amerikai Profi Tenisz Szövetség tagja. A „B terv: Tenisz a zónában” c. könyv szerzője, valamint számos cikknek az alábbi kiadványokban:
Tennis Magazine
Advantage Magazine
Sports Vision Magazine
Baseball/Softball Performance Conditioning Newsletter
The International Journal of Volleyball Research
Volleyball Coaches Journal.

Scott Ford az elnöke az "ARETE Sport" cégnek. A cég a csúcsteljesítménnyel foglalkozó tudósok, kutatók és edzők által alapított társaság. Scott a coloradoi „Colorado Athletic Club”-ban végez oktatói tevékenységet ugyanezen a területen.

Bevezető:

A zónában való teniszezés az elképzelhető legjobb dolog a teniszben: olyan élmény, amely nemcsak jelentősen növeli a teljesítményt, de magasabb szintű koncentrációt és tudatosságot eredményez a teniszpályán.

Ha már teniszeztünk valaha, elképzelhető, hogy már megtapasztaltuk, hogy milyen is az. És ha igen, akkor nem felejtjük el. Arra is emlékszünk minden bizonnyal, hogy nem könnyű az élményt reprodukálni.

A zóna minden kétséget kizáróan speciális és ritka teljesítmény állapot, a csúcsteljesítmény állapota. A kézikönyv célja, hogy megtanítsa, hogyan lehet ezt az állapotot reprodukálni.

Ez az emberi vizuális/kognitív/motorikus (angol rövidítése: VCM) rendszerén, ill. annak legpontosabb, leghatékonyabb működési módján alapul, amelyet párhuzamos VCM működési módnak vagy rövidebben párhuzamos működési módnak neveznek.

A párhuzamos működés VCM dinamikája az oka a csúcsteljesítmény állapotnak, amelyet zóna vagy flow néven ismerünk. Ez az állapot jelentősen eltér a „normál” működési módtól, amelyet soros VCM működési módnak, vagy röviden soros működésnek nevezünk.

A soros működési módban agyunk ill. a VCM rendszerünk a tenisz egyes elemeivel elkülönülten, és időben egymást követő módon (sorosan) foglalkozik.

A párhuzamos működésmódban agyunk ill. a VCM rendszerünk a tenisz egyes elemeivel egymással összefüggésben, és időben egyidejűleg (párhuzamosan) lép kapcsolatba.

A soros működési mód VCM dinamikája okozza a normál működésünket, amíg a párhuzamos működés a csúcsteljesítmény üzemmódot. Vagyis a zónában való teniszezéshez a soros működésből a párhuzamos működésbe kell kapcsolnunk.

Hogy hogyan tegyük ezt? Erről szól Scott Ford: Párhuzamos mód c. könyve, amelyet mostantól magyarul is olvashatnak.

Az alábbi kérdésre válaszolva letöltheti a könyvet, és lentebb részletes leírást talál a gyakorlatokról is:

A Párhuzamos mód c. könyv letöltése

Please enter the word that you see below.

  Ugrás szerző angol nyelvű honlapjáraA következőkben a gyakorlatokhoz talál útmutatót és a témához kapcsolódó cikkeket:

1. lépés

2. lépés

3. lépés

4. lépés

5. lépésPozitív találat a teniszben

Mi a teniszben a pozitív találat? Hogyan kell a labda és az ütő között pozitív találatot létrehozni? Videók és könyvek sora szól a helyes ütéstechnikáról, ami szép és jó, de önmagában nem garantálja a pozitív találatot.

Stratégia a zónában

A stratégia egy meghatározott cél elérésére kidolgozott terv. A teniszben ez a meccs megnyerésére kidolgozott és alkalmazott terv. A terv kidolgozása a könnyebbik feladat. Ha ellenfelünknek rossz a fonákja, és a terv az, hogy az ellenfél gyengeségeit akarjuk kihasználni, akkor ez a terv jónak és logikusnak tűnik. Na, most jön a terv nehezebbik része: az alkalmazás, vagyis hogyan használjuk ki az ellenfél gyenge fonákját.

Versenyzés a zónában

Lehet, hogy már valahol hallották azt, hogy a teniszben a folyamatra kell koncentrálni és nem az eredményre. Jó tanács, amelyet sok edzőtől és sportpszichológustól hallhatunk. De mit jelent ez valójában? Mi a folyamat és mit az eredmény? Hogyan maradunk benne az egyikben és hogyan maradunk ki a másikból?


A Tenisz a zónában oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra