Szerva return


A második legfontosabb ütés

A szerva return ütés - az ászoktól eltekintve - ugyanolyan gyakori ütés, mint a szerva. Minden pontban előfordul; válasz a legnagyobb sebességű ütésre (első szerva), így a labda játékban tartásának fontos eszköze. Mint ilyet, fontos megtervezni előre. 
                      

Minden szerva fogadás előtt döntsük el
a return célját, és módját:

Meg kell tervezni azt, hogy támadó vagy védekező ütést akarunk-e ütni. Az első szervák fogadásának esetében gyakorlatilag egyértelmű, hogy a szerva fogadásakor védekező pozícióban várjuk a labdát.

Ha az ellenfél taktikailag helyesen játszik, akkor várható, hogy a gyengébbik – általában fonákoldalra – oldalunkra szervál. Mint védekező ütést célszerű abban az irányban visszaütni, ahonnan jött; az erős ütések irányát nehéz megváltoztatni.

A meccs elején az első pár játék azzal telik, hogy kiismerjük az ellenfél szerváját. Ilyenkor érdemes követni az ökölszabályt: az első szerva erős, ezért védekező ütést ütünk belőle, a második szerva az, ahol van esély a támadásra.

A második szerva esetében is előre érdemes eldönteni, hogy mi a célunk: megtámadjuk-e a szervát, és ha igen, akkor milyen irányban adjuk vissza: egyenesen vagy keresztben, az ellenfél tenyeresére vagy fonákjára, nyessük vagy pörgetjük. Gondolni kell már arra is, hogy a támadó ütést követően hova várható vissza a labda a legnagyobb valószínűséggel. Alapállás a szerva előtt:

Amikor az ellenfél felemeli az ütőjét, a fogadó játékos nem egy helyben állva, hanem széles terpeszben, testsúlyát egyik lábáról a másikra helyezve várja, hogy az ellenfél szerváljon. Az ütőt két kézzel maga előtt tartja, az ütő feje előre néz: ebből a pozícióból könnyen fordítható az ütő fonákra vagy egyenesre. A testsúlyáthelyezés célja, hogy a test tömeg mozgásban maradjon; mozdulatlan helyzetből sokkal lassabban lehet csak elindulni.  


A szerva fogadás előtt is nagyon fontos a split step:

amely azt segíti, hogy a labda irányába mozduljunk abban a pillanatban, hogy a labda elhagyta a szerváló játékos ütőjét.

Fontos a split step időzítése: a terpeszugrás legmagasabb pontjára kell akkor érkeznünk, amikor a labda érintkezik az ellenfél ütőjével. 


Vannak olyan játékosok, akik páros lábbal terpeszből ugranak „bele” a split step-be, de vannak olyanok, akik hátrébb állnak az alapvonalon túl, és egy előrelépéssel ugranak a split step-be. 


A videón megfigyelhetjük, hogy Berdych az első terpeszugrás idejét rosszul számolta ki, ezért - hogy az ellenfél találatának pillanatában a levegőben legyen, megismétli azt.  

Nyitott ütésállás:

Mindhárom játékos nyitott ütésállásból üti a return-t, (még a fonákot is) ami nagyon fontos a gyorsan érkező szervánál. Ilyenkor nincs idő a nagy lendítésre, előre vagy hátralépésre. Oldalirányban ki tudunk lépni kissé a labdáért vagy ellépni a labda elől. Fontos tehát, hogy képesek legyünk nyitott ütésállásból megütni a returnt.


Rövidebb lendítés:

A nagyon gyors első szerváknál a hátralendítés egészen lerövidül; az ütőt éppen csak a labda útjába helyezve blokkoljuk a szervát.


A következő videón látszik, hogy a szerva fogadásnál a hátralendítés első szakasza nagyjából megvan, de a hurok alsó része teljesen eltűnk; a játékos a hátralendítés végpontjából egyenesen előre vezeti az ütőt.  

Figyeljük meg, hogy Federer - amíg ellenfele a szerva ütőlendítéssel foglalatoskodik - még a split step előtt kióvatoskodik a bal oldalra, hogy tenyeressel tudja a szervát visszaütni. 

Valószínűleg második szerváról van szó: 
1. Federer az alapvonalon állva készülődik a fogadáshoz.
2. Első szerva esetében túl nagy kockázat lenne kifarolni a fogadáshoz, második szervánál joggal feltételezi, hogy az ellenfele nem szervál a tenyeresére.  


Mozgás az ütés irányába:

Andy Murray a szerva fogadásakor - amennyire lehetséges - a terpeszugrásból, és a térdek hajlításából származó energiát és lendületet igyekszik az ütés irányába vezetni, testtömegével megtámasztani az ütést.   


Gyakorlás:

A rövid lendítést és gyors reagálást úgy lehet gyakorolni, hogy az edző vagy a partner nem az alapvonalról szervál, hanem az adogatóudvar végéről. Ilyenkor a szerva a szokásosnál gyorsabban, nagyobb erővel érkezik; jól gyakorolhatjuk a nyitott állásból a returnt, ill. a blokkolást is.

Tehát összefoglalva - szerva return:
- döntsük el: támadunk vagy védekezünk
- split step, és időzítése
- nyitott ütésállás
- rövidebb lendítés
- mozgás az ütés irányába


A Szerva return oldalról vissza a Tenisz taktika oldalra