Profi teniszversenyek pénzdíjai -
(Hány profi teniszezőt tart el a világ?)


Címkék: profi teniszversenyek pénzdíjai  - ATP - ITF - tenisz 2014.01 


A cikkben a profi teniszezők életébe pillanthatunk be néhány játékos beszámolóján keresztül, amely rávilágít a profi tenisz egyik fontos problémájára.


***

ITF junior versenyek - itt még nincs pénzdíj

Az ITF Junior versenyeken nincsenek pénzdíjak. A nyertesek kisebb ajándékokat kapnak. Ezeken a versenyeken a 18 év alattiak indulhatnak.


Jónás Dorka

(1995-ben született) ismertetője a junior versenyekről:

"Az ITF (ez a Nemzetközi Tenisz Szövetség rövidített neve) ranglistán több, mint 1600 játékos van, és még ott van az a rengeteg teniszező, akik nem tudnak felkerülni a ranglistára. A ranglistára való kerüléshez ITF versenyeken kell indulni, illetve meccset nyerni főtáblán. Az ITF-ben 6 erősségi kategória van, a legelöl az „A” kategóriás Grand Slam versenyek.

Rengetegen indulnak ezeken a versenyeken, és nem könnyű 3 meccset nyerni a kvaliban, hogy feljussál, és utána még egyet legalább nyerni a főtáblán. 

A nevezési díj 50-60 EUR. Ezen felül van az utazás, a kaja, és a szállás, amit fizetned kell. Ha feljutsz a 3. erősségi kategóriájú versenyekbe, akkor a rendező klub fizeti a szállás és a kaja költségeit, amíg versenyben vagy. 

Ha van sok pénzed, elmehetsz Ázsiába vagy Afrikába pontot szerezni. De egy átlagos magyar versenyző, inkább csak a környékbeli országokba jut el. Csak az kerülhet fel a ranglistára, aki folyamatosan tud magas szinten teniszezni. "


***

Profi teniszversenyek pénzdíjai -

ITF Futures és ATP Challenger versenyek

Az ITF által rendezett Futures tornák összdíjazása 10 000 vagy
15 000 USD
, aminek 80%-át az egyéni, és 20%-át a párosok között osztják szét. Egy átlagos selejtezőben 64 játékos van, akik közül - 3 meccs megnyerése után - 8 jut fel a főtáblára. Az induló játékosok ranglistás helyezése általában rosszabb, mint 250. A Futures versenyeken azok, akik a selejtezőben indulnak, a meccsek megnyerésével nem kapnak sem ranglistapontot, sem pénzdíjat (mint a Challenger és ATP World Tour versenyeken).

Az ATP által rendezett Challenger tornák összdíjazása
40 000 - 125 000 USD között van. 
A Challenger versenyeken az ATP ranglista - nagyjából - 70-300 helyezettjei indulhatnak. Évente kb. 150 Challenger versenyt rendeznek.


James McGee

1987-es születésű ír teniszező, hazájában az egyes számú játékos.
 


2013. végén az ATP ranglista 225. helyén állt. 2007. óta van ranglistás helyezése, 7 év alatt folyamatosan javulva jutott el a mostani helyezéséig. 

Karrierje alatt 4 Futures tornát nyert meg és 95 000 USD keresett pénzdíjakból. 

2013-ban 28 Futures és Challenger versenyen vett részt az alábbi országokban: Japán, Dél-Korea, Korea, Amerika, Törökország, Gabon, Kanada, Svédország, Románia, Kína, Izrael. A versenyeken kapott pénzdíjai 156-5000 USD között változtak. Wimbledonban Paul Capdeville-től kikapott az első körben, akkor 3000 angol fontot keresett, ez közel  bruttó 5000 USD.

Legutóbbi pénzdíja 2014-ben: az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a a selejtező első fordulójában kikapott Jimmy Wang-tól. Ezért 3600 ausztrál dollárt kapott. 


Mc Gee így ír tapasztalatairól a blogjában:
 

"… 2008. után a krízis miatt kiapadtak a szponzori bevételek. … 2009/2010-ben főleg Futures tornákon indultam, mert a ranglistám nem volt elég magas ahhoz, hogy Challenger torna főtáblájára jussak.

Csak európai versenyen tudtam indulni a repülőjegyek magas ára miatt. … A tornákra egyedül utaztam. Először nagyon izgalmasnak tűnt a szabadság, de később mellbe vágott a valóság. Egyedül voltam és nagyon stresszes. Az egyedüllét és a jó teljesítmény nem járnak együtt 

… A lehető legolcsóbb repülőjáratokat vettem igénybe. … Vastagabb húrt kezdtem használni, hogy tovább tartson. De ez oda vezetett, hogy három hónapot ki kellett hagynom, mert megártott a vállamnak. ... 

… Minden hétre kellett találnom egy játékost, akivel együtt béreltem szállodai szobát. De nem volt élvezetes, amikor nem tudtam aludni a hangosan horkoló francia vagy olasz hálótárstól. … A mosodai költségeket megtakarítandó a mosdóban vagy kádban kézzel mostam a cuccaimat.”

Mc Gee kalkulációja szerint egy egyhetes verseny költsége 1200 EUR

„ … Lehet egy játékos bármilyen tehetséges is, egyedül képtelen feljebb lépni. Mivel a fizetett segítséget nem engedhettem meg magamnak, azokra a jóérzésű emberekre voltam szorulva, akik a helyzetemmel együtt érezve ingyen edzést, ingyen szállást, és ingyen tanácsot adtak nekem. ...

… A top játékosok az évi 25-30 torna mellett otthon edzenek és pihennek. Az edzőt ilyenkor is fizetni kell. Ezek a hetek legalább olyan fontosak, mint a versenyhetek. …    

… A versenyek mellett folyamatosan szponzorokat kerestem, vagy edzéslehetőséget. Néhányszor Bob Brett-tel és Marin Cilic-csel edzhettem Olaszországban. Bob nagylelkűen ingyen edzéslehetőséget adott nekem, amiért hálás vagyok neki." 

… Ami a Futures tornákat illeti, a pénzdíjak botrányosan alacsonyak. 2011-ben Madridban döntőt játszottam, és 500 Euronál kevesebbet kaptam (kézhez). Ami a ranglista pontokat illeti, addigi pályafutásom legnagyobb sikere volt, de pénzügyileg buktam rajta. Még a győztes sem mindig tudja pozitív pénzügyi mérleggel zárni a tornát! ... De a Future tornák fontosak, hogy a ranglistád elég magas legyen ahhoz, hogy Challenger tornán indulhass. Ehhez nagyon elszántnak kell lenni.  …

... A Challenger tornákon egy kicsit jobb a helyzet, mert ott gyakran adnak szállást és reggelit (hospitality). Itt a kapható ATP pontok és a pénzdíjak is valamivel magasabbak. Pl. 2013. májusában egy Kínai torán egyesben és párosban is bejutva a 16 közé, összesen nettó 812 USD-kaptam …

Ahhoz, hogy az ATP World Tour versenyekre eljuss, a Challenger versenyeken stabilan kell hozni mérkőzéseket
, ami segítség nélkül nem egyszerű. Itt már sok játékos utazik edzővel."  

***

Profi teniszversenyek pénzdíjai -

Útban a ATP World Tour és ITF Grand Slam versenyekreMichael Russell
1978-as születésű amerikai teniszező.


Ő (2013. végén) 92. a ranglistán, és
15 éves profi karrierje alatt 2,1 millió dollárt keresett a pénzdíjakból. Legjobb ranglistás helyezése a 60. volt, 2007-ben. Russel 1998-ban lett profi teniszező. 2001-ben lett először Top 100-as játékos, de 15 éves karrierje során összesen 8 évig volt top 100-as játékos. 

A Forbesben 2013-ban róla megjelent cikk szerint " ... 2013. júliusában Michael Russel megnyert egy Challenger tenisztornát Mantában, Equador-ban. Ez a győzelem nettó 5000 dollárt hozott a konyhára, de ez épphogy fedezte az egyhetes torna költségeit. ...

... Russel a csak profi teniszezés éves költségeit évi 75 000 dollárra becsüli. Az utazás további 35 000 USD, az adók elvisznek 75 000 dollárt. A húrozás éves költsége 9 000 USD. Ez összesen, durván 200 000 USD/év... 

…Russell 2013-ban augusztusig 210 000 USD keresett pénzdíjakból és további 60 000 dollárt bemutató meccsekből és szponzoroktól. …

A modern tenisz kihívásainak háttér-csapat nélkül nem lehet megfelelni. A top 5 játékosok legalább 4 embert visznek magukkal minden meccsre: masszőrt, orvos, edzőt, ütőpartnert - nyilatkozta.

... Russel már eljutott oda, hogy nem csak a Challanger és Future tornákat járja, hanem az ATP World Tour versenyeken vehet részt (selejtező nélkül a főtáblára kerülve / a szerk.), mivel top 100-as játékos."

(Az ATP World Tour 250-es versenyeken a főtáblára selejtezőből bejutott, legalacsonyabban rangsorolt játékos általában a 200-400. között van.)

Az ATP ranglista első 240-260 helyezettjének van arra lehetősége, hogy elinduljon a Grand Slam tornákon, legalább a selejtezőkben. 
A főtáblán 128 játékos van: Ebből 104 ranglistás játékos, 16 játékos a selejtezőből jut fel, 8 pedig szabad-kártyával indulhat.

Egy évben 500 ATP pont összegyűjtésével lehet nagyjából a ranglista 100. helyére kerülni. 50 pont az 500-550. helyhez elég.)


Az egyes versenyeken szerezhető ATP pontok táblázata - Forrás: ATP  

"… A Manta-i győzelem pénzügyileg nem sokat hozott a konyhára, de segít abban, hogy a Grand Slam tornákon a főtáblára juthasson. Az a lényeg, hogy nagy tornákra eljusson. Russel 32 tornán vett részt, de pénzdíj jövedelmének 40%-át a Grand Slam tornákon kereste meg...


...Amíg 1990. óta a US Open pénzdíjai több, mint négyszeresére emelkedtek úgy, hogy az első kör vesztesei is 23 000 dollárt kapnak, közben a Challenger tornák pénzdíja semmit nem változott.***

Profi teniszversenyek pénzdíjai -

A világ tetején


Roger Federer
1981-es születésű svájci teniszező. 


A 2013. végén a világranglista 6. helyezettje volt. 1999. óta top 100-as játékos. 2004-2008, 2009-2010 között folyamatosan, 2012-ben 3 hónapig volt világelső.

Karrierje során csak a pénzdíjakból 80 millió dollárt keresett. (Szponzori szerződései évi kb. 40 millió dollár bevételt jelentenek számára).

A mérkőzésekre nemcsak a legalább 4 fős tenisz-team, de gyakran az egész családja elkíséri. 

Federer 2014. elejétől a hatszoros Grand Slam győztest, és korábbi világelsőt Stefan Edberget alkalmazta edzőként Severin Lüthi mellett.

Évente 40 000 dollárt költ csak a teniszütői karbantartására. A nagy versenyeken - külön díjazás fejében - mindig ugyanaz a személy húrozza az ütőit. 


***

Profi teniszversenyek pénzdíjai -

A konfliktus, és megoldási kísérletek


A probléma
az, hogy a Challenger, ill. leginkább a Futures tornák résztvevői az alacsony pénzdíjak miatt önerőből képtelenek kitermelni a fejlődéshez, a feljebb jutáshoz szükséges pénzt.  

Az ATP ill. ITF illetékesei - felismerve a probléma súlyosságát - több intézkedést is hoztak:

2013-ban az ATP a Challenger tornák pénzdíjának növelésére 3 éves programot dolgozott ki.

"... Ez nagy kihívás, mert a Challenger torna nehezen eladható termék" - mondta Andre Silva az ATP részéről. 

Az egyik jelentős probléma, hogy a játékosoknak hétről hétre akár más-más kontinensre kell utazniuk, ami jelentősen megnöveli az utazási költségeket. Az ATP most megpróbálja a versenynaptárt úgy kialakítani, hogy az utazási költségek csökkenthetők legyenek.

További törekvés, hogy a Challenger versenyek egy részénél megemeljék a pénzdíjat és a szerezhető ATP pontok számát. Ezzel megkönnyítenék a játékosok World Tour versenyekbe való feljutását.   

"... Pillanatnyilag sok az 50 000 dollár összdíjazású verseny, növelni fogjuk a 75 000, 100 000 és 125 000 USD összdíjazású (és egyúttal több ranglista pontot adó) versenyek arányát"

Ezen kívül, a három éves program keretében, (2014-től) első lépésben 5 000 dollárral, 35 000-ről 40 000 dollárra emelik a legalacsonyabb összdíjazást.


2013-ban a Wimbledoni tornán jelentősen növelték a pénzdíjakat 2012-hez képest, és nemcsak a finalistákét: A selejtezőkben 41%-kal, a főtáblán az első három fordulóban 62-64%-kal emelkedtek az összegek. A pénzdíjak a többi három Grand Slam tornán hasonlóképpen növekednek.

Forrás: Wimbledon


A CNBC egy cikke szerint: 
„ ... A sport top játékosai felismerték, hogy mennyire nagy a különbség a magasan és alacsonyan rangsorolt játékosok pénzdíja között. A top 5 játékosok és a Grand Slam bizottságok a pénzdíjak megemeléséről döntöttek, különösképpen az első fordulót elvesztő játékosok tekintetében".

... "A pénzdíjak emelésénél az a cél, hogy a táblának az a része kapja a nagyobb mértékű emelést, amelynek igazán nagy szüksége van erre, vagyis a selejtezőkön, és az első fordulóban vesztes játékosok" - nyilatkozták a Wimbledoni szervezők.

Nem történt azonban előrelépés a Futures tornák esetében, amelyeket a Grand Slam tornákhoz hasonlóan szintén az ITF szervez. 

Ha az egy évben rendezett kb. 600-700 Futures torna összdíjazását versenyenként 10 000 dollárral megemelnék, az évente 6-7 millió dollárt jelentene. A 2014-es Ausztrál Open összdíjazása kb. 30 millió dollár. Ha az év során 4 Grand Slam versennyel számolunk, akkor ez 120 millió. A Futures tornák díjazásának növelése ennek 5-6%-a lenne...

Jelenleg a férfi világranglista 2100 helyezettjéből az első 100 képes megélni a teniszből. Mi dönti el, hogy hány profi teniszezőt tart el a világ?


2014.01.A Profi teniszversenyek pénzdíjai oldalról vissza a Teniszverseny oldalra