Flow a teniszben


A „flow”, az optimális élmény a teniszben


Csíkszentmihályi Mihály a „Sport és a flow”
című könyvében ír arról a speciális tudatállapotról, amely sportolás, de bármely más tevékenység közben kialakulhat.


Olyan élmény ez, amelynek megtapasztalása egyfelől önmagában is jutalomértékű (ezt autotelikus élménynek hívják), másrészt az adott tevékenység során elősegíti, hogy a tevékenységet végző egyén csúcsteljesítményt nyújtson.

Mit éreznek azok, akik átélik az optimális élményét?

„ Az érzés fokozatosan alakult ki bennem, már a meccs elején. Lassan elmúlt a remegés a lábamból. Elkezdtem bízni magamban. Tudtam, hogy sokat edzettem az elmúlt hónapok során, és ennek meg is lett a gyümölcse. Az ellenfelet nem fenyegetésként éltem meg, hanem egy kihívásként, de olyan kihívásként, amivel képes vagyok megbirkózni. Elkezdett nagyon menni a játék. Elszállt a kétely az ütéseimmel kapcsolatban. Már nem készültem tudatosan az ütésekre, csak jöttek, ahogy a játék megkívánta. Tökéletesen koncentráltam a játékra és ebből nem is zökkentem ki a game-ek és a szettek közötti szünetben sem. Úgy éreztem, mintha lebegnék. Annak ellenére, hogy döntő játszmában kikaptam, ezt az élményt soha nem felejtem el… „

Milyen szavakat használnak a sportolók az élmény leírására?

Tökéletes koncentrálás, beolvadás, teljes kontroll, csúcsteljesítmény, sodródás, minden magától megy, súlytalanság stb. Ebben az élményében az a legfontosabb, hogy szubjektív élmény, kialakulása saját észlelésünktől függ. Tehát kialakulása független attól, hogy az egyén az adott tevékenységet milyen szinten űzi. Nem mindenki tapasztalja meg ezt az élményt, és nem mindenki azonos szintű élményt tapasztal meg. Kialakulását azonban elő lehet segíteni.

Melyek az optimális élmény összetevői Szentmihályi szerint?

1. KK egyensúly: Kihívás – Készség egyensúly
Hogyan is fogalmazott a fenti teniszező? „Az ellenfelet nem fenyegetésként éltem meg, hanem egy kihívásként, de olyan kihívásként, amivel képes vagyok megbirkózni.” A KK egyensúlynál az a fontos, hogy ez az egyensúly a sportoló teljesítőképességének (bármely értelemben) határait súrolja. Ez az ami miatt a ez az élmény a teljesítmény, ill. teljesítőképesség javulását eredményezhetik.

Fontos, hogy a kihívás és a készség elemek megítélése egyaránt szubjektív. Vagyis az számít, hogy az egyén milyennek érzékeli készségeit (tudását) a kihíváshoz képest.

Ha sikerül megfelelni egy komoly kihívásnak, akkor örömöt érzünk, amelyet újra át akarunk élni. A KK egyensúly beállta az a feltétel, ami beindítja a flow-t. Ahhoz, hogy a flow elinduljon, mindkét tényezőnek magas szintűnek kell lennie.

2. A cselekvés és a tudat összeolvadása
Az optimális élményében az ember feloldódik abban, amit csinál. A teniszben ez az jelenti, hogy az ember a teniszütőt saját teste és akarata meghoszabbításának érzi. Az ütéseket tudatos gondolatok és erőfeszítés nélkül végezzük. A mentális és fizikai szféra teljesen összeolvad az optimális élményében.

3. Célok
A cselekedeteknek a célok adnak irányt és a koncentráció célpontját is a célok határozzák meg. Határozott célokkal nagyobb esély van a flow élményét megtapasztalni. Mik lehetnek ezek a célok? Pl. a meccs során végig fenntartani a koncentrációt, koncentrálni a szervákra, az adogatás fogadásokra, gyorsan reagálni a támadásokra.

4. Visszajelzések
A visszajelzés fontos a teljesítmény szempontjából. A visszajelzések saját testünkből és a környezetből is érkezhetnek. Saját testünkből érkező visszajelzés, hogy az ütést jól hajtottuk végre vagy nem. Ha nem, akkor azonnal korrigálhatunk. A teniszmeccsen külső visszajelzés lehet a drukkoló társak tapsa, buzdító szavai.

5. Koncentrálás a feladatra
Az optimális élmény során az ember teljesen ráhangolódik az adott tevékenységre. Csak a feladatra koncentrál és minden más másodrendű dologgá válik ezen kívül: ez az „itt és most” élménye. A figyelem végig a tevékenységre összpontosul, enélkül a csúcsteljesítmény nem lehetséges. A figyelem képességével mindenki eltérő mértékben rendelkezik. A koncentrálás képességét fejleszteni kell ahhoz, hogy minél többször megtapasztalhassuk a az optimális élményt.

6. A kontroll
A flowban a játékos bízik magában és képességeiben, a játék jól megy neki. Megbízik az ütéseiben, nem támadnak kételyei abban, hogy az ütéseket jól hajtja végre. És amikor valaki bízik magában, akkor sokkal kevesebb hibát vét. A kontroll érzését az a meggyőződés adja, hogy a játékos rendelkezik a feladat megoldásához szükséges képességekkel. A kontroll túlzott felerősítése azonban kizökkentheti a játékost a flow-ból.

7. Az önmagunkkal kapcsolatos tudatosság elhalványulása
Az optimális élményben az embernek nincs ideje/figyelme arra, hogy szorongásai, félelmei és kételyei teret kapjanak. Ez összekapcsolódik a cselekvés és a tudat összeolvadásával. A félelmek, kételyek megszűnése elősegíti a koncentrációt. Az ember tudatos elméje nem vesz részt a tevékenységben.

8. Az időélmény átalakulása
A flowban felszabadulunk az idő nyomása alól. Egyesek gyorsabbnak, mások lassabbnak érzik az idő múlását, ez a játékos beállítódásától is függ. Egy türelmetlen amatőr játékos úgy érezhete, hogy a flow-ban képes volt a játékra „rászánni az időt”. Nem az idő, hanem a játék a fontos. Az idő múlásának megváltozott érzékelése a koncentráció magas szintjével magyarázható.

9. Autotelikus élmény
Az autotelikus élmény fogalom azt jelenti, hogy az élmény megtapasztalása önmagában is jutalomértékű. Emiatt hajszoljuk újra és újra a flow élményét, ha egyszer megtapasztaltuk. Az optimális élmény feldobottá teszi az embert, sokan mámoros érzésként írják le.


Mi lenne egy példa a fentiekre? Szerintem a 2009-as Ausztál Open Nadal-Verdasco elődöntő.

Ezen a meccsen mindkét játékos megélte a flow élményét.

Mi mutatja ezt?

A meccs teljes időtartamán keresztül fej-fej mellett haladtak. Készségeik és a kihívás megfelelő egyensúlya létrejött, és végig fenn is maradt. Az 5 szettből 3 rövidített játékkal dőlt el, a másik 2 szett pedig 6:4, 6:4 lett.

Az órákon keresztül tartó meccsen mindkét fél végig tökéletesen koncentrált. Azok a megoldások, az a játék, amit nyújtottak a meccsen azt mutatják, hogy nem voltak kételyeik saját játékukkal szemben.

Verdasco a meccs közepe felé fáradtsággal, lábgörccsel küszködött. Csak a flow élménye segíthette át ezeken a nehézségeken.

A nézőközönség a meccsen végig ünnepelte a két teniszezőt. Ez az erőteljes visszajelzés segített fenntartani a játékosok módosult tudatállapotát.Hogyan juthatunk tudatosan a zónába?
A fenti linkre kattintva megtudhatjuk.A Flow oldalról vissza a Tenisz pszichológia oldalra