Spanyol teniszedzés


Spanyol teniszedzés - Mitől olyan sikeresek a spanyol teniszezők?

Nadal, Verdasco, Almagro, Ferrer, Ferrero, Lopez, Granollers, hogy csak napjaink legjobb spanyol teniszezőit említsük. Mitől ilyen sikeresek? Hogyan edzenek?

Azt, hogy a legjobbak hogyan edzenek, nagyon ritkán teszik publikussá. Ami viszont jó támpontot nyújthat, ha körülnézünk a spanyol teniszakadémiák youtube videoi között.                                                           

V és X gyakorlatok


Az első, "hátra V” gyakorlatnál a játékos V alakban kapja a labdát tenyeresre és fonákra úgy, hogy az ütések az alapvonal mögött történnek. Az oldalváltások hátrafelé mozgás közben történnek. Az ütéseket úgy ütik meg, hogy a testsúlyt a hátul levő lábra helyezik.

A második gyakorlat ugyanez, de az ütések az alapvonal előtt történnek előremozgást követően. A testsúly az ütéskor az elöl levő lábon van.

A harmadik gyakorlatnál csak tenyerest üt a játékos, egyet az alapvonal mögül, egyet pedig az alapvonal elől.

Majd ugyanez fonákkal.

Az "X" gyakorlat a "V" gyakorlatok egymás mellé helyezése. 


Figyeljük meg: Az edző kosárból adja a labdákat. A játékos nagyrészt sasszé lépésekkel változtatja a pozícióját a pályán. Ez egy gyors kemény pályán nem biztos, hogy elég lenne…

Lényeg: mozgás a pálya mélységében és oldalirányban (előre és hátra mozgás a labdával). Pihenjünk egy keveset…


Szerva röpte gyakorlat

A játékos szervál, majd fokozatosan halad a háló felé, fonák és tenyeresoldali röptéket és egy lecsapást gyakorolva.Lábmunka fejlesztése játékon kívül csoportban

Ehhez mindössze 4 labda kell. 2 labda között kétirányú mozgás, és 4 labdából sort kirakva gyors szlalom mozgás oldalirányban vagy előre.

Figyeljük meg, hogy a szlalom mozgást mennyire apró lépésekkel végzik, így erősítve azokat az izmokat, amelyek az ütéshez való pontos hozzáhelyezkedést segítik.Lábmunka fejlesztése futópadon

A lényeg itt is az apró lábmunka mozgások gyakorlása, a vádli izomzat fejlesztése. Amiért érdekes lehet ez a fajta gyakorlás az az, hogy a földön a saját ritmusunkban végezzük a mozgást, a futógépen fel kell venni a gép diktált ritmust. Összefoglaló

Az, hogy a youtube-os videókon a lábmunkára kihegyezett gyakorlatokat láthatjuk, nyilván nem véletlen, valószínűleg ezek a gyakorlatok felülreprezentáltak az edzésprogramban. A spanyol tenisz, alapvetően salakos tenisz, ahol hosszúak a labdamenetek, ki kell tudni „talpalni” a pontokat.

Itt minden gyakorlat holt labdás, vagyis az edző kosárból adja a labdákat a játékosnak. Ennek az a szerepe, hogy az edző pontosan tudja adni az ütés helyére a labdát. A játékosok azt gyakorolják, hogy pontosan beleálljanak az ütésekbe. 

Az edző viszont nem mindig ugyanúgy adja a játékosnak a labdát: hol magasra pattintja, hol pottyantja, hol nagyobb erővel dobja. Az, hogy az edző ennyire közel áll a tanítványhoz, a kommunikációt is megkönnyíti. 

Érdekes, hogy az edzésnek nem igazán központi eleme az magának az ütéstechnikának a gyakorlása. Igaz, Nadal sem a klasszikus technikával végrehajtott tenyereseiről híres.

A gyakorlatokra jellemző a sok és intenzív mozgás oldalirányban és a pálya mélységében, és a magas ütésszám. Nem látjuk azt, hogy az egyes oldalakat és irányokat (tenyeres, fonák, egyenes, kereszt) egyenként iskolázzák.

gyakorlatok a pálya minden részét hasonló arányban fedik le, a játékos a gyakorlat során a pálya minden pontjáról gyakorolja az ütéseket.

Nézzünk egy kis összefoglaló videót:Levezetésként egy kis szórakozás 

Ez is a lábmunka fejlesztéséről szól, de játékosabb formában, zenével. A felvétel nagyon rossz minőségű, de érdekessége miatt bekerült a válogatásba. Nemcsak az ugrálást, hanem kisebb lábmunka mintázatokat is belevonnak a gyakorlásba.

Ez nagyon fontos dolgot mutat meg nekünk, ami a teniszedzést illeti (ez nemcsak a spanyol teniszedzés jellemzője): A teniszedzés nem merül ki abban, hogy az alapvonalon állva tenyeres és fonákot ütünk… Ennél a teniszpályán, és azon kívül is sokkal többet tehetünk.
Spanyol teniszedzés oldalról vissza a Tenisz videok oldalra