Sólyomszem

Elektronikus labdanyom ellenőrzés a teniszpályákon a sólyomszem technológiával (2013.)


„... Ezt nem mondhatja komolyan, ember! Ezt nem mondhatja komolyan! A labda a vonalon volt! Még a krétaport is felkavarta! Egyértelműen bent volt!... * ” ordította Mc Enroe magából kikelve Edwars James székbíró felé az 1981-es, Tom Gullikson elleni mérkőzésen Wimbledonban.

Bár közismert Mc Enroe hirtelen természete, tény, hogy fontos meccsek kiélezett pillanataiban más játékosnak is gondot okoz egy-egy kétes vonalbírói ítélet.

(* “...You can’t be serious, man. You cannot be serious! That ball was on the line! Chalk flew up! It was clearly in!...")

Már az 1970-es évektől kezdve kísérleteztek nyomás-érzékeny vonalfelületek kialakításával a teniszpályákon, de ezeket a rendszereket nehéz volt kiépíteni, és bonyolult volt működtetni.

A számítógépes technológia fejlődése tette lehetővé a Sólyomszem (Hawk eye) rendszer kifejlesztését, amelyet a 2006-os US Openen használtak először. A játékosoknak lehetőséget adott arra, hogy a számukra kétes vonalbírói ítéletek helyességéről megbizonyosodjanak, a nézőket pedig lebilincselte a látványos videó-technológia.

A szabály az, hogy a játékosoknak 3 hibás challenge lehetősége van 1 szettes belül. A rövidített játékokban további (általában) 1 lehetőség adott az elektronikus labdanyom ellenőrzésre.
Az előnyjátszmák esetén a 6:6-os állást követően 3 új lehetőséget kapnak a játékosok 12 game-enként.

Azt, hogy a játékosok mennyire komolyan veszik a Sólyomszem adta lehetőséget, az mutatja, hogy a játékosok a játékstratégián belül challenge stratégiát is kialakítanak a szakemberek segítségével. Egyes vélemények szerint a szabályokat úgy kellene módosítani, hogy az ún. fontos pontoknál extra challenge lehetőséget kellene biztosítani a játékosoknak. 

www.atpworldtour.com 2009-es adatai szerint Novak Djokovic volt a legeredményesebb a challenge-ek során; ő a kikért challenge-ek 55%-ban látta, érezte jobban a bírónál, hogy mi az igazság.
Ezen a területen a sereghajtó Mikhail Youzhny, a maga 23%-ával, de Andy Murray is csak az esetek 25%-ában volt sikeres.   

Hogyan is működik ez a rendszer?

A meccs előtt 10 meghatározott helyre kamerákat szerelnek fel a pálya környezetében, amelyeket összekötnek a vezérlőterem számítógépeivel, a pálya méreteit pontosan betáplálják a rendszerbe, majd mm-es pontossággal kalibrálják a rendszert az adott pályán. A kalibrálást tesztekkel ellenőrzik. Ezt követően a rendszer pontossága 3,6 mm. 


Hogyan dolgozik a Sólyomszem számítógépes rendszere a kamerák adataival ?


A kamerák kétdimenziós képét a rendszer háromszögeléssel dolgozza fel, így létrehozva a háromdimenziós képeket. Ugyanezt a folyamatot megismételve minden képkockán, létrehozható a labda röppályájának rajzolata. A röppálya ismeretében a rendszer megjeleníteni a labda lepattanásának pontos helyét.

A folyamat 5-10 másodpercet vesz igénybe alkalmanként. Ez választ ad arra is, hogy miért nem lehetséges minden labda esetében ezt a rendszert használni.


Challange statiszikák

George Mather, egy angol pszichológus
felmérésének adatai szerint (1500 challenge adatait feldolgozva) a challenge-ek 94%-a olyan labdákra irányul, amelyek a vonalak 10 cm-es körzetében pattannak le. (a labda átmérője 6,7 cm, a vonalak vastagsága 5 cm.


A vonalközeli challenge-ek 60,7 %-ában az eredeti vonalbírói jelzés helyesnek bizonyult.

A vonalak 10 cm-es környezetében lepattanó labdák 8%-ában a kutatás szerint a hiba egyszerűen az észlelés korlátai miatt következik be.

A versenyeken a challenge-kel kapcsolatos eseményeket pontosan rögzítik. Ezek az adatok:
- A meccs mely szakaszában, milyen állásnál melyik vonalnál (LF, RS, RF, RB) történt.
- Mi volt az eredeti vonalbírói jelzés, és mit mutatott az elektronikus labdanyom ellenőrzés.
- A challenge igaz vagy hamis volt.
- A játékos megállt a labdamenet közben, vagy pontbefejező ütésnél kértek challenge-et.


S hogy könnyű-e a vonalbírák dolga? Döntse el saját maga!

A képre kattintva egy kis program segítségével kipróbálhatja a vonalbíráskodást.

A Calculate Score gomb megnyomásával ellenőrizhetjük a döntésünket. A Replay gombbal újra lejátszható lassítva a labda útja.  

(A labda sebessége itt kisebb a valóságosnál, mert a képernyő megjelenítési sebessége korlátozott. A valóságban a profiknál egy ütés sebessége elérheti akár a 50 m/sec-ot is.)


A Sólyomszem oldalról vissza a Tenisz szabályok oldalra