Medicinlabda gyakorlatok

Segítség a teniszütések erejének növeléséhez

A medicinlabda gyakorlatok sokféle lehetőséget kínálnak a teniszütések erejének növelésére. A medicinlabda gyakorlatok elsősorban a törzsizomzat erősítésén keresztül járulnak hozzá az ütéserő növeléséhez. A régen használt bőr bevonatú medicinlabdák helyett ma már rugalmas műanyagból készülteket is találhatunk, amelyek felpattannak a földről.

A súlyuk 1 kg-tól indul felfelé. A tenisz edzésekhez az amatőrök 1-3 kg-os labdát használhatnak, a profi teniszezők 4-5 kg-ossal is könnyen bánnak.

A gyakorlatokat egyedül, egy fallal szemben végezhetjük vagy akár párban, a teniszpályán, az adogatóudvaron belül. Az ismétlések száma gyakorlatonként 5-15 legyen.

Bemelegítésképpen a gyakorlatokat akár normál, akár óriás teniszlabdával, vagy bármely kis súlyú labdával végezzük el. A medicinlabdát kézbe véve a mozgásokat először lassabban, hirtelen erőkifejtés nélkül végezzük. 


1. Szerva erejének növelése

1. A labdát a fejünk mögül felfelé-előrefelé dobjuk a falnak vagy a háló túloldalán álló partnernek. 


2. A hálótól kissé hátrébb állva a labdát a fej fölül indítva a háló irányába, még saját térfelünkre lepattintva dobjuk a partnernek.

3. A labdát fejünk fölül indítva pattintsuk erőteljesen a lábfejünk elé a földre, majd a visszafelé eső labdát kapjuk el. (Az orrunkra vigyázzunk...) 

4. A labdát guggolásból felugorva dobjuk felfelé, majd lepattanás után kapjuk el.

5. A labdát váltogatva egy kézzel dobjuk a falnak ill. partnerünknek. Ügyeljünk arra, hogy a könyökünket az eldobás előtt a fülünk mellett tartsuk. 

2. Tenyeres és fonákütés erejének növelése

Ezek a gyakorlatok a törzsizomzat erősítésén keresztül a felsőtest elforgatásából származó erőt növelik később az ütéseink során; a profi teniszezők is rendszeresen végzik ezeket.

Figyeljünk arra, hogy a gyakorlatokat a teniszütésekhez hasonlóan egyenes derékkal, térdünket behajlítva végezzük.

1. A labdát két kézzel fogjuk. A dobást térdünket minél inkább behajlítva, jobb vagy bal oldalról derékmagasságból indítjuk. A gyakorlatot nyitott és félig zárt (tenisz) állásból is végezzük el. 


2. 
Az előző gyakorlatot mozgás közben is végezhetjük, a pályán keresztirányú dobást végezve, ill. a falnál oldalirányba dobva a labdát. A keresztirányban érkező ill. pattanó labdát oldalsó kitámasztás közben kapjuk el.


3. Ha még nem vagyunk elég fáradtak, akkor a gyakorlatot 
végezhetjük a "hózentróger" mintára is ha: először az egyik játékos csak egyenest dob, a másik játékos pedig csak keresztet, majd váltanak. (A gyakorlatot az adogatóudvaron belüli területen végezzük.) A Medicinlabda gyakorlatok oldalról vissza a Teniszkondi oldalra