Kifarolós tenyeres


Kifarolós tenyeres - A legnagyobbak kedvence


A kifarolós tenyeres több pro játékos kedvenc ütése. Azért kedvelik nagyon ezt azt ütést, mert hatékony tenyeresükkel a fonákoldalról ütve is átvehetik a labdamenet irányítását, és könnyen be is fejezhetik a pontot. Miért?

1. Mert a tenyeres ütésük az erősségük.

2. A pálya-geometria adta lehetőségei miatt: Az oldalról történő ütés esetén az ütés lehetséges maximális szöge nagyobb, mint a középről történő ütése esetén, és ha az oldalra kifarolásból való ütésnél a profi játékos az utolsó pillanatig képes elrejteni az ütés szándékolt irányát, akkor védhetetlen ütést üthet.


Az ábrán sárgával a közéről ütött tenyeres lehetséges szögét, pirossal pedig a fonák oldalról ütött tenyeres lehetséges irányait láthatjuk.

Ami a technikát illeti, idézzük fel a tenyeres ütés technikáját. Ha a tenyeres oldalon az oldalvonal közelében állunk, akkor ahhoz, hogy egyenes ütést üthessünk, egészen el kell fordulni a felsőtestünkkel, vállunkkal. Ha így teszünk, akkor egyenest és keresztet is üthetünk.

Ha nem fordulunk el, akkor csak a keresztütést kivitelezhetjük megfelelően. Az egyenes ütés sem kizárt természetesen, de ott a karunkkal, csuklónkkal kell az ütőt „lavírozni”, és kevés az esély, hogy ez sikerül. Ezen túl, ha elfordulunk az ütés előtt, akkor mindkét irányt sikeresen üthetjük, segít abban, hogy ellenfelünk nehezebben olvassa az ütésünket.

Nézzük meg az alábbi videón Federer tenyeres ütéseit.Térjünk vissza a kifarolós tenyeresre:

A farolós tenyeres esetében a keresztütés nem értelmezhető. Az egyenes ütés az inside-in, az inside-out pedig az egyeneshez képest még inkább kifelé irányul. Ebből látható, hogy a kifarolós tenyeresnél elfordulás nélkül semelyik irány nem üthető.Sőt, az inside-out ütésnél az oldalraforduláson kívül még az ütőt tartó csuklót egészen hátra is kell szorítani ahhoz, hogy a találat pillanatában az ütőfej a megfelelő irányba nézzen.


A farolós tenyeres ütése nagyon erős lábmunkát igényel. Teljesen „meg kell kerülni a labdát”, az ütéshez a hálótól távolabb levő lábról rugaszkodunk el, és félnyitott, vagy semleges ütésállásból kell megütni a labdát.
A következő videón látható, hogy Nadal hátrafelé futásból készül az ütésre. A hátrafelé futás biztosítja azt, hogy az ütés előtt teljesen elfordult legyen a teste, hogy az inside-out oldalt is sikeresen üthesse.


A farolós tenyeres ütés extrém jellemzőivel lehetőséget ad arra, hogy a tenyeres oldalról ütött tenyeresünkkel kapcsolatban tudatosítsunk egy nagyon fontos dolgot:

Akkor, ha a tenyeres ütésnél figyelünk arra, hogy felsőtestünkkel minél inkább elforduljunk, - többek között - biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy biztosan üthessünk akár keresztet, akár egyenest. Ha a felsőtestünk (vállunk) nem fordul el eléggé, akkor sikeresen és biztosan csak keresztütést tudunk ütni.A Kifarolós tenyeres oldalról vissza Tenisz video oldalra