A szivacslabda dícsérete...


Avagy a teniszedzés kevésbé ismert módszere.

A szivacslabda ill. a csökkentett nyomású teniszlabdákat elsősorban a gyerekek teniszoktatása során használják.

Play and Stay kezdeményezés – amely Amerikában idult el – célja, hogy a gyerekek méretüknek és erejüknek megfelelő körülmények között tanuljanak teniszezni. Így sokkal nagyobb örömet lelnek a tanulásban, és sokkal hosszabb ideig tartanak ki a tenisztanulásban. Mindez persze a kezdő felnőttekre is vonatkozik.

Ami igazán érdekes, hogy a felnőttek közül nemcsak a kezdő vagy sérült, hanem a haladó, de még a profi játékosok is profitálhatnak a módszer használatával.

Play and stay program lényege, hogy a csökkentett sebességű labdákkal, csökkentett méretű pályán, és a gyerekek esetében csökkentett méretű, és súlyú ütőkkel kezdődik a tenisz oktatása.

3 féle labdát használnak:

- a szivacslabda vagy piros, csökkentett nyomású labda - 75 %-kal lassabb, mint a normál labda. Ha szivacslabdát választunk, akkor legyen minél nehezebb (nagy sűrűségű szivacsból). Gyárt ilyet a Wilson vagy a Babolat is.

- a narancs labda - 50 %-kal lassabb, mint a normál labda

- a zöld labda - 25 %-kal lassabb, mint a normál labda


Az edzés a szivacslabdával a háló közelében
, az adogatóudvarban történik. A csökkentett sebességű labdákkal háromnegyed pályán ill. egészpályán edzhetünk, akár edzővel, akár teniszpartnerünkkel.

A szivacslabdával, ill. a csökkentett sebességű labdákkal történő edzés formái:

1. Sérült játékos edzése:
A sérült játékos sokkal korábban visszatérhet az edzéshez, hiszen a szivacslabdával sokkal kevésbé megterhelő az edzés. A hangsúly azon van, hogy a játékos a kihagyott (technikai) edzésmunkát pótolja, szivacslabdával akár 40%-kal több ütést lehet elérni, mint normál labdával. 

2. Technikai fejlesztés:
A lassabb labdával lehetővé válik az ütések technikájának javítása fejlesztése. Ha egy ütéssel technikai gond van, először a zöld labda használatával próbáljuk a javítást. Ha ez nem hoz eredményt, akkor lépjünk vissza a narancs vagy egészen a szivacslabdáig.

A lassabb labdával lehetővé válik az ütéstechnika részletesebb kidolgozása: a lábmunka, az elfordulás, a lendítés, az ütés és a kivezetés. A hangsúly nem a sebességen, hanem az ütéstechnika gyakorlásán van.


3. Taktikai fejlesztés:
A szivacslabdával játsszunk meccset keresztirányú ill. az egymással szemben levő adogatóudvarokban. A lassabb labda lehetőséget ad a taktikai kombinációk gyakorlására, hiszen sokkal könnyebb a labda irányítása. A szerválás történhet a T vonalról vagy háromnegyed pályáról, alulról vagy akár felülről. A hangsúly nem a sebességen, hanem a taktikai elemek gyakorlásán van.

4. Az ütések sebességének növelése:
Ha már az ütés technikáját rögzítettük, akkor áttérhetünk a sebesség fejlesztésére. A szivacslabda mérete és porózusabb felszíne miatt sokkal lassabb.

Keresztirányú ill. egyenes rally, vagy akár szerva gyakorlása közben sokkal jobban fel kell gyorsítani az ütőfejet ill. az ütőt az ütés irányába hosszabban-erőteljesebben kell vezetni, mint a normál gyorsaságú labda esetén. A szivacslabdával a játékos sokkal inkább tudatosítani képes ezen elemek fontosságát és kivitelezésük módját.

Meg fogjuk tapasztalni, hogy egy hosszú, "nagy sebességgel" játszott rally mennyire próbára tenisz az erőnlétünket is. 

Az alábbi videón 8 év alattiak játszanak piros labdával...A Szivacslabda dícsérete oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra