Pozitív találat a teniszben

Pozitív találat a teniszben

Mi a teniszben a pozitív találat? Hogyan kell a labda és az ütő között pozitív találatot létrehozni? Videók és könyvek sora szól a helyes ütéstechnikáról, ami szép és jó, de önmagában nem garantálja a pozitív találatot.

A pozitív találat az az esemény, amely életben tartja a labdamenetet. Vagyis minden találat pozitív, amely a háló felett az ellenfél térfelére juttatja a labdát. Technikailag nem kell tökéletesnek lennie, és nem kell szépnek lennie. Csak életben kell tartania a labdamenetet.

Mennyire tudja frusztrálni az embert, ha egy ún. „fal” játékostól kikap; egy olyan szörnyen unalmas játékostól, aki csak visszateszi a pályára a labdát. Meg kell őrülni tőle, nem? Olyan játékos, aki esetlen mozdulatokkal csak visszaüti a háló felett a labdát a pozitív találat segítségével. Biztos tudják, kikről beszélek. Minden teniszjátékos, aki élete során már egyszer kikapott egy „fal” játékostól, - még ha tagadja is – egy dolgot elmondhat erről a látszólag megvetésre méltó játékstílusról. Hogy működik.

Egyetlen ok miatt működik. A „fal” játékos tudja, hogy a pozitív találathoz nem kell jó ütéstechnika. Segít, de nem elengedhetetlen. A labdát nemcsak technikailag jó ütéssel lehet a háló felett átütni. Ahhoz, hogy a labdamenetet életben tartsuk, nem kell szépen ütni. Csak pozitív találatot létrehozni.

Kérdés: Hogyan aránylanak a nyerő ütéseink ellenfelünk hibás ütésihez képest? Még profi szinten is a pontok legtöbbjét a kikényszerített vagy ki nem kényszerített hibák adják. A kikényszerített, és a ki nem kényszerített hibáknak egy közös jellemzőjük van: a negatív találat következményei. Minden találat negatív, amely NEM tartja életben a labdamenetet.

Ha a teniszt a találat oldaláról nézzük, azt látjuk, hogy az a játékos nyeri a pontot, aki utoljára hoz létre pozitív találatot, illetve az a játékos veszti el a pontot, aki először hoz létre negatív találatot. Kitartó negatív találatokkal nemcsak pontot, de szettet, és meccset is veszthetünk. Sőt a teniszpartnereknek és az ebédmeghívásoknak is búcsút mondhatunk. Senki nem akar olyan játékossal játszani, aki gyönyörűen üt, de mindig negatív találatot produkál. Itt nem a jó labda, és nem a legújabb ütő számít, hanem a pozitív találat. Törekedjünk a pozitív találatokra; nem feltétlenül nyerünk majd, de nem verjük meg saját magunkat, és továbbra is kapunk ebédmeghívást.

A pozitív találatok mennyisége hozza meg a győzelmet. Adjuk vissza a labdát eggyel többször, mint ellenfelünk, és nyertünk. Persze, jó érzés nyerőket ütni, de a pozitív találatok folyamatossága és mennyisége hozza meg a végső győzelmet. Most pedig beszéljünk a pozitív találatok minőségéről. Az ütéstechnika itt jön képbe. Pozitív találatot üthetünk kerettel és rémisztő, szánalmas lendítéssel. Ez az ütés egy rossz minőségű pozitív találatot eredményez, amelyet előszeretettel hozunk összefüggésbe a „fal” teniszezők játékával. Rossz minőségű, és nagy mennyiségű pozitív találat. Nyernek, de csúnyán.

Pozitív találatot produkálhatunk tökéletes lábmunkával, kidolgozott, profi lendítéssel és ütéstechnikával is. Ez a jó minőségű pozitív találat. Ha ilyen jó minőségű találatot ilyen nagy mennyiségben tudunk produkálni, akkor úgy fogunk játszani, mint Lleyton Hewitt, a világklasszis „fal” játékos. Képzeljük csak el! Egy valaha volt világelső játékos egy ostoba „fal” játékos! Ami ennyire hatékony „fallá” teszi őt, az éppen az, hogy jó minőségű, és nagy mennyiségű pozitív találatot produkál. Ez bármely játékos számára módfelett hatékony kombináció.

