Tenisz split step


A hatékony és sikeres játék egyik kulcsa

tenisz split step a hatékony játék egyik fontos eleme. Technikai értelemben véve ez egy pici ugrás, "terpeszugrás" minden ütés előtt. 
Ezt minden ütés előtt végre kell hajtani. Sok edző szerint az oktatásakor a "terpeszugrás" megtanítása a legelső órák egyikének feladata kell, hogy legyen.

Sok teniszezni tanuló gyerek ösztönösen ráérez a mozdulatra. 

A "terpeszugrás" célja: 

Biztosítja, hogy az ellenfél ütését követően a lehető leghamarabb a labda irányába mozogjunk

Hatása, eredménye:

Könnyű elrugaszkodni a talajról a labda irányába.
A behajlított térdek a gyorsabb elrugaszkodást segítik.
Kiegyensúlyozott testhelyzetet teremt.
Abban a pillanatban, amikor el kell mozdulnunk az ellenfél ütésének irányába biztosan nem telitalpon állunk, hanem lábujjhegyen.

A terpeszugrás időzítése:

Az időzítés nehezebb, mint maga a kivitelezés. Akkor kell végrehajtani, illetve egész pontosan akkor kell az ugrás legmagasabb pontjára érnünk, amikor az ellenfél ütője találkozik a labdával. Így amikor a labda elhagyja az ellenfél ütőjének felületét, vagyis láthatóvá válik az ütés iránya, akkor kell földet érnünk, és a megfelelő irányba elrugaszkodnunk.


A következő videón - bár nem túl jó minőségben - ugyanezt mozgásban nézhetjük végig. 
A video minden alkalommal megáll egy-két pillanatra, amikor Federer a "split step" legmagasabb pontjára ér: ellenőrizhetjük, hogy ez mindig abban a pillanatban történik, amikor az ellenfél ütőjét a labda elhagyja. 




Ezúttal jobb minőségben és hanggal is illusztrált videón is nézzük meg a gyakorlás előtt a split step időzítését. Figyeljük meg, hogy a játékos mindig akkor emelkedik egy picit a levegőbe, amikor az ellenfél találatának a hangját halljuk:
 


Gyakorlás

Játék közben, saját ütésünk pillanatában mondjuk azt hogy: "Hit" és amikor felugrunk, akkor pedig azt, hogy "Hop". Ez segít a terpeszugrás helyes ritmusát megtalálni, saját ütésünk alkalmával a "Hit" szó kimondása pedig segíti a lélegzetvétel (illetve itt a levegő kifújásának) helyes ritmusát is.




A Tenisz split step oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra