Félröpte teniszütés


...Amihez jó ritmusérzék kell

félröpte teniszütés esetében a labdát közvetlenül azután ütjük meg, hogy az a talajról felpattant a térfelünkön.

Az elnevezés tekintetében némi konfúzió mutatkozik. Magyarul sokan „drop”-ból való ütésnek is hívják, bár a drop ütés angolul az ejtést jelenti. Mások egyszerűen felszálló ágban való ütésnek hívják.

A lényeg az, hogy akkor alkalmazzuk ezt az ütést, amikor egészen a lábunk közelébe kapjuk a labdát és nincs idő, vagy lehetőség ellépni a labda elől, vagy mellől. Ez a helyzet kialakulhat a pálya bármely pontján, a hálónál vagy az alapvonal közelében is.


Technikailag az egyik legnehezebb ütésnek számít. A jó ütemezés az ütés kivitelezésének a kulcsa. Szintén fontos, hogy az ütés közben mindig mozogjunk a labda felé.

A háló közelében a hátralendítés gyakorlatilag elmarad vagy nagyon kicsi, és kontinentális ütőfogást alkalmazunk.

Alapvonali ütésnél az ütőfogás a megszokott fonák vagy tenyeres grip, és ilyenkor a kivezetés hosszabb, ez adja meg az ütésünk hosszát. A kivezetésnél az ütőt tartó kéz kinyújtva-kifeszítve marad a kivezető fázis végéig. Fontos az is, hogy térdünket behajlítva mélyen menjünk le az ütéshez.


Gyakorlás:

Ezt az ütést ütést partnerünkkel az alábbiak szerint gyakorolhatjuk:


Mindkét oldalon csak az adogatóudvarok területén mozgunk és a cél, hogy minél tovább játékban tartsuk a labdát.

Minden ütésnél arra törekszünk, hogy annyira közel helyezkedjünk a labda fogadásánál, hogy félröptét üssünk. A háló közeléből finoman kell megütni a labdát ahhoz, hogy a partner oldalán az adogatóudvarban essen le.

Figyeljünk a helyes időzítésre, és a térdek behajlítására. Minden ütésnél az a cél, hogy a lepattanást követően a lehető leghamarabb megtörténjen az ütés.

Ha a háló közelében gyakorlatot szereztünk, néhány lépéssel távolabbról folytathatjuk a gyakorlást. A Félröpte teniszütés oldalról vissza az Oktatás oldalra

A Félröpte teniszütés oldalról vissza a Tenisz gyakorlatok oldalra