Relaxációs légzés teniszmeccsen


A teniszmeccsen a felhalmozódott feszültségek levezetésére szolgál a relaxációs légzés, amelyet a játékok vagy szettek közötti szünetben hívhatunk segítségül.

Különbség van az ún. mellkasi légzés és ún. hasi légzés között.

Mellkasi légzésnél a mellkas emelkedik meg minden légvételkor. Ilyenkor csak a tüdő felső részét használjuk ki, ez felszínes és gyakoribb légzéshez vezet. A szorongó, feszült emberek általában csak a mellkasi légzésre hagyatkoznak.

A hasi légzés, ill. az elnyújtott be,- és kilégzés fokozza az ellazulást, ezért érdemes elsajátítani, és a teniszmeccsen a játékok közötti szünetben használhatjuk arra, hogy ellazuljunk, a feszültségektől megszabaduljunk.

A hasi lélegzés ellenőrzésének módja, ha kezünket hasunkra tesszük, és igyekszünk úgy levegőt venni, hogy hasunk emelkedjék meg. Igyekezzünk egyenes gerinccel ülni vagy állni a hasi légzéskor.

A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig az orron át szívjuk a tüdőbe. Az orrlégzés az erőteljesebb légzőmunka eredményeként fejleszti a légző izmokat, élénkíti a vérkeringést; különben pedig az orrüreg a beáramló levegőt portalanítja, felmelegíti és párásítja is. Fontos továbbá, hogy a mély belégzéshez mindig erőteljes kilégzés párosuljon; a relaxációs légzést mély kilégzéssel kezdjük.

Ilyenkor a rekeszizmot ellazítjuk, a hasizmokat pedig enyhén összehúzzuk. Rövid szünetet követően megkezdjük a belégzést. Ekkor ügyeljünk arra, hogy a mellkas középső és felső részébe ne kerüljön levegő, a mellkas has feletti részének izmait tehát itt ne használjuk! Belégzésnél a rekeszizom rostjait összehúzzuk, a hasizmokat pedig ellazítjuk.

Fontos, hogy a levegőt sohase szívjuk, az izmok mozgása révén szinte magától áramoljon a tüdő alsó részébe! Az egyenletes belégzés után ismét rövid szünetet tartunk, majd ugyancsak egyenletes kilégzésbe kezdünk. Itt szintén kizárólag csak a rekeszizom és a hasizom léphet mozgásba.

Egy belégzés (orron keresztül) tartson 3 másodpercig, majd lassan fújjuk ki a levegőt (a szánkon keresztül) 5 másodpercig.

Tarthatunk egy másodperc szünetet, majd ismét 3 másodperc belégzés, majd 5 másodperces kilégzés következik. Próbáljunk meg folyamatosan ebben az ütemben lélegezni 3-5 lélegzetvétel erejéig.

A légzés közben igyekezzünk agyunkból kiüríteni a frusztráló élményeket, figyeljünk magára a légzésre.

A relaxációs gyakorlat után álljunk fel, és egy, a tüdő felső részébe vett mély levegővel pörgessük fel magunkat újra a meccs folytatásához.A Relaxációs légzés teniszmeccsen oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra