Inside outside ütések
a teniszben

Sokszor halljuk az inside outside ütések kifejezést a teniszben. De mit is jelentenek pontosan ezek?


Outside ütések:


Keresztirányú ütésváltás során fordulnak elő. Ilyenkor a játékosok felé érkező labda útja keresztezi testük vonalát. (A labda és a játékos viszonya a döntő.)Inside ütések:


Ilyenkor - az outside ütéssel ellentétben - a bejövő labda nem keresztezi a játékos testének vonalát.


A kettő közötti különbség abban áll, hogy hogyan ütjük, üthetjük vissza a labdát.

Az outside oldalra érkező labdák esetében az a legkönnyebb, ha a labdát oda ütjük vissza, ahonnan érkezett, vagyis nem változtatjuk meg a labda irányát. Ha így teszünk, akkor a az ütő fejének állását nem kell megváltoztatni a visszaütésnél.

Ahhoz hogy az ütés irányát megváltoztassuk, sokkal nagyobb erővel kell ütni, mint az azonos irányban való visszaadáshoz, és az ütő fejének mozgását nagyon pontosan kell időzíteni. A legkisebb késedelem szélesre ütést eredményezhet. A hiba kockázata akkor csökken, ha a beérkező labda rövidebb, vagy kevésbé erős.

Ezért láthatunk a meccseken olyan sok keresztirányú ütésváltást. A játékosok csak akkor döntenek az irányváltás mellett, ha erre lehetőség adódik.

Az inside oldalra érkező labdák esetén a csípő és a vállak az ütés irányába való természetesebb forgása miatt - könnyebb nagy erőt beleadni az ütésbe, így könnyebb az irányváltás.

A szabály tehát az, hogy - ha a hibát el akarjuk kerülni - csak az inside irányban érkező labdák irányát változtassuk meg.

Ha a beérkező labda rövid, vagy erőtlen -
és ezt kihasználva oldalt akarunk váltani - az a szabály, hogy ütésünk iránya merőleges legyen az alapvonalra, ne az oldalvonalat célozzuk, mert ez jelentősen növeli a hiba kockázatát. Ez az ún. 90 fokos szabály. Arra törekedjünk inkább, hogy hosszan, az ellenfél oldalán az alapvonal közelébe üssük a labdát.

Ha a labda erőtlen, akkor azért vállalható az irányváltás, mert könnyen tudunk jóval erősebbet ütni, mint a beérkező labda ereje. Ha a bejövő labda rövid, akkor az irányváltáshoz szükséges plusz erő azáltal biztosítható, hogy testtömegünket az ütés irányába tudjuk mozgatni.   

Ha játékunkban nem akarunk arra várni
, hogy az ellenfél röviden vagy erőtlenül üssön, hogyan kerülhetünk olyan pozícióba, ahonnan nagyobb biztonsággal irányt tudunk változtatni?

A tenyeres oldalon (általában ez mindenkinek az erősebb ütése) való kifarolás lehetővé teszi azt, hogy az eredetileg outside oldalra érkező labdát inside oldalról üthessük meg. A modern teniszben a játékosok ezzel az eszközzel próbálják meg az irányítást átvenni.


Inside-in és inside-out ütések:

Az a játékos, aki tenyeres oldalra kifarolva inside oldalról üti meg a labdát, jelentős előnyhöz jut, mert erősebbik ütésével átveheti a pont irányítását, nagy biztonsággal nemcsak megváltoztathatja a labda irányát, de (egészen oldalra fordulva) az utolsó pillanatig rejteni tudja az ütésének az irányát.

Akkor ha ebből a pozícióból a játékos egyenest üt, akkor inside-in, ha keresztet, akkor inside-out ütésnek hívjuk.Forrás
Paul Warlaw: Pressure Tennis

Az Inside outside ütések a teniszben oldalról vissza a Tenisz oktatás oldalra