Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel


Az Alexander Waske és Rainer Schüttler német Davis kupa játékosok által alapított teniszakadémia sok fiatal tehetségnek nyújt segítséget.

Egyik közülük, Dominik Schulz, 21 (16.03.1992) éves német teniszező, jelenleg (2014.01.) 853. helyen áll a világranglistán. A legjobb helyezése  747. volt. A teniszakadémiára látogató Janko Tipsarevic most Dominiknek ad tanácsokat.


Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel -
Munka Dominik Schulz-cal
.


1.: A röptéről

J.T : ... a találati pont időpillanatában az egyik lábadnak a levegőben kell lennie. Gyerünk!

J.T : ... ok, ha legközelebb a hálóba ütöd a labdát, akkor 20 felugrás magasra húzott lábbal!

J.T : ... egyszerűen tilos egy edzésen egymás után 3 labdát a hálóba ütni! Hiszen ez az egyetlen dolog, amire figyelned kell! Mi lesz amikor a meccsen még az érzelmekkel - félelem, aggodalom, győzni akarás - is meg kell küzdened? Mi lesz, ha a vonalbíró rosszul dönt, a pálya rossz, a világítás nem megfelelő? Akkor nemcsak arra kell gondolni, hogy ne ronts! Ez az edzésen nem történhet meg! Nagyon keménynek kell lenned magaddal szemben, hogy ez ne történjen meg még egyszer!

2. A szerválásról (3:40)

D.S.: ... te hova dobod fel a labdát? Magad elé vagy inkább maga mellé?

J.T : ... Én inkább magam mellé dobom a labdát, hogy rá legyek kényszerítve, hogy a csípőmet elfordítsam, mert én kevéssé fordítom el a csípőmet. ... korábban inkább előre dobtam a labdát, de akkor szembe fordulva maradtam a pályával.

J.T : ... csak a labda megütésére kell koncentrálnod. ... Mindegy mi történik, csak arra kell gondolnod, hogy a labdát a lehető legmagasabb ponton üsd meg! ...

Nekem a legnehezebb ellenfél Federer. ... ? (itt sajnos túl sok a zaj. nem lehet érteni a szöveget. a szerk)... Ha magasan ütöd meg a labdát, akkor bármit csinálhatsz. .... A feldobás mindig konstans kell, hogy legyen! 

***


Janko Tipsarevic ütőszponzoránál, a Technifibre-nél is jelentős szerepet vállal a fiatal tehetségek felkarolásában.

2013-ban az ATP, és a Tecnifibre egy 5 éves partnerséget jelentettek be, amelyben a Tecnifibre az ATP Tour Hivatalos Partnerévé vált.

A párizsi székhelyű nemzetközi gyártó ezzel az
ATP Tour Hivatalos szállítója az ütők, húrok, táskák és kiegészítők tekintetében, valamint a Hivatalos Szponzora 2017-ig a Barclays ATP World Tour Finals-nak.

Az együttműködés egyik része az "On the road to the ATP Tour" program, amelyben Janko Tipsarevic mentorkodásával 4 fiatal Tecnifibre játékos kap lehetőséget a továbbfejlődésre. Ennek az új programnak egy korábbi állomása volt a "Next Generation" széria.

A programok keretében a kiválasztott játékos Janko-val utazik egy versenyre, ahol az egy hét gyakorlatilag minden percét együtt töltik, együtt edzenek, és Janko tanítja őt.

***

Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel -
Fucsovics Márton
2012. nyarán a Next Generation programban töltött el Tipsarevic-csel egy hetet Gstaad-ban:***

Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel -
Részletek a Gregoire Barrere-rel,
Marseilles-ben eltöltött napokról (ATP On the road):0:30
J.T : Amikor belépsz a pályára tenyeres oldalon, nem kell még laposabban ütnöd. Ne változtass a lendítésen és a mozdulaton. Csak annyi a különbség, hogy amikor belépsz, a labdád gyorsabb lesz, mert az ütésbe erősebben beleadod a testsúlyodat. Semmi mást nem kell csinálnod. 

1:53
J.T : Amikor rövidebb labdát kapsz, nem gondolkozol, legelőször a megfelelő lábaddal előre lépsz. Nem gondolkozol, nem vársz, amíg a labda lejjebb esik. Nem.

J.T : Még sok tennivaló van, de Greg jó úton van ahhoz, hogy jó játékossá váljon.

***


G.B.: Ez elég jó ütés Roger ellen!

J.T : A következő ütésnél emlékezz arra, amit a tenyeresről mondtam. Nagyon fontos, hogy kihasználd azonnal a pályán elfoglalt helyzeted előnyeit! Az első adandó alkalommal azonnal ki kell használnod a lehetőséget.

Aztán nézd meg a hibát, amit elkövettem: ez pont az a hiba, amit mondtam neked. A testsúlyomat nem az ütés irányába mozgatom, hátraesem.

Nézd! Amint képes vagy a testtömegeddel követni a labdát, a helyzetnek megfelelő ütést választhatod.

G.B.: Tetszik, ahogy megvéded a pályát...

J.T : Nem, én nem...

G.B.: Legalábbis jobban, mint én!

J.T : Igen, sokat beszélek arról, hogy legyél agresszív, hogy támadj, de tudni kell védekezni is. Szerintem a jövőben a tenisz egyre inkább arról fog szólni, hogy hogyan fordítsuk a védekező helyzetet támadássá. A támadás és a védekezés egyaránt szükséges. De a lábmunka révén a védekezés támadásba fordítható.

Dolgozz keményen, és biztosan megtalálod a sikerhez vezető utat!

***

Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel -
David Britton-nal Párizsban (ATP On the road)J.T :
Az alapvonal-ütéseid elég tiszták. Ezzel kapcsolatban nincs mit megjegyeznem. 
De van egy dolog, amin nagyon keményen kell dolgoznod: a lábmunka.
Úgy gondolod, hogy nem szükséges mozognod. Hidd el nekem: az a rossz szokás, hogy nem kell mozogni, mert középen állva, egyhelyben ütöd a labdákat az edzésen, a meccsjátéknál is meg fog maradni.

Sok olyan játékos van, aki nagyon gyors, de nem elég jó a lábmunkája. A lábmunka azt jelenti, hogy folyamatosan mozgásban kell tartani a lábadat, és minden egyes labdához pontosan hozzá kell helyezkedni, még a lassú, döglött labdákhoz is!


***

Szintén ennek az együttműködésnek a keretében Fucsovics Márton 2013. végén edzőpartnerként vehetett részt a londoni Barclays ATP World Tour Finals-on.A Profi teniszedzés Janko Tipsarevic-csel oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra