Rafael Nadal mitől olyan gyors?


Rafael Nadal olyan gyors, hogy gyakorlatilag mindent visszaad. Mi a titka?

Nézzük végig az alábbi videót, és különösen figyeljünk Rafael Nadal lábmunkájára:A videón azt látjuk, hogy a spanyol játékost Federer a pálya egyik, majd másik oldalára mozgatja az oldalvonalak mellé helyezett keresztütésekkel. Ő azonban az extrém módon kiszorított helyzetekből villámgyorsan visszaér a következő labdára, amit az ellenkező sarokba kap.

Hogyan csinálja, hogy ilyen gyors? Egyrészt egyszerűen nagyon gyorsan fut, de ezen felül, amikor egy keresztütést kergetve a páros folyosóra kerül, már az ütés pillanatában felkészül a visszafordulásra és a fordulással egyidőben kezdi meg a visszafelé futást.

Ezt "gravitációs lépésnek", ill. "gravitációs fordulásnak" nevezik.

A kivitelezése úgy történik (bal oldalról), hogy a széles terpeszállásból a csípőjét jobbra fordítja és ezzel egyidőben a jobb lábát maga alá "visszahúzza". A visszahúzott láb bizonyos egyensúlyvesztést hoz létre, amely segíti az ellenkező irányba való indulást. Az egyensúly ilyen megbillenéséből ered az elnevezés.

Az első felvételen látható, hogy fonákoldalon (0:23) az ütést követően 180 fokot fordulva indul vissza a középpont irányába.

Nadal lábmunkájának ez egy fontos eleme. A spanyol játékos így nemcsak beéri az éles szögben a pálya oldalvonalát keresztező ütéseket, (és azokból gyakran ellentámadást is indít) de ezt követően beéri a következő ellenoldalra adott labdákat is.

A következő képeket figyelmesen végignézve mi magunk is kipróbálhatjuk a teniszpályán: 


Terpeszállásban állva
 - pl. a középvonalon - a csípőnket jobbra fordítjuk, és a bal lábunkat a középvonalra (a test középvonala alá) visszahelyezzük, és testsúlyunkat jobbra helyezve kezdjünk futni a pálya közepe, a fedezeti pont felé. 


Nézzük meg azt is, hogy Andy Murray hogyan gyakorolja ezt:

Figyeljük meg:

- ez nem egy klasszikus koordinációs gyakorlat, ahol apró léptekkel kell kerülgetni a bójákat (itt labdás dobozokat). Ez a gyakorlat kifejezetten az indulást, a gravitációs fordulást és indulást gyakoroltatja. A két bója megkerülése összesen 6 lépés, úgy hogy a dobozok mellett mindig viszonylag széles kitámasztás történjen.
- a gyakorlatot az ütővel a kezében végzi
- a gyakorlat időtartama 34 másodperc
- a labdásdobozok melletti kitámasztás után az induló lábat a test középvonala alá húzza
- figyel a ritmusos lélegzésre
A Rafael Nadal miért olyan gyors? oldalról vissza a Tenisz videók oldalra