Lábmunka edzés - Wimbledonra készülve

Lábmunka edzés Wimbledon előtt

2013. július - Wimbledon

„Minden egyes pálya minden szegletét minden nap szigorúan átvizsgáljuk" – nyilatkozott a Telegraph-nak Neil Stubley, az új wimbledoni "gyepigazgató", válaszolva a gyep minőségét ért kritikákra. Tény azonban, hogy egyetlen napon 7 versenyző kényszerült sérülés miatt visszalépni, vagy a meccsét feladni.

Egyesek szerint a magas, 60 százalékos páratartalom miatt csúszott a szokásosnál jobban az All England Club füve. 

A Telegraph véleménye az, hogy sokan nem vesznek részt a Wimbledont megelőző felvezető versenyeken, így nem tudnak megfelelően alkalmazkodni a salaktól nagymértékben eltérő borításhoz.

Cikkünk célja, hogy a top játékosok füves edzésének bemutatásával a salakon játszó klubjátékosok figyelmét is ráirányítsa a lábmunka legfontosabb aspektusaira.


A videón Grigor Dimitrov edzését láthatjuk.
Mire hívja fel a figyelmünket a top 30-as (2013.) játékos edzése?

- Dimitrov speciális lábmunka-edzésen vesz részt, amelyet a pályán kívül, de azonos borításon tartanak. 

A füves borítás miatt a hangsúly a következő elemeken van:

- A focilabdás játéknál az indulás és a megállás gyakorlása a cél. A csúszósabb talajon fontos, hogy a labda felé mozogva sok apró lépést tegyünk, mert test súlypontját így tudjuk lábak felett tartani. Főleg a megállás előtt látjuk azt, hogy mennyire apró lépéseket tesz Dimitrov, és a labda mögé kerülve állítja meg azt.

Amikor a térdével állítja meg a labdát, arra kerül a hangsúly, hogy a térdet mélyen behajlítva a súlypontját lejjebb vigye, amely az ütések során biztosítja a megfelelő egyensúlyt. 

Az ásványvizes üvegek közötti mozgásnál figyeljük meg, mennyire aprók ezek a lépések. Ebből a mozgásból kell indulnia a felé érkező labda felé. 
(A versenyzők gyakorta két-háromszor is több lépést tesznek meg, mielőtt megütik a labdát, mint a klubjátékosok.) A gyakorlásnál magunk is törekedjünk erre.

A focilabdás gurítások már az igazi játékszituációt utánozzák. Dimitrov lépései puhák és aprók. Az edző kézzel gurítja a labdát, hogy az ne pattanjon fel.

A füvön kívül a mély homokban való lábmunka edzés is segítheti a lépések aprózását, és hatékonyan erősíti a lábat. 


A Lábmunka edzés oldalról vissza a Tenisz kondi-fitness oldalra