Ha korábban már olvasta a Párhuzamos mód című könyvet, akkor felvetődhet a kérdés, hogy mindez hogyan kapcsolódik a zónában való teniszezéshez. A válasz egyszerű. A találat a találati zónában jön létre. Gyakoribb a pozitív találat a találati zóna külső felében, ahol a találat megfelelően időzített. A negatív találat általában a találati zóna hozzánk közelebb eső felében jön létre, ahol az ütés időzítése nem megfelelő. Ha legközelebb a TV-ben profi meccset nézünk, figyeljük meg a játékosok ütéseit a találati zóna szempontjából!

Figyeljük meg, hogy a játékosok a meccs teljes időtartama alatt mennyire hatékonyan kontrollálják a találati zónát! Látni fogjuk, hogy a negatív találatok a találati zóna játékoshoz közelebb levő felében jönnek létre, és a pozitívak pedig a játékostól távolabbi részen. Ez a kezdő játékostól a profi versenyzőkig minden szinten érvényes. Ez az, amit a Párhuzamos mód c. könyvben a változó fókusz (a labdát nézem) és a rögzített fókusz (a találati pontot nézem) hatékonysága és pontossága különbségeként hangsúlyoztam.

Ha a labdát nézzük, akkor agyunk addig nem kap a találati zóna területéről addig közvetlen információt, amíg a szemünk fókusza oda nem ér, és a labda gyakran hamarabb ér a találati zónához, mint szemünk fókusza. A vizuális hiba rossz időzítést, és rossz találatot eredményez. Elvesztjük a pontot. És bár a felületes szemlélőnek úgy tűnik, hogy a hibát ütéstechnikai probléma okozta, valójában a vizuális információ-bevitel hibája az ok.

Mivel a szemünk nem képes a labda sebességével lépést tartani, az agynak helytelen infomációt küld. De az agy nem tudja, hogy a kapott információ helytelen. És a helytelen információ alapján ad utasítást a testnek. Mi következik ebből? Negatív találat. Újabb hiba. Az ebédmeghívás igen gyenge lábakon áll.

Az emberi szem bizonyos gyakorlatok segítségével képes némileg jobban követni a labda mozgását, de a szabadidős és klubversenyzők inkább az ütéstechnikájukat csiszolgatják a szemmozgató izmok erősítése helyett. Ez azért nem jó, mert a helytelen vizuális információk okozta hibás ütéseket nem lehet az ütéstechnika fejlesztésével korrigálni. Ez az igazság. Ha a vizuális problémákat nem orvosoljuk, akkor játékunkat csak bizonyos korlátok között tudjuk fejleszteni, és játékunk soha nem fog igazán összeállni.

A tenisz a zónában éppen ezt a lehetőséget biztosítja számunkra. Apárhuzamos működésmód sajátos vizuális feldolgozási módjával adja a csúcsteljesítmények alapját. Ha megváltoztatjuk a játék során használt vizuális információ-beviteli módot, akkor képesek leszünk teniszjátékosként a maximumot nyújtani. Ha a labdára fókuszálás (soros mód) pontatlan és rossz időzítést eredményez az ütéseknél.

A párhuzamos mód (a találati pont megkeresése egy rögzített fókusz sík felületén) nemcsak a szakemberek által ma ismert legpontosabb információbeviteli mód, de eszköz arra is, hogy a flow-ban, zónában teniszezzünk. Aki már játszott a flow-ban, vagyis a zónában az emlékezik rá, hogy mi jellemzi ezt az élményt.

1. Jobban látja a labdát, mint máskor. Ok: Az érkező labda a fókuszsík felé érkezve válik egyre élesebbé.

2. Jobban tud koncentrálni, mint máskor. Ok: Két agyféltekés üzemmód, amelyet a párhuzamos mód eredményez.

3. Jobban teniszezik, mint máskor. Ok: A pontos információ-beviteli mód pontos agyi outputot eredményez.

A lényeg az, hogy a zónában teniszezve több pozitív találatot érhetünk el, mint a normál teljesítmény üzemmódban. Minél több a pozitív találatunk, annál több meccset nyerhetünk, ill. annál több teniszpartnerünk és ebédmeghívásunk lesz.

Scott Ford
Arete SportA Pozitív találat a teniszben oldalról vissza a Tenisz a zónában oldalra