Grand Slam statisztika -
az IBM Slamtracker ismertetője


Grand Slam statisztika felsőfokon

A teniszmeccsek közvetítésekor a bemelegítés alatt a kommentátorok minden alkalommal sok időt szentelnek az esély-latolgatásnak. A korábbi meccsek emlékei, és az intuíció is szerepet kap ilyenkor, de az IBM által kifejlesztett Slamtracker nevű statisztikai alkalmazás új dimenziókat nyit a nyerés esélyeinek megítélésében.

A Grand Slam tornák honlapján is hozzáférhető adatokat, amelyek már az egyes meccsek előtt hozzáférhetőek, a tenisz rajongók egyre nagyobb tömegei töltik le a mobil internetes eszközökkel. A rendezők célja, hogy a rajongók világ minden pontján közelebb érezhessék magukat az eseményhez. Mi tehát a Slamtracker? 

A Slamtracker egy olyan IBM alkalmazás, amely a korábbi meccsek adataira támaszkodva 2 adott játékos esetében megadja azt a 3 legfontosabb tényezőt, amelyek a legnagyobb eséllyel biztosítják a játékosok nyerési esélyeit az adott szetten belül. A szoftver az elmúlt 8 év (2012-ben) Grand Slam meccseinek adataiból dolgozik. Ez több mint 41 millió adatot jelent.

Az adatokat úgy gyűjtik be, hogy a meccseken statisztikusok jegyzik fel a szükséges adatokat minden egyes lejátszott pontról. A bonyolult algoritmusok segítségével a program feltérképezi a játékosok nyerő kombinációit az adott ellenféllel szemben.


Az adatok az egyes szettekre lebontva, és a meccs egészére vonatkoztatva is megjeleníthetőek
. Az, hogy az adott játékos a kulcsfontosságú tényezők teljesítésével valóban tud-e nyerni, az ellenfél teljesítményétől is függ.

Vegyük például a 2012-es wimbledoni döntőt.

Mi volt Federer kulcsa a nyeréshez a Slamtracker szerint?

  1. A 3-8 ütéses labdamenetek legalább 55%-át meg kell nyernie.
  2. A 9-nél több ütéses labdamenetek 57%-át meg kell nyernie.
  3. Az első szervák returnje mögött a pontok legalább 26%-át meg kell nyernie.

És mi lett volna Murry nyerésének kulcsa?

  1. 1.6 feletti agresszivitási mutató elérése. Ez a mutató a nyerők ütésének a képességét mutatja egy adott ellenféllel szemben. Az ellenfél kikényszerített hibáinak figyelembevételével kalkulálják.
  2. A fogadópontok esetén átlagosan minimum 7,2 ütéses labdameneteket kell lejátszani.
  3. Az első szervák beütésének arányát legalább 68%-ra hozni. 

Az ábrán elsőként a meccs egészére vonatkoztatva láthatjuk, hogy a játékosok hogyan teljesítettek.

Ezen kulcsfontosságú tényezők megvalósulásának követése bizony nem egyszerű feladat. Ezt könnyíti meg számunkra a momentum görbe.

2012. Wimbledon Grand Slam statisztika - döntő


Ugrás a Wimbledon Slamtracker oldalára az adott meccshez


A meccs előrehaladtával a program - valós időben - felrajzolja a játék „momentum” görbéjét
.

Mi a momentum? Alapesetben az a pillanat, ill. fordulat, a teniszmeccs során, amit meg kell ragadni, vagy túl kell élni. Vagyis az, amikor a dolgok kezdenek nekünk, vagy ellenünk dolgozni.

A program viszont a momentum görbét nem a játék képe alapján ábrázolja, hanem annak függvényében, hogy a játékos mennyire jár közel a kulcsfontosságú tényezők, követelmények teljesítéséhez
. A görbét minden egyes pont lejátszása után update-telik.

A játék képe nem mindig ad pontos képet a kulcstényezők teljesüléséről. Ez történt a 2012-es US Open negyeddöntőjében a Berdych Federer meccsen. Berdych megnyerte az első két játszmát, majd a harmadik szettben a kommentátorok is úgy érezték, hogy fordul a kocka, és Federer behúzhatja a meccset.

Federer ugyan megnyerte a harmadik szettet, Berdych továbbra is hozta a mutatókat. Megnyerte a 4. szettet, és a meccset is.

A következő ábrán a 3. szett mutató láthatóak, amelyet Federer nyert:


Ugrás a US OPEN Slamtracker oldalára az adott meccshez


A görbén a Grand Slam statisztika program meg tudja jeleníteni a következő adatokat is: 

-         fordulópontok
-         ászok
-         nyerők
-         kettős hibák
-         kikényszerített hibák
-         hálónál szerzett pontok
-         brékpontok
-         megnyert brékpontok

Az IBM által kifejlesztett ún. prediktív analitikát például a rögbiben a sportsérülések csökkentésére, az üzleti életben pedig - többek között - a fogyasztók viselkedésének feltérképezésére, és a biztosítási csalások kiszűrésére használják.

A Grand Slam statisztika oldalról vissza a profi teniszverseny oldalra