Mentális edzés és imagináció a teniszben

Hatékony teniszedzés otthon, a karosszékben

A mentális edzés és az imagináció a teniszjátékunk fejlesztésének fontos eszköze lehet.

A cselekvés gondolata kiváltja magát a cselekvést is. Ha olyan tevékenységre gondolunk, amelyről van kinesztetikus emlékünk, akkor akaratlanul végre is hajtjuk a mozgást. Nem feltétlenül tudatosul, de ha egy adott cselekvésre gondolunk, az izmainkban is mérhető impulzusokat generál.

kinesztetikus emlékezet azt jelenti, hogy izmaink emlékeket tárolnak azon cselekvésekről, amelyet már végeztünk. Az izmok emlékeznek arra, hogy milyen tenyerest vagy fonákot ütni, vagy szerválni, vagy éppen írni. Kinesztetikus emlékezetünket folyamatosan használjuk.

Mozgással, valamely mozdulat végrehajtásával ingereljük az agy kinesztetikus pályáit. Meghatározott kinesztetikus pályáknak ismételt és tudatos ingerlése először a cselekvés ismétlésével (ez történik a teniszedzés során) – de, akár gondolati úton is – megerősíti a kialakult agyi kapcsolatokat. Az agyi kapcsolatok megerősítésével a megszerzett ismeretek elmélyülnek.

Ez az élettani háttere a mentális edzésnek is. Ez gondolatban történő gyakorlást jelent; valamely mozgássornak a gondolati végrehajtását.

A gondolati úton való gyakorlás kkor a leghatékonyabb, ha enyhén relaxált állapotban végezzük, ezért kezdődik mindig relaxációs gyakorlatokkal. A relaxáció egyik módja a relaxációs légzőgyakorlat. A légzés tudatos lassítása és a hasi légzés relaxáló hatású. Relaxált állapotba kerülhetünk elalvás előtt is. Ilyenkor a külső ingerek kizárása könnyebben megy.

Becsukott szemmel idézzük fel minél részletgazdagabb képpel az adott ütés, ütéskombináció kivitelezését. A vizualizáció során felidézhetjük azt, ahogy a TV-ben látott teniszmeccsen a játékos végrehajtotta az ütést. Felidézhetjük az ütést úgy is, hogy mi magunk hajtjuk azt végre.

Ez többször ismételjük meg, egyre több részletet kidolgozva, kiszínezve a képen: ahogy beleállunk az ütésbe, ahogy a cipőnk csúszik a salakon, ahogy a labdát nézzük, a találati pontot, az ütő kivezetését.

A gondolati úton nemcsak cselekvéseket, hanem érzéseket, hangulatokat is felidézhetünk. Felidézhetjük egy nyerő ütésünket követő hangulatunkat. Felidézhetjük, a nyerő ütés után a szurkolók ujjongását. Csak pozitív dolgokat idézzünk fel! Csak a pozitív gondolatok erősítenek minket. Abban, hogy az ördögöt a falra fessük sokunknak már jelentős tapasztalata van. Most ennek az ellenkezőjét kell tenni.

A gondolati úton történő edzés a fizikai edzések kiegészítője. Kísérletek szerint kimutatható mértékben képes elmélyíteni a fizikai gyakorlás eredményeit. Ez a fajta edzés akkor hatékony, ha a mozgássort fizikai gyakorlás előzi meg. Az élvonalbeli teniszezők hetente 3-4 órát töltenek ezzel a fajta edzéssel.

A fizikai gyakorlás hatékonyságát tovább segítheti, ha pl. a teniszközvetítés alkalmával a pontokat követően figyelmesen megnézzük a lassításon egy-egy ütés kivitelezését. Próbáljuk meg azonosítani a mozdulat azon részeit, amit kevéssé uralunk saját ütéseink során. A teniszedzés alkalmával törekedjünk a lassított mozdulatok, mozdulat elemek felidézésére, és lemásolására.

Az imagináció ehhez hasonló fogalom, de némiképpen eltér a mentális edzés fogalmától; egy egész mozgássor, ütéskombináció elképzelése közvetlenül a mozgás végrehajtása előtt. Ezt tesszük a teniszmeccsen, amikor pl. a szerva előtt végiggondoljuk a szerva mozdulatát, és felkészülünk a végrehajtásra.

Az imaginációt fókuszálás, összpontosítás előzi meg. A fókuszálást segítik a rítusok; a labda pattogtatása, a haj fül mögé tűrése, stb. Ezt követően a játékos felidézi magában a feldobást, a szerva összetett mozdulatsorát, a labda röppályáját, a labda becsapódását az ellenfél térfelén, a megfelelő ütőkivezetést.A Mentális edzés, imagináció oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra