Profi tenisszel kapcsolatos
kérdések és válaszok 


Kérdésfelvevéshez kattintson 
erre az oldalra
Az oldal alján levő nyomtatványt töltse ki és küldje el!

***


Kérdezze a teniszedzőt :
Van értelme elkezdeni?


Azonosítóm (valós vagy választott név): Ákos00
Tenisztudásom: Előrehaladott kezdő
Ilyen gyakorisággal játszom: Hetente többször
Korom: 20 év alatt
Ezen a településen lakom: NyíregyházaKérdésem:


Szia Tanár úr!

A kérdésem a következő lenne habár lehet kicsit hülyeség(elnézést) de majd meglátjuk. Tehát, 16-17 éves vagyok és szeretném elég keményen csinálni ezt teniszt szeretnék profivá válni is akár, ehhez mennyi időre lenne szükség ha becsülettel csinálnám és elég sokat gyakorolnék és minél hamarabb egyre jobban menne? Mi szükséges ehhez? Én úgy érzem az erőlétemmel nincs gond sőt az már egy jó alap lehet arra hogy hamarabb jobb legyek? Van e még értelme elkezdeni ha nagyon élvezném és akarnám? Mit kéne ahhoz tennem még többet?

Előre is köszi.  


Válasz:


Szia Ákos,

Nem valószínű, hogy profi játékos leszel, mert a profik nagy része 4-5 éves kora óta teniszezik, napi szinten rengeteg munkát és pénzt beleölve; ezt az előnyt lehetetlen behozni.
De ha van kedved teniszezni, és élvezed a játékot, akkor mindenképpen van értelme edzeni, az majd eldől, hogy meddig jutsz. Lehet belőled egy nagyon jó amatőr játékos, és elsajátíthatsz egy olyan sportot, amit akár 80 évesen is élvezettel űzhetsz.  

Akkor tudsz a leggyorsabban fejlődni, ha a tenisz minden aspektusával foglalkozol: technika, erőnlét, lábmunka, meccsjáték, mentális elemek, taktika.  

Az edzések mellett érdemes mihamarabb hasonló tudású teniszpartnert keríteni, hogy vele tudj gyakorolni, meccseket játszani. 


Üdvözlettel,

ImreKérdezze a teniszedzőt :
Amatőrből profi
(2014.06.08.)


Azonosítóm (valós vagy választott név): Balazs01
Tenisztudásom: Haladó
Ilyen gyakorisággal játszom: Hetente egyszer
Korom: 20 év alatt
Ezen a településen lakom: Budapest


Kérdésem:


Lehet az, hogy valaki úgy lesz profi, hogy sok amatőr világbajnokságot nyer meg egymás után? Például 5 tennis amatőr világbajnokságot nyer meg folyamatosan? Visszajelzését előre is köszönöm.

Sz. Balazs


Válasz:

Kedves Balázs,

Profi játékossá az válik, aki az ITF honlapon 60 USD éves költség ellenében ún. IPIN (Nemzetközi játékos azonosító szám) kódot regisztrál. A profi versenyekre csak ezzel a kóddal lehet regisztrálni.

18 év felett a profi versenyek legalsó szintjét a Futures versenyek jelentik. Júniusban például 3 Futures versenyt (F1, F2, F3) is rendeznek Magyarországon, egynek most volt vége Budafokon, még kettő lesz Siófokon. Ezeken a versenyeken egyébként díjtalanul meg lehet nézni a meccseket. 

Futures versenyeken (ITF/ATP) ranglista alapján lehet elindulni, de ha a kvalifikációs tábla esetleg nem telik meg, akkor ranglista helyezés nélküli játékos is elindulhat a nevezési díj befizetés után (30 EUR). 

A ranglista helyezés nélküli játékosok kiválasztása szigorúan szabályozott, ún. érdem-rendszer alapján. Ez a rendszer az ITF ranglista helyezés nélküli játékosoknál először a nemzeti ranglisták első 500 helyezése alapján szelektál úgy, hogy a különböző nemzetek játékosai egyenlő arányban jussanak lehetőséghez. Ha így sem telik meg a selejtező tábla, akkor jelentkezők közül sorsolás útján választanak.

szabadkártyákat a rendező nemzet tenisz-szövetsége ítéli oda az arra érdemes játékosoknak. 

Ha a kvaliból egy játékos feljut s főtáblára, és ott a 16 közé jut, akkor megszerzi első ATP ranglista pontját, ahogy Zsiga Máté a budafoki (2014.06.) versenyen. Aki megnyeri a Futures versenyt, az 18 ranglista pontot kap. 

A profi versenyzés következő szintje az Challenger versenysorozat, az ATP World Tour versenysorozat, és végül a Grand Slam-ek. 

A TOP 100-ba kerüléshez egy év alatt kb. 500 ranglista pontot kell összegyűjteni. Rafael Nadal ma a Roland Garros megnyerésével 2000 ranglista pontot szerzett.


Üdvözlettel,

ImreKérdezze a teniszedzőt :
Ki tud megélni a teniszből a 
profi játékosok között? 
(2014.)


Azonosítóm (valós vagy választott név): peter94
Tenisztudásom: Kezdő
Ilyen gyakorisággal játszom: Havonta 1-2 alkalommal
Korom: 20 év alatt
Ezen a településen lakom: Kőrös....Kérdésem:


Jó napot kívánok!

Az a kérdés merült fel bennem hogy mi kéne ahhoz, hogy valaki profi szintre kerülhessen a tenisz világában és hogy ebből akár meg is éljen, és mennyibe kerül eddig eljutni? Tehát pl.: hány éves korában kell elkezdenie a teniszt, milyen tornákon kell részt vennie stb?? Én magam még csak most szemezgetem a tenisszel hogy kipróbálnám..


Válasz:


Kedves Péter,

A profi teniszezők javarésze 4-5 éves korában kezdett el teniszezni. Ahhoz, hogy egy férfi teniszező meg tudjon élni a teniszből, TOP 100-as játékossá kell válnia. 

Férfi teniszezők átlagos útja a TOP 100 felé:

1. 4-7 éves korban kezdenek teniszezni.

2. A tenisz iskolában kimagasló eredményeket érnek el.

3. Leigazolt versenyzők lesznek.

4. Helyi és országos szinten kimagasló eredményeket érnek el a korosztályos versenyeken. (Ezen a szinten a havi költség már 100 000 Ft nagyságrendű).

5. Kimagasló eredményeket érnek el a nemzetközi mezőnyben az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) versenyeken a junior korosztályban.  

6. 16-18 éves koruktól részt vesznek az ITF Futures versenyeken, és elkezdik gyűjteni az ATP (Profi Teniszezők Szövetsége) ranglista pontokat. (Itt az edzések és utazások éves költsége már a 10 millió Ft-ot is elérheti.)

7. A Futures versenyek után a ranglista pontok emelkedésével jogot nyernek az ATP Challenger versenyeken való induláshoz.

8. A Challenger versenyeken elég ranglista pontot gyűjtenek ahhoz, hogy kisebb, ATP 250-es tornákon induljanak.

9. 500-as és 1000-es ATP versenyeken indulnak.  

Ahhoz, hogy egy férfi teniszező fedezni tudja a költségeit, el kell érnie a 8. lépcsőt. Az ATP adatai alapján egy TOP 100-as játékos éves költsége kb. 130 000 USD (kb. 30 millió Ft).  

Aaron Krickstein (amerikai) volt a legfiatalabb játékos, aki Top 100-as játékos lett, 1983-ben, 16 éves korában. A legidősebb Ken Rosewall (ausztrál), 1978-ban, 44 éves korában Top 100-as játékos volt. 

Üdvözlettel,


ImreWimbledonban indulni


Azonosítóm (valós vagy választott név): balint826
Tenisztudásom: Haladó
Ilyen gyakorisággal játszom: Hetente többször
Korom: 20-30 év között
Ezen a településen lakom: Dartford, UK

Kérdésem: Udv,

Eloszor is bocs az ekezetek miatt! 

Sokat gondolkodtam rajta, milyen is lehet elindulni amatorkent Wimbledonban! Azt mar sikerult kideritenem, hogy 1968 elott csak amatorok indulhattak, utana viszont mar profik is! En mint amator ugye csak selejtezo reven kerulhetnek be amit Wimbledon elott rendeznek es 3 korbol all! Tehat a kerdesem: a selejtezon hogyan tudok indulni? 

Valaszodat elore is koszonom!

Balint


Válasz:


Kedves Bálint,

A wimbledoni tenisztornán játékosként részt venni nem könnyű. Most a kérdésed kapcsán a férfi egyes kategóriát nézzük át. Összegzésképpen azt mondhatjuk, hogy az ATP ranglista első 250-280 helyezettjének van arra lehetősége, hogy elinduljon Wimbledonban.

A főtáblán 128 játékos van: Ebből 104 ranglistás játékos, 16 játékos a selejtezőből jut fel, 8 pedig szabad-kártyával indulhat. A 104 raglistás játékos közül 32 kiemelt, ami azt jelenti, hogy az első 2 körben alacsonyabban rangsorolt játékossal játszik, és csak a 3. körben találkozhat kiemelt játékossal. A győztesnek 7 meccset kell nyernie a főtáblán.

A selejtezőket nem Wimbledonban, hanem Roehampton-ban tartják, 16 füves pályán. A selejtezőben 128 játékos vesz részt, amelyből 119 a ranglistás helye alapján indulhat, 9 pedig szabad-kártyával. (A szabad-kártyákat egy bizottság ítéli oda, olyan - jellemzően brit - játékosoknak, akik a versenyt megelőzően kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy indulásuk különös érdeklődésre tarthat számot.) 

2013-ban Steven Diez, kanadai teniszező volt az utolsó, aki (az ATP ranglista 242. helyezettjeként) indulhatott a selejtezőben a ranglistás helye alapján. 

Idén szabad-kártyával 7 angol és 1 kanadai teniszező indulhatott a selejtezőben. 

Érdekesség, hogy 2013-ban Fucsovics Márton a 10. volt a selejtező "várólistáján" 254. ATP ranglistás helyezésével.

Ahhoz, hogy egy játékos a főtáblára kerüljön a selejtezőből, 3 meccset kell egymás után megnyernie, ezekből az első kettő fordulóban 2, a harmadik fordulóban 3 nyert szettre játszanak.

Hát, dióhéjban ennyi a wimbledoni részvételről. Mindenesetre én lennék a legboldogabb, ha szerény rovatomban egy wimbledoni indulót üdvözölhetnék!

Üdvözlettel,

Imre A Profi tenisszel kapcsolatos kérdések és válaszok oldalról vissza a Kérdezze a teniszedzőt oldalra